Vanlı gazeteciler: Üst üste sınava giriyoruz, korona sonuncusu oldu

Van'da çalışan gazeteciler korona virüsü tehdidi altında mesleklerini nasıl devam ettirebildiklerini anlattı: Deprem, çığ, göçmenlerin yaşadığı felaketler... Üst üste zor sınavlardan geçiriliyoruz. Ancak en azından yaptığımız haber yüzünden soruşturmayla karşı karşıya kalmayacağımızı bilmek iyi olurdu...

Google Haberlere Abone ol

VAN - Dünyayı etkisi altına alınan korona virüsü salgını en çok İran’a sınır olan ve her yıl binlerce İranlının uğradığı Van’da gazetecilik faaliyetini etkiledi.

Van’da çalışan gazeteciler de yaşananları kamuoyuna aktarmak için çaba sarf etse de, başta Van Valiliği olmak üzere sağlık kurumlarının ketumluğunu koruması gazetecilerin doğru bilgiyi almasını da zorlaştırıyor. Gazeteciler bunun yanı sıra kendi sağlıklarını da korumak zorunda. Habere giden, görüntü-fotoğraf almak için büyük çaba gösteren gazetecilere virüs bulaşması ihtimali de endişe verici.

Adil Harmancı

Van’da çalışan gazetecilere korona virüsü ile birlikte çalışmalarını nasıl yürütebildiklerini sorduk.

'ÇALIŞMA ALANLARIMIZI SÜREKLİ DEZENFEKTE EDİYORUZ'

İnternet yayını yapan Van Tivi Ana Haber sunucusu Şilan Hacıyusufoğulları, "Korona virüsü herkesi olduğu kadar bizi de etkiledi. Biz işimiz gereği hâlâ çalışmaya devam ediyoruz. Çalışırken önlemlerimizi de alıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızla sosyal mesafelere dikkat ediyoruz. Hepimizin çalışma alanı birbirine 1 metre uzak mesafede. Çalışma alanlarımızı sürekli dezenfekte ediyoruz. Habere çıktığımızda maske ve eldiven kullanmaya özen gösteriyoruz. Umarım insanlar 'evde kal' çağrılarına kulak verir de biz de bir an önce bu salgından kurtuluruz" dedi.

'BİZİM SAĞLIĞIMIZ İÇİN HALKIMIZIN EVDE KALMASINI İSTİYORUZ'

Cemil Uğur

Mezopotamya Ajansı muhabiri Cemil Uğur, “Bizler halka gerçekleri ulaştırmak için sokakta iken, basın çalışanların sağlığı için halkımızın evde kalmasını istiyoruz. Tabii bu zor süreçte ilk önce kendimizi koruyan bir anlayışla haber yapmalıyız. Özellikle salgınla ilgili haberleri doğru geçmemiz için ilk önce il sağlık müdürlüğün ellerindeki verileri bizlerle paylaşması gerekiyor. Halka doğru haber ulaştırmamızın ortamı oluşturulmalı. Sırf iktidara yakın basına bilgi verilmesi kabul edilecek bir durum olmadığı gibi demokrasi anlayıştan uzaktır” ifadelerini kullandı.

'HABERCİLER DIŞARI ÇIKARMAKTA TEMKİNLİ DAVRANMALI'

Gazete Havar Muhabiri Serhat Tebiş, “Bölgede çalışan bir gazeteci olarak en korunaksız mesleklerden birinin de gazetecilik olduğunu düşünüyorum. Ortalama her gün habere gidiyorum ve hasta olup olmadığını bilmediğim bir sürü insanla görüşmem oluyor. Bu da risk taşıyan bir durum. Önceden eldiven ve maske kullanarak gidiyorum. Şimdi ise evde kalarak haber kaynaklarım aracılığı ile haber yapıyorum. Haber kuruluşları kendi muhabirlerini bu zor süreçte dışarı çıkarmakta elbette temkinli davranmalı” dedi.

Serhat Tebiş

'KORONA VİRÜSÜ HABERİNE VATAN HAİNLİĞİ DEDİLER'

Korona virüsünün çok vahim bir durum olduğunu söyleyen serbest gazeteci İdris Yılmaz şunları belirtiyor: "Geçen gün Erciş Devlet Hastanesi'nde korona vürüsü vakalarına yönelik yaptığım bir haber sonrası hiç hoş olmayan bir durumla karşı karşıya kaldım. Haberi geri çekmemem durumunda 'vatan hainliği' suçlamasıyla yargılanacağıma yönelik tehditler aldım. Oysa yaptığımın vatan hainliği değil, dört dörtlük bir gazetecilik faaliyeti olduğu beni tehdit edenler de biliyor. Çünkü onların da doğruyu bilme hakları vardır. Birçoğumuz maddi olarak zor durumdayız, zaten gazetecilik meslek ilkelerinin ahlaki değerlerine sahip çıkmazsak bu zorlukları da yaşamayız. Sürekli toplum içindeyiz, dolayısı ile risk alma durumumuz yüksek. Bu nedenle kendimizi iyi korumamız şart. Örneğin maske ve eldiven önemli korunma araçlarından biridir. Fakat maalesef malum maske fiyatlarının yükselmesi sebebiyle birçok arkadaşımız maske ve eldiven alacak maddi güce sahip değil. Maskesiz ve eldivensiz gazetecilik görevini sürdüren gazeteciler sadece toplumu bilgi alma hakkı için kendilerini riske atıyor. Yaşanan hukuki baskı ve tehditlerini saymıyorum."

