İzmirlilere Çeşme ve Urla çağrısı: Kamulaştırmaya itiraz edin

İzmirli çevre avukatları Çeşme ve Urla’yı yapılaşmaya açacak dört Cumhurbaşkanlığı kararına itiraz için Danıştay'a gidiyor. Avukat Senih Özay İzmirlilere de çağrıda bulundu: Müdahil olun.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 25 Ocak 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleşen acele kamulaştırma kararına tepkiler büyüyor. Çeşme ve Urla’yı yapılaşmaya açacak dört Cumhurbaşkanlığı kararı, Av. Senih Özay ve hukukçu arkadaşları tarafından Danıştay’a götürülüyor. İzmirli bir grup çevre avukatının başlattığı hukuki mücadeleye meslek odaları, yurttaşlar ve parsel sahipleri de müdahil olacak.

Çeşme ve Urla'da acele kamulaştırma kararının sadece parsel sahiplerini değil tüm İzmirlileri etkilediğinin altını çizen Özay, 21 Şubat'ta Danıştay'a başvuru yapacaklarını belirterek mücadele çağrısı yaptı.

ÖNCE KİMSENİN İTİRAZI OLMADI

25 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararını Danıştay’a taşıma hazırlığında olan Avukat Senih Özay İzmirlilere çağrıda bulunarak, "Bu kararın alınmasının nedeni çok basit. Amerikalı ve Arapların 'Türkiye'de para kazanacak çok alan var' zihniyetiyle gündeme getirdiği bir konu bu. Cumhurbaşkanı, buna istinaden Eylül 2019 tarihinde bir Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınladı. Ve o kararda, 'Çeşme Alaçatı'da bir turizm bölgesi ilan ediyorum' dedi. O zaman hiç kimsenin buna bir itirazı olmadı. Ama 4 ay sonra başka bir kararla el koyulacak araziler yayınlanınca; bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de parsel sahipleri ayaklandı. Bunun üzerine hepimiz duyup harekete geçtik. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Biz, Danıştay’a başvurumuzu 21 Şubat tarihinde yapacağız" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz ay, Urla ve Çeşme’deki söz konusu arazilerde, Suudi Albassam Group'un, ‘Yeni Çeşme’ adıyla proje hazırlattığı ortaya çıkmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, iddiaları reddederek bölge için kendilerinin bir proje hazırladığını söyledi. Ege’nin cazibesini artırmak için Çeşme ve Didim’in merkez olarak belirlendiğini söyleyen Ersoy'un ifadesine göre, Hazine ve özel arazilerin ‘acele kamulaştırılması’ ile elde edilen alana, 20 golf sahası, oteller, spor alanları, müze, film platoları, marinalar ve çok sayıda konut yapılacak.

Etiketler Çeşme Danıştay urla