Munzur'da çevre temizliği

Munzur Vadisi'nden çevre temizliği yapıldı. Temizliğe sanatçılar ve yazarlar da katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim Munzur Vadisi'nde, Emek Partisi'nin (EMEP) çağrısıyla çevre temizliği yapıldı. Vadideki kirliliğe dikkat çekmek için yapılan etkinliğe sanatçılar Metin Kahraman, Serdar Keskin, Raber Diler, Zeynep Kılıç, yazarlar Özlem Armen, Cemal Taş, Hüseyin Ayrılmaz, organizatör Cem Vazo, Dersim Barosu başkanı Avukat Kenan Çetin, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım ve çok sayıda Dersimli katıldı. Vadi içerisindeki 10 km’lik alanda yapılan temizlik sonrası bir açıklama yapan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, “Munzur Vadisi'ni, suyunu, gözelerini ve içinde barındırdığı bütün canlıları korumak ve geleceğe taşımak en önemli sorumluluğumuzdur” dedi.

Munzur Vadisi’nin 42 bin hektarlık kısmının 1971 yılında Milli Park ilan edildiğini hatırlatan Tekin, “Ne yazık ki Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri olan Munzur Nehri, kaynağından itibaren akıtılan kanalizasyon atıkları, beşeri etkinliklerden kaynaklı katı atıklar ile kirletilmektedir. Bunun doğal sonucu olarak endemik alabalık popülasyonunda ciddi şekilde azalma mevcuttur. Zira Munzur’a endemik, Munzur Alası sadece insan etkileşiminin olmadığı temiz ortamda üreyebilmektedir” dedi.

'UYARICI TABELALAR KONULMALI'

Yaban hayatına ev sahipliği yapan Milli Park alanında, gelişi güzel ateşli piknik yapıldığını ve piknik sonucu oluşan çöplerin alanda bırakıldığını aktaran Tekin, “Bu nedenle, Milli Parkın korunmasına ait zorunlu alan koruma kılavuzu herkesin okuyabileceği yerlere konulmalı” dedi. Yaban hayatının önemli bir parçası olan ve halk inancında önemli yer tutan dağ keçilerinin avlanmasına yönelik ihalenin geniş tepkiler üzerine geri çekildiğini de hatırlatan Tekin, “Rant amaçlı ve avlanma sporu adı altında yapılan bu vahşeti kınıyor, bir daha tekrarlanmamasını umuyoruz” dedi.

‘BU ETKİNLİĞİ ÖNEMSİYORUZ’

Yazar Cemal Taş da, açıklamada yaptığı konuşmada, Dersim Sanat İnisiyatifi olarak Emek Partisi’nin düzenlediği etkinliği önemli gördüklerini ve desteklediklerini belirterek, “Bu topraklar birçok kavime ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla birçok kültürün ve inancın ayak izleri var burada. Bunun için de bu topraklar kutsaldır” dedi. Doğaya sahip çıkılmasını önemsediklerini de söyleyen Taş, bundan sonra yapılacak bu tür etkinlikleri destekleyeceklerini de aktardı. (Kaynak: Evrensel)