Efes Tarlası hayata geçti: Belediyecilik sadece inşai faaliyetlerden ibaret değil

İzmir'in Efes Selçuk Belediyesi artık kendi tarlasında üretim yapabilecek. 'Efes Tarlası' projesini hayata geçiren Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, çeşitli kooperatiflerden ve köylülerden aldıkları ürünleri de Efes Tarlası Halk Bakkalı’nda satışa sunacaklarını belirtti. Sengel, “Korona virüsü, neden böyle bir şeye başladığımızın çok net bir göstergesi oldu. Üretimi teşvik etmemiz, insanları tarıma dahil etmemiz gerekiyor. Artık turizmin de döngüsü farklılaştı. Ekolojik turizm çok önem arz ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Efes Selçuk Belediyesi tarafından Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Tarım Müzesi ile Üretici Pazarı’nı kapsayan ve “Efes Tarlası” adı altında markalaşan proje hayata geçirildi.

“Tüm Türkiye Eksin” çağrısıyla tarımsal üretimi geniş kitlelere yaymayı hedeflediklerini belirten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 'Efes Tarlası Projesi’ni Gazete Duvar’a anlattı. Esas amaçlarının atalık tohumlara ulaşmak olduğunu ifade eden Sengel, çeşitli kooperatiflerden ve köylülerden aldıkları ürünleri de Efes Tarlası Halk Bakkalı’nda satışa sunacaklarını duyurdu.

Filiz Ceritoğlu Sengel

Sengel, Efes Tarlası’nı kurarken insanları üretime teşvik etmek ve tarımın nasıl yapıldığını göstermek amacıyla kent merkezini seçtiklerini belirtti.

'İNSANLARI TARIMA DAHİL ETMEMİZ GEREKİYOR'

Sengel, '5 Hedef 50 Proje' içerisinde yer alan Efes Tarlası Projesi kapsamında çalışmalara başladıklarını aktardı ve şunları söyledi:

“Korona virüsü, neden böyle bir şeye başladığımızın çok net bir göstergesi oldu. Üretimi teşvik etmemiz, insanları tarıma dahil etmemiz gerekiyor. Çünkü istihdam noktasında ülke zaten yeterince sıkıntı yaşıyor. Bunu yerel yönetimlerin tek başına çözebilmesi mümkün değil. O yüzden insanları tekrar tarıma ve bilhassa aile tarımına teşvik edersek o zaman istihdam noktasında da önemli adımlar atarız. Çünkü Dünya’da gıda kadar önemli bir şey yok. Düşünün evden cenaze çıkarken bile komşular evde kaynattıkları yemekleri getirir. İşte hayatın devam etmesi döngüsü içinde en önemli şey de sağlıklı beslenme… Sağlıklı beslenirken de GDO’nun olmadığı, doğal tohumlara yeniden ulaşabilmemiz gerekiyor. Çünkü kanser hastalarının bu kadar fazlalaştığı, sağlık koşullarının bu kadar kötüye gittiği bir dönemde bizim güvenilir gıdaya ulaşmamız hem üretimi desteklemek hem de sağlık anlamında çok önemli."

'DAHA ÖNCE DİKİLİ BİR AĞACIM BİLE YOKTU'

Proje kapsamında kent içerisinde halkın erişimine açık olan bostanlar kurmaya devam edeceklerini söyleyen Sengel sağlıklı gıdaya ulaşmanın en iyi yolunun, iyi tarım uygulamaları olduğunu söyledi. Sengel şöyle devam etti:

“Belediyeler inşai faaliyetlerle, asfalt yapmakla uğraşıyor. Tabii bu da başka bir yaşam gerekçesi olabilir. Ama belediyecilik sadece inşai faaliyetlerden ibaret değil. İnsanları sosyal hayata kazandırarak, mevcut üretime katmak gerektiğini düşünüyorum. Efes Selçuk, aynı zamanda çok bereketli topraklara da haiz bir yer. Tam bir meyve sepetinin içinde yaşıyoruz zaten. Ancak biz doğru tarım tekniklerini kullanarak daha az ilaçla, doğru gübreleme ve toprağın kalitesini de belli bir seviyede tutarak yapılabilecek tarımdan bahsediyoruz. Kentin göbeğinde yapmamızın sebebi de hem çocukların görmesi hem de ailelerin üretimin ne kadar önemli olduğunu çocuklarına anlatabilmeleri için bir zemin yaratmak. Kaldı ki bunun için mutlaka bir tarlaya sahip olmaya da gerek yok… Örneğin benim daha önce dikili bir ağacım bile yoktu. Şimdi evimin bahçesinde 1 metrekare bir yerde üretim yapmaya başladım. Adını da 'Nefes Tarlası' koydum. Kızımla birlikte burada üretim yapıyorum. Sonuçta herkes balkonunda bir saksının içinde bile bir şeyler yetiştirebilir."

