Dersim'in dağ keçileri yine hedefte

Dersim Alevilerince kutsal kabul edilen dağ keçilerinin yine kent dışından gelen avcılar tarafından hedef alındı. Pülümür'de öldürülen bir dağ keçisi görüntülendi. Çemişkezek'te 14 dağ keçisinin öldürüldüğü öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'de kutsal kabul edilen ve halkın korumaya çalıştığı dağ keçileri avcıların hedefi oldu. Pülümür’de bir dağ keçisi öldürüldü. Sorpiyan bölgesinde de 14 dağ keçisinin öldürüldüğü öne sürülüyor.

Dersim'de dini söylencelerdeki öneminden dolayı Dersim Alevilerince kutsal kabul edilen dağ keçileri, kışın kent dışından gelen avcıların hedefi oluyor. Kış koşulları nedeniyle hareket kabiliyetleri sınırlanan dağ keçileri, yurtdışından ve Dersim dışından gelen avcılar tarafından avlanıyor. İzinli ve izinsiz yapılan av faaliyetleri nedeniyle Dersim'in Pülümür ilçesi Kozluca köyü yakınlarında dün bir dağ keçisi kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü belirlendi. Katledilen dağ keçisinin fotoğrafları ortaya çıktı. Bunun üzerine olayla ilgili inceleme başlatıldı.

ÇEMİŞGEZEK’TE TOPLU KATLİAM İDDİASI

Çemişgezek ilçesi Tagar Vadisi Sorpiyan mevkiinden Aliboğazı'na kadar uzanan vadi boyunca da dağ keçilerinin avcıların hedefinde olduğu belirtildi. Yasak ve sit alanı olan yerde avcılık faaliyetlerinin devam ettiği öğrenildi. İlçeye bağlı Sorpiyan bölgesinde Afganlı bir çobanın da 14 dağ keçisini öldürdüğü iddia ediliyor.

Geçen hafta sonu da izinli şekilde avcılık yapan İspanyol avcıları, Pülümür'e bağlı Kocatepe köyünde iki dağ keçisini öldürmüş, köy sakinleri duruma tepki göstermişti. Dağ keçilerine yönelik yasak ve izinli avcılığa son verilmesi istenmişti.

BARODAN SUÇ DUYURUSU

Dağ keçilerine yönelik avlanma faaliyetlerinin engellenmesi hususunda gerekli işlemlerin yerine getirilmesi için Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Dersim Barosu yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Bugün itibariyle Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne resmi başvuruda bulunuldu." (Kaynak: MA-Evrensel)