80 yaşındaki Türkiye kimliğini arıyor

Hatay'da 80 yaşındaki Türkiye Biricik bugüne kadar kimliksiz yaşadı. Devletin kayıtlarına göre var olmayan Türkiye Biricik, küçük yaşta, tanımadığı bir erkekle 'kuma' olarak dini nikahla evlendirildi. Amcaları, babasından kalan mirastan pay almaması için Türkiye Biricik'in eşine tek bir şart koştular: "Yeğenimize asla kimlik çıkartmayacaksın" Bugüne kadar hiç oy kullanmayan Türkiye Biricik sağlık hizmetlerinden de faydalanamıyor. Ölmeden önce tek dileği var: Nüfus cüzdanı sahibi olmak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'ın Kumluaktaş köyünde gelini ve oğluyla yaşayan 80 yaşındaki Türkiye Biricik'in bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı hiç olmadı. Kimliksizliğin altından ise bir dram çıktı. 2 yaşındayken babası öldü. Annesi onu terk etti. 18 yaşına geldiğinde kendisinden yaşça büyük bir adamla 'kuma' olarak resmi nikahsız evlendirildi. Miras peşindeki amcaları Türkiye ile evlenen kişiye şu şartı koydu: "Hiçbir zaman kimliğini çıkartmayacaksın!"

ŞARTLI EVLİLİK...

Türkiye Biricik 80 yıl önce Hatay'ın Bükülmez köyünde dünyaya geldi. Babası, 1939'da Hatay'ın Türkiye'ye ilhak kararı almasının ardından oluşan siyasi atmosferden etkilenip kızına 'Türkiye' adını koydu. Askere giden baba, Türkiye 2 yaşındayken vefat etti. Annesi evi terk etti. Türkiye Biricik'e 18 yaşına kadar amcaları baktı. Hatay'ın Kumluaktaş köyünde yaşayan bir kişi, evlendiği eşinden erkek çocuğu olmadığı için Türkiye Biricik'e talip oldu. Amcaları, babasından kalan mirasa ortak olmaması için Türkiye Biricik'in evlenmesine izin verdi. Ancak 'damat' adayına bir şart koştular: Türkiye'ye kimlik çıkartmayacaksın. Türkiye'nin dini nikahla evlendiği kişi ise 100 yaşını geçtikten sonra öldü.

ATINDAN MİRAS ÇIKTI

Türkiye Biricik'in 9 çocuğu dünyaya geldi. Babaları, çocukları resmi nikahlı olduğu eşininmiş gibi gösterip nüfusa öyle kaydettirdi. Amcalarının, Türkiye Biricik'e kimlik çıkartılmasını istememelerinin sebebinin altından miras çıktı. Türkiye Biricik'e babasından 100 dönümlük zeytinlik miras kalmıştı. Resmen yaşamayan Türkiye Biricik, mirasına sahip çıkamadı. Amcalarının sahiplendiği zeytinliğı bugün başkaları kullanıyor.

KAPILAR YÜZLERİNE KAPANDI

Türkiye Biricik bugün oğlu ve geliniyle Hatay'ın Kumluaktaş köyünde yaşıyor. Gelini Sakine Biricik, kayın validesine kimlik çıkartmak için yetkili bütün kurumlara başvurdu. Ancak bürokratik engeller yüzünden tüm kapılar yüzlerine kapandı. Kimliği olmadığı için bugüne kadar hiçbir seçimde oy kullanamayan Türkiye Biricik sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Devletin gözünde var olmayan Türkiye Biricik'in tek istediği şey bir kimlik sahibi olmak.

Türkiye Biricik ve gelini Sakine Biricik

Türkiye Biricik geçtiğimiz günlerde hastalanmasına rağmen hastaneye gidemedi. Gelini Sakine Biricik, yetkililere çağrıda bulunuyor: “Yıllardır kaynanama ben ve eşim bakıyoruz. Eskiden genç olduğu için kimliğe bu kadar ihtiyaç yoktu. Kendisi şu an parkinson hastası. Hastanelere götürmemiz gerekiyor. Bazen Suriyeli komşularımızın kimliğini alıp hastaneye gidiyoruz. Bir keresinde polisler kimliği olmadığı için bizi saatlerce bekletti. Kaynanam hayatı boyunca yaşayan bir ölü gibiydi. Bu yaşına kadar en fazla Hatay'a merkeze kadar gidebildi. Başka hiçbir yer görmedi. Diğer çocuklarının durumu iyi ama onlar Kıbrıs'ta yaşıyor. Bu yüzden bütün sorunlarıyla biz uğraşıyoruz. Bizim şu an tek talebimiz kaynanama kimlik verilmesi.”