Denizli'de 2 bin yıllık Afrodit başı bulundu

Denizli'de stadyum yapılması için incelenen bölgedeki arkeolojik sondaj kazısında, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen bir aile mezarı bulundu. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek yaptığı açıklamada, İmparator Nero heykeline ait mermer baş, Batı Tiyatro'da ele geçirilen genç kadın heykeli başı, geç Roma imparator başı, kent tanrıçası başı, Afrodit başı ve Artemis başı gibi önemli sayılabilecek buluntuların olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir stadyum yapılması için başlatılan, Eskihisar Mahallesi'nde Laodikya Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü denetimindeki arkeolojik sondaj kazısında yaklaşık 2 bin yıl öncesine tarihlenen bir mezar bulundu. Aile mezarı olduğu anlaşılan yapı içinde bir traverten lahit, iki tekne mezar da ortaya çıkarıldı. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 2019 kazı sezonundaki çalışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İmparator Nero (M.S. 54-68) heykeline ait mermer baş, Batı Tiyatro'da ele geçirilen genç kadın heykeli başı, geç Roma imparator başı, kent tanrıçası başı, Afrodit başı ve Artemis başı önemli sayılabilecek buluntulardır" dedi.

Laodikya çevre yolunun güneyinde yer alan bölgedeki sondaj sonucu, duvarla çevrili tonozlu mezar tespit edilerek dikdörtgen planlı mezar odasına ulaşıldı.Mezar odası içinde Roma imparatorları Caracalla (milattan sonra 211-217) ve Valerianus (milattan sonra 253-260) dönemlerine ait birer sikke ile 4 cam şişe, 2 pişmiş toprak şişe, 11 pişmiş toprak kandil, 1 Eros figürü başı, pişmiş toprak kase ve çömlekler tespit edildi.

Arkeolojik bulguların tespiti sonrası stadyum için farklı alanlarda çalışma yapılacak. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alan Laodikya Antik Kenti Denizli sınırları içinde bulunuyor ve kent bölgesinde kazı çalışmaları sürdürülüyor. (DENİZLİ/AA)

Afrodit başı