Avcılar Belediyesi'nde yıllar sonra toplu sözleşme

İstanbul Avcılar Belediyesinde Belediye-İş'in toplu sözleşme yetkisini almasının ardından taşerondan belediye şirketine geçen işçilerin ilk toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Avcılar Belediyesinde, taşerondan belediye şirketine geçen işçilerin ilk toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilerin katılımıyla gerçekleşen toplu sözleşme töreninde yapılan konuşmalarda, örgütlü olmanın önemine vurgu yapılarak imzalanan toplu sözleşmenin de mücadelenin ürünü olduğu belirtildi.

'BURADAKİ İNSANLAR HEM EMEKÇİ HEM SEÇMEN'

Gümüşpala Mahallesi’ndeki şantiyede yapılan imza töreninde konuşan Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, kurallı bir çalışma sistemine ve toplu sözleşme düzenine geçmiş olmanın öneminin çalışma içerisinde görüleceğini belirtti. Özdemir, "Kimseyi kötülemek ve yermek değil derdim ama emeğe ve emekçiye sırtını dönenler ne yazık ki siyasetin hak ettikleri, o çöplük diyebileceğimiz yere kendilerini, kendileri götürdü. Bunu üzülerek ifade ediyorum. Buradaki insanlar hem emekçi hem bu ülkenin halkı ama aynı zamanda seçmen. Bunu unutmamak gerekiyor. Buraya kimsenin sırtını dönmemesi ve döndüğünde neyle karşılaşacağını bilmesi gerekiyor. Bu bizim için ve herkes için geçerli” ifadelerini kullandı.

'BİR TARAFTA YOKSULLUK, BİR TARAFTA İŞSİZLİK'

Daha sonra söz alan Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul da “Saray’ın 1 yıllık masrafı 1 buçuk milyar lira. Bir tarafta yoksulluk sınırının altında çalışanlar, bir tarafta milyonlarca pırıl pırıl işsiz gencimiz var. Bir tarafta da böyle olabildiğine bir saltanat, müsriflik, israf aldı başını gidiyor. Bunları düzeltmeden çocuklarımıza mutlu bir gelecek temin etmemiz mümkün değil. Yandaşlar neler neler götürüyor, bunlar dolaylı ya da dolaysız olarak bizden çıkıyor. Şimdi de yeni bir vergi düzenlemesi yapılıyor. 'Bize ne' demeden önce bunları halletmemiz lazım” diye konuştu.

SÖZLEŞMEDE NE VAR?

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube ile Avcılar Bathonea AŞ arasında imzalanan ve 878 işçiyi kapsayan sözleşme, 1 Temmuz 2019 ile 30 Haziran 2022 tarihleri arasında geçerli olacak. Sözleşmede yer alan maddeler ise şöyle:

  • 1 Temmuz 2020 yılının 7’nci ayından itibaren haftalık 45 saat olan çalışma süresi 40 saate inecek
  • Pazar günü ve hafta tatili ile birlikte işçiler haftada 2 gün tatil yapacak
  • 1 Temmuz 2019 ile 1 Ocak 2020 tarihlerini kapsayan dönem için taban ücreti net 2 bin 200 lira artı asgari geçim indirimi (AGİ) olacak (Bu, ücretlere ortalama yüzde 17.7 zam uygulanması anlamına geliyor)
  • 1 Ocak’tan sonraki 6 aylık dilimde işçilerin belediye şirketine geçmesi için çıkarılan KHK gereği yüzde 4 zam yapılacak. İkinci ve üçüncü yıllar için ise enflasyon artı günlük yevmiyelere 2.50’şer TL zam yapılacak
  • Sosyal hak ve ücretlerde 2'nci ve 3’üncü yıllarda enflasyon oranında zam yapılacak
  • Belediye genelinde günlük 5.8-11 TL bandındaki yemek parası günlük net 16TL'ye yükseltilecek
  • Sözleşmeyle beraber iş sağlığı ve güvenliği, sosyal izinler gibi konularda da kazanımlar elde edildi.