Urartuların kurduğu köyün yaylası kalmadı

Tarihi Urartulara kadar giden köyde bütün yaylalar kiraya verildiği için hayvancılık yapılamıyor. Köylüler kamulaştırma yoluyla kendilerine yayla verilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı ve M.Ö. 767 yılında kurulan Taşküprü köyünde yaşayanların tek geçim kaynağı hayvancılık ancak köylerinin yakınlarındaki yaylalar kiraya verildiği için hayvanlarını otlatamıyorlar. Geçim kapısı olmayınca da nüfusu 30 haneye kadar düşen köyde yaşayanlar, “Kamulaştırma yoluyla bize (yayla) versinler, köylü parasıyla taksitle ödesin” diyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Taşküprü köyü M.Ö. 767 yılında kuruldu. Köyde Urartu döneminden kalma tarihi eserler ve yazıtlar var. Köylünün tek gelir kapısı hayvancılık ancak çevrelerindeki yaylalar göçmenlere kiraya verildiği için hayvanlarını otlatamıyorlar. Geçim kapıları sekteye uğradığı için de köy boşalmaya başladı ve sürekli göç veriyor. Son olarak hane sayısı 30’a kadar düştü.

Köylülerden Cevdet Özsoy, kendilerine kimsenin bakmadığı ifade ederek, “Yayla istiyoruz. 3 tepe var, 3 tepeden başka arazi yok. Çayırlara koymuyorlar otlatmaya. Kaldık böyle” dedi.

Hayvanlarının fazla olduğunu ancak otlatacak meraları olmadığını, yeme para yetiştiremediklerini ifade eden Tahsin Özsoy da, “Yıllardan beri yaylamız yok. Burada 100 hane vardı, 30 haneye kadar düştü. Köyde adam yok, herkes şehirde. 3-4 kardeş bakıyor arazi yok, hayvan da idare etmiyor, göçüyor” diye konuştu. Özsoy halen bin kadar küçük baş 4-5 bin arası da küçükbaş hayvanları olduğunu ekledi.

.

Hayati Taşdemir ise köylünün yayla almaya hazır olduğunu ancak yaylaların göçmenlere daha yüksek fiyata verildiğini belirterek, “Verdikleri fiyata bizim gücümüz yok. Komşu köylülerimize satıyor ama bize satmıyor. Bize satsa 5 lira ama onlara 10 liraya satıyor” diye mağduriyetlerini anlatıyor.

Köylülerden Arif Karataş ise devlete kamulaştırma yaparak kendilerine yayla vermesi çağrısında bulunuyor: “Kamulaştırma yoluyla bize versinler, köylü parasıyla taksitle öder.” (ANKA)

Etiketler Kars köy urartu