Petrol-İş, TPI Kompozit'teki işten atmalara tepki gösterdi

Petrol İş İzmir Şubesi yöneticileri, bugün gerçekleştirdikleri eylemle TPI Kompozit’te yaşanan meslek hastalıklarına karşı eylem yaptıkları için atılan işçilere destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgar türbini kanadı üreten TPI Kompozit’te, biri sendika temsilcisi toplam altı işçi işten atıldı. Amerikalı şirket gerekçe olarak, "atılan işçilerin işyeri huzurunu bozduklarını" öne sürdü.

İşten atmalara tepki gösteren Petrol-İş İzmir Şubesi, Aliağa Şubesi, Türk İş’e bağlı İzmir şube yöneticileri, bugün Sasalı’da bulunan TPI Kompozit Fabrikası’nın önünde eylem yaptı. İşçilerin sık sık "Yaşasın İş, Emek, Özgürlük Mücadelemiz”, “İş Yoksa Barış da yok”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları attığı eylemde açıklamayı Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin okudu.

Yaklaşık sekiz yıldır Petrol-İş’in örgütlü bulunduğu fabrikalarda son altı aydır işverenin baskıcı ve sendikayı yok edici bir anlayış içine girdiğini belirten Zengin, “Toplamda 2764 üyemizin çalıştığı fabrikalarımızda kullanılan Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) malzemelerinin yetersizliği, iş yerlerinin çalışma koşullarının uygunsuzluğu çalışan arkadaşlarımızdaki meslek hastalıklarının artarak devam etmesine neden olmaktadır” dedi.

'FABRİKA MÜDÜRÜ ÜYELERİMİZİ TEHDİT EDİYOR'

Defalarca fabrika yönetimiyle görüşmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını söyleyen Zengin, “KKD'lerin yetersiz ve kullanışsız olmasından kaynaklı sorunları ve işyerinin tozlu ortamdan arındırılmaması ile ilgili altı aydır gerekli önlemlerini alınması konusunu işverene sözlü ve yazılı olarak noter kanalı ile ulaştırdık. İşyeri ilan panolarına ve sendika odasına da asarak durumu bildirmiştik. Fakat bu uyarılarımızı göz ardı ederek üretimde vardiya amirlerini ve süpervizörleri da kullanarak üretim müdürü olarak çalışmakta olan Sayın Güney Özaltan işçilere karşı mobbing uygulayıp, üyelerimizi tehdit ederek, Petrol-İş Sendikası Şube Yönetimi'ni dikkate almayan bir şekilde üyelerimizin haklarını ihlal etmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

'YAPILAN BU HATADAN DÖNÜN'

Yaşanan ihlallere karşı işçilerin her iki fabrikada eş zamanlı olarak vardiya giriş ve çıkışlarında birer eylem gerçekleştirdiğini aktaran Zengin, işçinin sesini yönetime duyurma amacını taşıyan eylem hakkında işverenin, 26 işçi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu bilgisini verdi.

Bu olayın ardından fabrikalarda artan mobbing ve baskı içinde çalışan işçilerden altı kişinin de dün akşam saatlerinde, İşyeri Disiplin Kurulu'nun aldığı kararla işten atıldığını belirten Zengin, hiçbir gerekçe gösterilmeden işçilerin iş akitlerinin feshine karar verildiğini ifade etti.

Zengin sözlerini, “Yaşanan olaylardan sonra aynı günün vardiya giriş ve çıkışlarında her iki işyerinde çalışan arkadaşlara Şube Yönetimi olarak bir bilgilendirme yaptık. Bundan sonra tüm kanun mevzuat ve Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan sendikal haklarımızı da kullanarak işten atılan arkadaşlarımızı işverenlere bu kadar kolay bir şekilde teslim etmeyeceğimizi paylaştık. TPI yönetimine tekrar söylüyoruz. Yapılan bu hatadan dönün ve arkadaşlarımızı iş başı yaptırın” diyerek sonlandırdı. (DUVAR)