'TARIM ÜZERİNDEN TURİZM, TURİZM ÜZERİNDEN TARIMI TEŞVİK EDİYORUZ'

Selçuk’un turistik bir merkez olması nedeniyle turizmle ilgilenen çok sayıda kişi olduğunu ancak turizmin yanında tarımla ilgilenilmesinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Sengel, şöyle devam etti:

“Bakın turizm şu anda durdu. Oysaki insanlar üretmeye devam ettikleri sürece ekonomik olarak zedelenmeyebilirlerdi. Dolayısıyla biz biraz da insanlara sermayeyi yaymalarını öğretmeye çalışıyoruz. Tarım ve turizm birbirini teşvik eder, birbiriyle yarışmaz. İkisi de birbiriyle paralel gider. Çünkü artık turizmin de döngüsü farklılaştı. Yani her şey dahil sisteminin haricinde kültürel aynı zamanda ekolojik turizm çok önem arz ediyor. Bu proje gelen turistlerin buranın verimli alanlarının nasıl değerlendirildiğini görmeleri ve aynı zamanda buradan aldıkları yiyeceklerin farkını da anlamalarını sağlayacak. İkisi bir arada birbirini teşvik edecek. Bu anlamda yörenin ihracatçılarına da teşekkür etmek lazım. Çünkü onlar da yaptıkları ihracat kasalarına 'Efes, Selçuk' yazıyorlar. Bu sayede Efes’in Selçuk’a ait olduğunu da gösteriyoruz. Böylece tarım üzerinden turizmi, turizmin üzerinden de tarımı teşvik ediyoruz.”

KÖY AKADEMİLERİYLE TOPRAK OKULLARI DA BİR ARAYA GETİRİLECEK

Efes Tarlası Projesi’nde Toprak Okulu’yla birlikte iyi tarım uygulamalarına ilişkin verilecek eğitimlerin önemine de değinen Sengel, son olarak şunları söyledi:

“Toprak okulu bizim için çok önemli. Bu okul Türkiye’de bir ilk olacak zaten. Okul öncesi çocuklardan başlamak üzere bütün çiftçilerimize gerekli seminerlerin verildiği, eğitim sertifikalarının düzenlendiği, iyi tarım uygulamalarının nasıl olduğuna ilişkin eğitimlerin yapıldığı bir silsileye başlayacağız. Bizim bir de müzik, İngilizce, drama derslerinin verildiği köy akademilerimiz var. Bu köy akademilerimizle, toprak okullarımızı da bir araya getireceğiz. Aslında bunların hepsinin çıkış noktası esas olarak köy enstitülerine dayanıyor. Dolayısıyla köy enstitüsünün mantığını toprak okulu ve köy akademileriyle bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bir şekilde Cumhuriyet döneminin fabrika ayarlarına dönmek gerekiyor. Yani Köy Enstitüleri bize hala bir şeyler öğretiyor! “

Efes Selçuk’un atalık tohumlarına www.tumturkiyeeksin.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Efes Tarlası nedir?

Efes Tarlası, Efes Selçuk Belediyesi tarafından markalaştırılan bir proje. Proje kapsamında Efes Tarlası, Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Üretici Pazarı ve Tarım Müzesi açılacak. İhalesi yapılan projenin şu an inşaatı devam ediyor. Belediyeye ait bir tarlada “Efes Tarlası” adı altında atalık tohumlara ulaşılarak domates, biber ve patlıcan tohumu üretildi. Şimdi o tohumlar “Tüm Türkiye Eksin” çağrısıyla talep eden herkese dağıtılıyor. Ayrıca kent içinde herkesin ulaşabileceği, Selçuk’un meşhur kara karpuz tohumunun ekildiği Efes Tarlası Kent Bostanı kuruldu. Bu alanlarda hem tarımsal anlamda pratik yapılacak hem de tohumlar üretmeye ve ekmeye devam edilecek.