İdris Yılmaz

'EKONOMİK ANLAMDA DA RİSK SINIRINDAYIZ'

Yıllardır Prestij Gazetesi muhabirliği yapan Adil Harmancı ise, “Bu virüs herkes gibi gazetecileri de olumsuz etkiledi. Biz de bir anlamda evlerimize çekildik sayılır. Sahada özel haber üretme durumu yok şu anda. Tamamen rutini takip etme gibi bir durum söz konusu. Genel olarak şöyle bir aksilik de doğabilir; işverenlerin ekonomik geliri aksarsa bu maaşlara da yansır, yani ekonomik anlamda da risk sınırındayız diyebilirim. Yine bu hastalığa yakalanan basın mensupları olduğunu da duyuyoruz. Bu bizim için de risk durumunu oluşturuyor, dikkatli olmak gerekiyor. Akademisyenlerin, tıp dünyasının açıklamalarına önem vermek, ona göre davranmak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

'BİLGİ AKIŞI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İshak Kara

Van Ekspres ve X Gündem Dergisi İmtiyaz sahibi İshak Kara ise, “Medya kuruluşları Van ve bölgede ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı birinci derece etkileniyordu. Bölgenin zorlu koşullarında 10 yıldır mesleği icra etmeye çalışıyorum. Bölge, özellikle de Van, sürekli deprem, çığ ve göçmen felaketiyle sınav içindeyken, üzerine bir de korona virüsü gelince tedirginliğimiz arttı. Van ve Bölgeye hitap eden X Gündem ismindeki aylık dergimizi kısa bir süreliğine rafa kaldırmak zorunda kaldık. Dijital medya üzerinden Van Ekspres ve Van Güncel haber sitelerimizle insanlara doğru bilgi akışı sağlamaya çalışıyoruz. Her şeyden önce tedirginiz. Salgın ürkütücü bir şekilde tırmanıyor. Zira muammalı durum bizleri daha da çok tedirgin ediyor. Kendi kendimize sorular soruyoruz. Biz neredeyiz? Bu bir küresel komplo teorisi mi? Yok eğer değilse önlemler neden bu kadar esnek? Halktan saklanan bilgiler var mı? Bu felaket daha ne kadar derinleşecek? Bu belanın defolması durumunda yaratacağı travmalar nasıl onarılacak? Cidden tüm toplum gibi biz basın emekçileri de fazlasıyla kaygılıyız. Yaşadığımız kaygıya rağmen, okurlarımızı ve toplumu cesaretlendirmek ve umut vermek adına gayret ediyoruz. Umarım bir katkımız olur” diye konuştu.

'KORONA VİRÜSÜ SALGINI BİZİ TEDİRGİN EDİYOR'

Ayhan Demir

Çaldıran Ajans Muhabiri Ayhan Demir, “Gazeteciler her zor zamanda olduğu gibi korona nedeniyle de büyük sıkıntı çekiyor. Türkiye'de basın özgürlüğü sorunlu olduğu için bu gibi dönemlerde haberleri seçerek yapıyoruz. Çünkü bir haber için soruşturma başlatılabiliyor. Onun için biz gazetecilerin işi her zaman olduğu gibi şimdi de çok zor. Bu korona virüsü salgınından dolayı bölgede yaşanan tedirginlik bizleri de tedirgin ediyor, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya çıktığımız zaman da alınması gereken tüm tedbirleri alarak çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

'BASKI VİRÜSTEN DAHA ÇOK ETKİLİYOR'

Haber Erciş Genel Yayın Yönetmeni Erhan Akbaş ise şunları söyledi: "Gazetecilere yönelik baskı son dönemde yaşanan gözaltı ve tutuklamalar bizi korona virüsünden daha çok etkiliyor. Halkın haber alma hakkına ve özgür düşünceye yapılan baskı son bulsun, cezaevlerindeki basın emekçisi arkadaşlarımız serbest bırakılsın. Biz korona virüsünden kendimizi korumasını biliriz" dedi. (DUVAR)

Erhan Akbaş

Etiketler Van gazeteci haber korona