Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali inşaatına durdurma kararı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapılmakta olan Biyokütle Enerji Santrali'ne Samsun 3. İdare Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN - Çarşamba Eğercili de yapılmakta olan Biyokütle Enerji Santrali'ne karşı Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve yörede arazisi bulunan 4 kişi tarafından açılan davada yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Yürütmesi durdurulan imar ve nazım planları neticesinde yapı ruhsatının da hukuka aykırı hale geldiği hükmüne varıldı. Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen bu kararlar gereği Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Belediyesi tarafından yürütülen inşaatın durdurulması gerekiyor.

Davacılar Seyfettin Yavan, Recep Yavan, Murat Şenel ve Mehmet Değerli'nin avukatı olan Samsun Barosu avukatlarından Av. Serpil Dönmez de kararı şöyle yorumladı, "Dava dilekçemizde 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının hukuka aykırı olduğunu, söz konusu alanların Büyükova sınırları içerisinde olduğunu, hukuka aykırı imar planlarına dayanarak verilen ruhsatın depo alanı olarak alındığını dava görülürken yapılan değişiklik ile tesis için ruhsatın değiştirildiğini ruhsata dayanak imar planları hukuka aykırı olduğundan ruhsatın da hukuka aykırı olduğunu, söz konusu taşınmazların Çarşamba Büyükova sınırları içinde olduğunu, toprakların tarımsal potansiyelinin yüksek ve milli ekonomi için önemli tarımsal faaliyetlerin görüldüğünü, insan sağlığı açısından da biyokütle enerji santralinin olumsuz etkilerinin olduğunu dolayısıyla kamu yararının bulunmadığını söylemiştik. Mahkeme de yukarıdaki gerekçeler ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi" dedi.

TMMOB Samsun Mimarlar Odası vekili olan Av. Fatih Akdeniz de verilen yürütmeyi durdurma kararını şöyle yorumladı, "Çarşamba Ovasına yapılmak istenen BES için verilen izinlerin iptali için açılan davada samsun 3. İdare Mahkemesi 2019/519 E sayılı dava dosyasından yasal ve bilimsel gerekçelerle yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Son günlerde Dünyanın ve Türkiye’nin de karşı karşıya kaldığı Covid-19 virüsü salgını ile daha net anlaşıldığı üzere, dünyamızda sadece biz insanların yaşamadığı, diğer canlıların da yaşadığı ve doğaya saygılı olmamız gerektiğidir. Yerel mahkeme kararında “HUKUKA VE MEVZUAT HÜKÜMLERİNE AYKIRI OLARAK TESİS EDİLDİĞİ MAHKEMEMİZ KARARI İLE TESPİT EDİLEN DAVA KONUSU İŞLEMLERİN UYGULAMAYA DEVAM ETMESİ DURUMUNDA, ARZI ARTIRILAMAYAN, YERİNE GEÇEBİLECEK BİR EŞDEĞERİ OLMAYAN, OLUŞUMU ASIRLAR SÜRMESİNE RAĞMEN KAYBI DAKİKALAR İÇİNDE GERÇEKLEŞEBİLEN VE KIT BİR KAYNAK OLAN NİTELİKLİ TARIM TOPRAKLARI İLE ÇARŞAMBA BÜYÜK OVA KORUMA ALANININ DOĞAL DOKUSUNUN CİDDİ ZARARLARA MARUZ KALABİLECEĞİ AÇIK OLDUĞUNDAN…” şeklinde dile getirdiği gerekçe gerçekten takdire şayandır. Bu günlerde verilmiş olan bu karar insanlık ve dünya için bir umut ışığıdır" dedi.