Nebiyan fasulyesine garantili sözleşme

Samsun'da Atakum Belediyesi, ilçenin kırsal kesimlerinde yetiştirilen ve halk arasında “Nebiyan” adıyla bilinen kuru fasulye çeşidi için alım garantili sözleşmeli tarım programı başlatıyor. İlçede tarım yapılan 28 mahalledeki üreticilere çağrı yapan belediye, çiftçilerle sözleşme imzalayacak.

Google Haberlere Abone ol

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN - Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin ilçenin kırsal mahallelerinin kalkınması için kurulmasına öncülük ettiği Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Atakumlu çiftçilere yönelik ilk alım garantili sözleşmeli tarım programını başlatıyor. Atakum’un kırsal mahallelerinde yetişen “nebiyan” cinsi kuru fasulyenin üretimini teşvik etmek için hazırlıklarını tamamlayan belediye sözleşme imzalayan çiftçilerin hasat döneminde elde ettikleri mahsulü piyasa değerinde satın alınacak. Marka haline getirilecek nebiyan fasulyesinin tüm Türkiye’ye pazarlanması ve satışı Atakum Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek.

İSTEKLİ ÇİFTÇİLERLE SÖZLEŞME İMZALANACAK

56 mahallesinin 28’inde tarımsal üretim yapılan Atakum’un kırsal yerleşim alanlarının kalkınması için projeler geliştiren Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ilk alım garantili sözleşmeli tarım programını başlattı. Atakum’un rakımı yüksek verimli toprakları ve doğal üretim yöntemlerine uygun ürünleri belirleyen yetkililer, ilk projenin bir kuru fasulye cinsi olan “nebiyan” ile gerçekleştirilmesine karar verdi. Kırsal mahallelerdeki muhtarlar aracılığıyla üreticilere ulaşan Atakum Belediyesi’nin ziraat mühendisleri, alım garantili sözleşmeli tarım programı için çiftçilerin başvurularını topluyor. Üretim yapacakları arazi metrekarelerini bildirecek olan çiftçiler ile Kırsal Hizmetler Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanacak. Müdürlüğe bağlı ekipler, çiftçilerin ekimden hasada dek tüm üretim sürecini yakından takip edecek. Doğallık standardı belirlenen üretim sürecinde sadece hayvan gübresi kullanılabilecek. Hasat zamanı geldiğinde sözleşmeli çiftçilerin elde ettiği ürünler, Samsun Ticaret Borsası’nın belirlediği fiyat üzerinden Atakum Belediyesi tarafından satın alınacak.

TÜM TÜRKİYE’DE SATIŞA SUNULACAK

Üretim süreciyle eş zamanlı olarak pazarlama ve tanıtım çalışmalarını da yürütecek olan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, nebiyan fasulyesini tüm Türkiye’ye tanıtacak. Atakum’un kırsal kesimlerinde yetişen ve bölgede yaşayan yurttaşların öncelikli tercihleri arasında yer alan nebiyan fasulyesi, tanıtım çalışmaları ile Türkiye genelinde satışa sunulacak. Alım garantili sözleşmeli programların gelecek yıllarda farklı ürünler için çeşitlendirileceği ayrıca 28 kırsal mahallede pilot üretici olarak belirlenecek bazı çiftçilere domates, biber ve patlıcan fidesi dağıtımı gerçekleştirileceği öğrenildi. İsmini, Atakum’un komşu ilçesi 19 Mayıs’taki Nebiyan Dağı’ndan alan kuru fasulye cinsi, Atakum’un yüksek rakımlı, hava kirliliğinden uzak arazilerinde yetişiyor.