Uşak'ta protesto: Emekli, ekmekle maske arasına sıkıştırıldı

Tüm Emekliler Sendikası, korona virüsü salgınıyla kişisel ve toplumsal yaşamda önemli değişiklikler olduğunun altını çizerek, temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zammın, emeklilerin derdine çare olmayacağını vurguladı. Sendikanın açıklamasında “Krizin ve olumsuzlukların sebebi emekliler değildir, sonucunu da emekliler çekemez” denildi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Salgınla birlikte emeklilerin yükünün arttığına dikkat çeken Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Uşak şubesi, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili bugün basın açıklaması gerçekleştirdi. Tiritoğlu Parkı'nndaki açıklamayı Emekli-Sen Uşak sözcüsü Mehmet Aslan okudu. 8 milyon emeklinin maaşının 2 bin liranın altında olduğu belirtilen açıklama da “Emekliler açlık sınırının altında yaşıyor” denildi.

Mehmet Aslan, en düşük emekli maaşının 1500 lira olacağına dair açıklamanın, ‘emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığı’ gerçeğinin yetkililer tarafından kabul edilmesi anlamına geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Aslında artış diye ifade ettikleri bu durum bir kandırmacayı ifade etmektedir. Şöyle ki, maaşı 1500 liraya yükseltilen emeklinin maaşına gerçek anlamda 1500 liraya ulaşıncaya kadar zam yapılmamakta, maaş artışlarından yararlanamamaktadır. Takdir edileceği gibi bu bir iyileştirme değil."

'65 YAŞ ÜSTÜNÜN İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI'

Emekli aylıklarına salgınla birlikte maske, dezenfektan gibi hijyen ürünlerinin giderlerinin de eklendiğini belirten Aslan, “Emekliler bu dönem ne yazık ki ekmekle maske arasına sıkıştırılmıştır” dedi. Mehmet Aslan, emeklilerin pandemi döneminde sağlık giderlerinin arttığını ve bu konu da destekleyici hiçbir önlem alınmadığını dile getirdi.

Emekli-Sen’in, başta 65 yaş üstü yurttaşlar olmak üzere kısıtlama ve yasaklamaya maruz kalan herkesin bütün ihtiyaçlarının, merkezi ve yerel yönetim tarafından karşılıksız olarak giderilmesi gerektiğini ifade ettiğini söyleyen Mehmet Aslan, “Salgının etkisinin azalmadığı hatta kimi kentlerde arttığı gerçeğinden hareketle, kısıtlama getirilen bütün kesimler başta olmak üzere her türlü maddi, sosyal ve tıbbi desteğin verilmesi, sendikamızın temel hedeflerindendir” dedi.

'ZAMLARLA ÇOKTAN GERİ ALINDI'

Aslan, emeklilerin siyasi iktidar tarafından bir yük olarak görüldüğünü belirterek, "Emekliler gülünç yüzdelik zamlarla, avutulmaya çalışılmaktadır” dedi. Mehmet Aslan, temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zammın, emeklilerin derdine çare olmayacağını söyleyerek "Zaten temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan ve neredeyse yüzde 50 oranını bulan zamlarla bu yüzdelik zammın çoktan geri alındığını biliyoruz. Krizin ve olumsuzlukların sebebi emekliler değildir. Sonucunu da emekliler çekemez. Temmuz ayında yapılacak olan ve yüzdelik bile sayılmayacak zam, güya enflasyon farkı. Emeklilerin yüzdelik zamlara değil, insanca yaşayacak ücrete ihtiyacı vardır" diye konuştu.