Pakdemirli: Yağış ortalaması düşük ama baraj doluluğu yeterli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli barajlardaki doluluk oranlarıyla ilgili açıklamasında su miktarının yeterli olduğunu belirtti. Ankara'nın 10, İstanbul'un yedi aylık suyunun bulunduğunu açıklayan Pakdemirli, duyun israf edilmemesi gerektiğini altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yağışların mevsim normallerinin altında kalması ve korona virüsü nedeniyle insanların evde olması barajlardaki su miktarını olumsuz etkiledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, barajlarda yeteri kadar su bulunduğunu ve içme suyunda herhangi bir sıkıntı beklemediklerini açıkladı.

Pakdemirli yazılı açıklamasında Türkiye genelinde, 1 Ekim 2019- 6 Nisan 2020 tarihlerinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 1,7 azalma olduğunu aktardı. Depolama tesislerinde doluluğun yüzde 53,8 oranında olduğunu belirten Pakdemirli,  dört büyük şehrin içme suyu barajlarında geçen yıla göre yüzde 14 oranında su azalışı olmasına rağmen bunun sıkıntı yaratmayacağına işaret etti.

'HİÇ YAĞIŞ OLMASA BİLE YEDİ AYLIK SU VAR'

Pakdemirli, "İstanbul'a içme ve kullanma suyu temin eden barajlarda bugün itibarıyla 575 milyon metreküp su bulunuyor. Bu miktar hiç yağış olmaması durumunda bile şehrin yedi aylık suyunun bulunduğu anlamına geliyor. Darlık Barajı'nda yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı ve savak açılarak kontrollü su bırakılmaya başlandı. Ömerli Barajı'nda ise doluluk yüzde 99 seviyesinde. Bulunduğumuz mevsim itibarıyla halen bahar yağışları ve yüzey akışları devam ediyor" diye belirtti.

Ankara'daki barajlarda ise 346 milyon metreküp su bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "Bu, hiç yağış olmaması durumunda bile şehrin 10 aylık suyunu karşılayabilecek miktardır. İzmir'de 164 milyon metreküp, Bursa'da ise 29 milyon metreküp su bulunuyor" ifadesini kullandı.

Korona nedeniyle hijyen konusunda tasarrufun ikinci planda olduğunu söyleyen Pakdemirli yine de suyun israf edilmemesi gerektiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)