Bakan 'ilk dörtte değil' dedi, Van sokağa döküldü

Van'ın korona virüsünün en fazla yayıldığı dört ilden biri olduğu iddiasının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün düzenlenen toplantıda yalanlamasının ardından şehirde bugün sokağa çıkanların sayısı çok fazla oldu. Özellikle banka kuyruklarında bekleyenler uzun süre birbirlerine yakın şekilde durdu.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Türkiye’de korona virüsü tedbirleri giderek artırılarak devam ederken Van’da bugün halk ‘Evde kal’ kuralına riayet etmedi. Bankaların tek tek müşteri alması nedeniyle şubeler önünde kuyruğa giren ve birbirine oldukça yakın duran insanların durumu ise endişe yarattı.

Hafta sonunda ‘evde kal’ kuralına büyük oradan uyan Vanlılar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün yaptığı, “Van en tehlikeli dört il arasında değil, vaka sayısı 10’un altında” şeklindeki açıklamasının ardından bugün sokakları doldurdu. Şehirde özellikle Cumhuriyet, Maraş gibi ana caddeler olmak üzere arka sokaklarda yaşanan kalabalık da dikkat çekti.

BANKA KUYRUKLARINDAKİ YIĞILMA ENDİŞE YARATIYOR

Van’da bir diğer tehlike ise banka kuyrukları. Korona virüsü nedeniyle müşterilerini içeri almayan ve dışarıda beklettikten sonra tek tek içeri alan bankaların bu uygulaması da yeni bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Ancak bankalardaki müşteriler ‘bir metre’ kuralına pek uymadı ve birbirine oldukça yakın durumda dakikalarca bekledi. Van Tabip Odası Başkanı Özgür Değer, hükümetin elektrik, su, doğalgaz faturaları ile banka borçlarını bir süreliğine ertelemesi gerektiğini söyledi.

.

'ZORUNLU OLMADIKÇA EVDEN ÇIKMAYIN'

Konuya ilişkin bilgi veren Özgür Değer, “Bakanın açıklaması ileride bir tehlike olmayacağına anlamına gelmiyor. "Van’da 10'dan fazla vaka yok" açıklaması tehlikenin geçtiğine dair bir açıklama değil. Yapılan test sayısı arttıkça Van’da da sayı artacaktır. Yurttaşlarımızdan sosyal mesafeyi arttırmalarını, hijyene önem vermelerini istiyoruz. Evden çıkmasınlar, mecbur kalmadıkça, zorunluluk dışında insanlara sokağa çıkmalarını önermiyoruz” dedi.

Bankalarda yaşanan kuyruklar ve yığılmaların yarattığı tehlikeye de dikkat çeken Değer: “Bankalardaki durum daha sıkıntılı. İnsanlar faturalarını ödemek ya da kredi borçlarını ödemek için gidiyorlar. Bu açıdan sosyal devletin bu tür ödemeleri ertelemesi gerekiyor. Elektrik, su, doğal gaz faturaları, kredi borçları ertelenmeli ve banka işlemleri tamamen ATM üzerinden yapılmalı. İnsanlarımız bu konuda teşvik edilmeli. Banka kuyrukları oldukça sıkıntılı ve tehlike arz ediyor” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler Van bakan atm korona ATN