4 bin yıllık göktaşı: Kasada saklanıyor

Çiftçi bulduğu göktaşını bankada saklıyor. 4 bin yıllık taş bir aylığına müzede sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum'un Alaca ilçesinde bir çiftçi, geçtiğimiz nisan ayında tarlasında bulduğu 68 kiloluk göktaşını, kiraladığı bir banka kasasında muhafaza ediyordu. Göktaşının Çorum Müzesi’nde sergilenmesine karar verildi.

Gerdekkaya köyünde yaşayan çiftçi Mutlu Yılmaz, 28 Nisan 2019’da nohut ektiği tarlasını hasada hazırlamak için büyük taşları temizlemeye çalışırken gördüğü kitap büyüklüğündeki taşı kaldırmaya çalıştı. Yılmaz, çok ağır olması nedeniyle taşı yerinden bile hareket ettiremedi. Taşın göktaşı olmasından şüphelenen Yılmaz, bulunduğu yerden alarak evine getirdi. Yılmaz, dışı gri renkte olan 68 kilo ağırlığındaki taştan bir numuneyi, incelenmesi için bir yakının yardımıyla Amerika’daki bir üniversiteye ulaştırdı.

BANKADA SAKLANIYOR

Yapılan incelemede taşın bir ‘göktaşı’ olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Yılmaz, taşı kiraladığı bir banka kasasında muhafaza etmeye başladı.

MÜZEDE SERGİLENECEK

Göktaşının merak konusu olması üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri harekete geçip, Mutlu Yılmaz ile iletişime geçti. Turizm müdürlüğü yetkilileri, göktaşının Çorum Müzesi’nde sergilenmesi talebini Yılmaz’a iletti. Talebe olumlu cevap veren Yılmaz, muhafaza ettiği banka kasasından aldığı göktaşını müzede sergilenmek üzere görevlilere teslim etti. Göktaşının 15 Ocak itibariyle bir ay süreyle Çorum Müzesi’nde sergileneceği ardından da yeniden bir banka kasasına konulacağı belirtildi.

'RUSYA’DAN 68 BİN DOLARLIK TEKLİF ALDIM'

Göktaşının en az dört bin yıllık olduğunun tahmin edildiğini anlatan Mutlu Yılmaz, “Özellikle yurt dışında göktaşı ile ilgilenen çok kişi var. Bizde göktaşını satmak istiyoruz. En son Rusya’dan 68 bin dolar teklif edildi. Ancak biz taşın değerinin çok daha fazla olduğunu biliyoruz o yüzden kabul etmedik” dedi.