Samsun'da radyasyon ölçümü talebi

Samsun Çevre Platformu: Çernobil'deki orman yangını nedeniyle ilde düzenli ölçüm yapılmalı.

Google Haberlere Abone ol

SAMSUN - Ukrayna'nın Çernobil kentinde ormanlık alanda çıkan yangın 11 günün sonunda kontrol altına alındı. Yangının Samsun için radyasyon riski oluşturabileceğini kaydeden Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, kentte ölçüm yapılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ ve Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir, orman yangını nedeniyle radyasyon seviyesinin normal değerin 16,5 katına çıktığının ileri sürüldüğünü söyledi.

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ TAEK'in kapatılmasını eleştirdiği açıklamasında şunları söyledi, “Korona virüsü pandemisi yaşanan bir dönemde; TAEK gibi 64 yıllık deneyimli ve uluslararası saygınlığı ve tanınırlığı olan bir kurumun kapatılması maalesef Salda Gölü, Kanal İstanbul, Çarşamba Biyokütle Santralı projelerinde olduğu gibi salgın hastalık riskinin fırsatçılığa dönüştürülmesini akıllara getirmektedir. Halkın sağlığını ilgilendiren radyolojik olaylardan hangi kurum sorumludur? TENMAK mı, yoksa 9 Temmuz 2018 tarihinde 702 sayılı Cumhur Başkalığı KHK’sı ile kurulan Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK) mu?” dedi.

'YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

Mehmet Özdağ, “Çernobil orman yangını Samsun’a radyasyon bulutlarının gelmesin sebep olacak mıdır? Bahar yağmurlarında, radyoaktif yağmur sularından ne kadar etkileneceğiz? Gıdalarımız, suyumuz, ne kadar güvenli? Bu sorularımıza yetkililerden cevap bekliyoruz. İlgili kurumlar tarafından Samsun’da düzenli radyasyon ölçümleri yapılmasını, çıkan sonuçların ve alınan tedbirlerin de bizlere duyurulmasını talep ediyoruz” dedi. (DUVAR)