Çöp konteynerlerinde ‘yapay zeka’ dönemi

Muratpaşa Belediyesi, yeraltı atık konteynerlerine takılan sensörler üzerinden yapay zekanın kontrol edeceği atık yönetim sistemi kurdu. Sensörler, her bir konteynerin doluluk oranını ölçüyor ve verileri anlık olarak bir yazılım üzerinden yöneticilere iletiyor. Sistemin tamamen Muratpaşa Belediyesi tarafından geliştirildiğini belirten Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilerleyen süreçte akıllı konteynerlerin satışını gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin akıllı atık yönetim sistemi, atık konteynerlerine takılan sensörler üzerinden çalışıyor. Sensörler, her bir konteynerin doluluk oranını ölçüyor ve verileri anlık olarak bir yazılım üzerinden yöneticilere iletiyor. Yazılım, dijital harita üzerine işlenen sensörlü atık konteynerlerinin boşaltılması için atık toplama araçlarına en kısa mesafe rota optimizasyonu yapıyor. Sistemde ani doluluk yükselmeleri rotaya ayrıca eklenebilirken yöneticiler de yer ve zamandan bağımsız olarak sistemi takip edebiliyor.

4 BİN ATIK KONTEYNERİNİN TAKİBİ YAPILACAK

Muratpaşa’nın farklı noktalarında 50 konteynerde geniş deneme çalışmalarının yapılacağı sistemle, ilk etapta, Muratpaşa’da yeraltına alınan yaklaşık 4 bin atık konteynerinin takibi yapılacak. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sistemin hem güneş enerjisiyle çalışması hem de konteyner çevresinin güvenlik kameralarıyla takip edilmesiyle bir ilk olacağını söyledi. Güvenlik kamerası takibiyle konteynerlerin etrafının da temiz kalması amaçlanırken Başkan Uysal, “Çöp konteyneri kullanımında bir devrim yaşıyoruz” dedi. Sensörlerin dünyanın birçok şehrinde daha steril halde bulunan ve güvenli noktalarda yer alan geri dönüşüm kutularında kullanıldığını belirten Uysal, sensörlerin iletişimiyle yapay zekanın devreye alınacağı bir sistemin Muratpaşa ölçeğinde kullanılacak olmasının önemine ve bu alanda yaratacağı değişime de dikkat çekti. Uysal, akıllı atık yönetimi sisteminin saha denemesi ilk olarak Memurevleri Mahallesi’nde yaptıklarını söyledi.

SATIŞI DA YAPILACAK

Memurevleri Mahallesi’nde takılan ilk sensörün verileri doğru ve anlık olarak sisteme bildirdiğini kaydeden başkan Uysal, sistemin tamamen Muratpaşa Belediyesi tarafından geliştirildiğini belirterek ilerleyen süreçte yeraltı atık konteynerlernın ardından akıllı konteynerlerin de satışını gerçekleştirebileceklerini söyledi. (DUVAR)