Adalar'da 3 ay fayton yok

Atlarda ruam hastalığı tespit edilen Adalar'da 81 hayvan itlaf edildi. Faytonlara at koşulması 3 ay süreyle durduruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükada'da bazı atlarda ruam hastalığının tespit edilmesi üzerine İstanbul Valisi Yerlikaya açıklamalarda bulundu. Adalar'da itlaf edilen 81 atın sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulacağını belirten Yerlikaya, "Hastalığın test sürecinin tamamlanabilmesi için faytonlara at koşulması 3 ay süreyle durduruldu" dedi.

İzinsiz yapıldığı belirlenen ahırların yıkılmasına karar verildiği belirten Vali Yerlikaya, "Adalar'a ivedi olarak karantina ahırı kazandırılacak'' ifadelerini kullandı.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise, önceki yıllarda da bu tür hastalık kaygılarından dolayı adaya giriş ve çıkışların engellendiğini söyledi. Bu sorunun geçmişe dayandığını belirten ve adaya kaçak at getirildiği iddialarıyla ilgili konuşan Gül, "Biz kucağımızda bulduk ama bu sorunun arka planı hep var. Bizim geldiğimiz dönemden itibaren kaçak at vakası hatırlamıyorum. Buraya gelecek olan tekne ve vapurlar bakımından ulaşım noktalarımız belli. Bu noktalarda denetim yapıyoruz. Ama hayat 24 saat, burası bir ada. 'Başka noktalardan getiriyoruz' diyorlarsa evet bu başka bir şey. Biz bunu bilemeyiz. Ama adaya ulaşımın sağlandığı noktalarda denetimimizi yapıyoruz, kaçağa izin vermiyoruz" diye konuştu.

Gül, ruam hastalığının 81 atla sınırlı olduğunu, insana bulaşma gibi bir riskin şu aşamada bulunmadığını ifade ederek, uzmanların anlatımlarına göre de şu aşamada kaygı duyulacak, insan ve canlı sağlını, doğayı tedirgin edecek, denize ve ormana zarar verecek bir durum olmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Büyükada'da 81 at itlaf edildi, adaya hayvan giriş çıkışı yasaklandıBüyükada'da 81 at itlaf edildi, adaya hayvan giriş çıkışı yasaklandı