Cennet'e asansör, Cehennem'e teras

Mersin'in Silifke ilçesindeki Cennet-Cehennem mağaralarına asansör ve seyir terası inşa edildi. Projenin tamamlanmasının ardından fotoğrafları sosyal medyada paylaşılan demir asansörün bölgenin doğal yapısına zarar verdiği belirtildi. Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altunok ise ziyaret sayısının artacağını ve yaşlılar, rahatsızlığı olanlar için kolaylık sağlandığını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'in en ilgi çeken yerlerinden 'Cennet-Cehennem obrukları'nda yürütülen asansör ve seyir terası projeleri tamamlandı. Özellikle asansörle ilgili sosyal medyada doğal yapıya aykırı olduğu yönünde tepkiler yükseldi.

Silifke ilçesindeki obruklar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "2020 Yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı" kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle proje yürütüldü.

"Cennet" olarak adlandırılan 70 metre derinliğindeki obruğu asansör inşa edildi. 452 basamaklı yürüyüş yoluyla inilen obruğun tabanında Meryem Ana Kilisesi yer alıyor.

CEHENNEM 128 METRE DERİNLİKTE

128 metre derinliği nedeniyle "Cehennem" olarak adlandırılan ve kenarları içbükey olduğu için inilmesi mümkün olmayan obruğa ise seyir terası yapıldı.

Cehennem obruğuna teras yapıldı. Fotoğraf: AA

Ören yerinin çevresindeki Zeus Tapınağı'nın duvarının da sabit çelik sistemle askıya alınması planlanıyor. Ayrıca projede Astım Mağarası'nda da çevre düzenlemesi yapılması yer alıyor.

BAŞKAN: ZİYARETÇİ SAYISI 1 MİLYONA YAKLAŞACAK

Silifke Belediye Başkan Vekili Sadık Altunok projeyi şöyle savundu:

"Burada ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için asansör inşa edildi. Asansör ile seyir terası, obrukların doğasını bozmadan yapıldı. Geçen yıllarda obrukların ziyaretçi sayısı yılda 80-100 bindi. Projenin tamamlanmasının ardından ziyaretçi sayısının bir milyona yaklaşacağına inanıyorum. Katkılarından dolayı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ve Valimiz Ali İhsan Su'ya teşekkür ediyoruz."

Altunok, özellikle yaşlı vatandaşların obruğa inerken zorlandığını anlatarak, "Bazı insanlarımız asansör konusunu farklı noktalara çekebilir ancak gerçekten ihtiyaç olan bir çalışmaydı. Uluslararası festivallerimiz kapsamında yurt dışından gelen misafirlerimiz oluyor. Çoğu zaman obrukların aşağısına inip, çıkmakta zorlanıyorlar. Yaşlılar inmek istiyor ancak bazen rahatsızlanıyorlar. Sağlık ekipleri müdahalede zorlanabiliyor. Hem can güvenliği hem de ziyaretler için çok güzel oldu. Artık herkesin bu doğal güzelliği görüp yaşayacağına, gittikleri ülkelerde burayı anlatacağına ve yeni kişilerin geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

'JEOLOJİSİNE ZARAR VERİYOR'

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Özcan Karadağ ise asansöre tepki gösterdi. Özcan, kullanımı kolaylaştırmak için asansör gibi araçlar kullanılabileceğini ancak söz konusu projenin maliyetinin makul seviyenin çok üzerinde olduğunu ve bölge jeolojisine zarar verdiğini söyledi.

CNN Türk'te çevre programı yapan Güven İslamoğlu da asansöre tepki gösterdi. İslamoğlu, "Bu da oldu.Mersin'in #Cennet mağarasına asansör diktiler.Asansör,seyir terası başka projeniz yok mu? O merdivenleri inmeden mağaranın bir anlamı yok. Tüm doğallık gizem yok olmuş. Mağarayı pimapen ile kapatın bir de kafe yapın tam olsun" dedi. (AA-HABER MERKEZİ)