Ekolojik plan: Koruma alanı yüzde 9.6’dan 17’ye çıkacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı biyoçeşitliliği tehdit eden iklim değişikliğine karşı eylem ve plan çalışmalarını sürdürüyor. Ekolojik koridorlar sayesinde korunan alanları birleştireceklerini ifade eden Bakan Murat Kurum hedef koruma alanını yüzde 9.6’dan 17’ye çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı biyoçeşitliliğin yok olmasına neden olan iklim değişikliği konusunda eylem planı hazırlıklarına başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğinin biyoçeşitliliğe ve korunan alanlara etkisini kontrol altına almak ve izlemeye yönelik plan ve eylem çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın, “Bakanlık olarak iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik için önlem alıyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Bakan Kurum iklim değişikliğine ilişkin mücadele araçlarından en önemlisi olarak tarif ettiği ekolojik koridorları işaret etti.

Ekolojik koridorlar oluşturarak korunan alanları birleştireceklerini ifade eden Kurum, “İklim değişikliği ile mücadelede en büyük araçlardan biri de ekolojik koridorlardır. Ekolojik koridorlar, ülkemizdeki korunan alanları birleştirerek, kırsal bölgelerde ve özellikle kentsel alanlarda ekosistem işlevlerinin bölünmeden devamını sağlayacaktır. Oldukça önemli karbon yutağı durumunda olan sulak alanlar ve bataklıklar, ekolojik koridor sistemleriyle diğer korunan alanlara bağlanacak bu sayede iklim değişikliğine korumada bütünsellik sağlanacaktır. Bu da iklim değişikliğine karşı mücadelede etkinliği arttıracaktır” dedi.

HEDEF OECD ORTALAMASI OLAN YÜZDE 17

Sulak alan sistemleriyle entegre ekolojik koridorların, iklim değişikliğinin yaratacağı kuraklık ve buna bağlı ortaya çıkabilecek biyoçeşitlilik kaybına karşı etkili bir bariyer olacağını da ifade eden Bakan Kurum koruma alanına ilişkin, “Hedefimiz ülkemiz yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 9,6’sı oranında olan koruma alanı büyüklüğümüzü OECD ortalaması olan yüzde 17’ye çıkarmaktır” dedi.