Rabia Naz'ın ailesinin Meclis’ten üç talebi var

Şüpheli şekilde ölen 11 yaşındaki Rabia Naz için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Giresun Eynesil’de Vatan ailesini ziyaret etti, görgü tanıklarını dinledi. Araştırma Komisyonu’nun Eynesil’e geldiği gün soruşturma dosyasındaki gizlilik kararı kaldırıldı. Vatan ailesi çocuklarının ölümünün aydınlatılması için komisyon üyelerinden üç talepte bulundu: Şüphelilerin HTS kayıtları ortaya çıkarılsın. Siyah Doblo'nun bir önce sonra nerede olduğu tespit edilsin. Giresun Emniyeti'nin kamera kayıtları incelensin.

Google Haberlere Abone ol

EYNESİL - Giresun’un Eynesil ilçesinde 2018 yılının nisan ayında şüpheli şekilde ölen 11 yaşındaki Rabia Naz başta olmak üzere benzer çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu, Vatan ailesinin evini ziyaret etti. Rabia Naz'ın annesi Atika Vatan ve babası Şaban Vatan’ı dinleyen komisyon üyelerinin ziyareti yaklaşık üç saat sürdü.

Baba Şaban Vatan’ın kızını bulduğu yerde de inceleme yapan komisyon daha sonra Eynesil’den Giresun’a geçti. Burada görgü tanıkları ve soruşturma sürecinde görev alan memurlar dinlendi. Meclis Araştırma Komisyonu’nun Eynesil’e geldiği gün Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin yapılan soruşturmadaki gizlilik kararı da kaldırıldı.

‘POLİS KOMİSYON’DAN ÖNCE NEDEN BİNADA İNCELEME YAPTI?’

Meclis Araştırma Komisyonu’nun Eynesil’e gelmesinden bir gün önce, Rabia Naz’ı yaralı şekilde bulduğu evlerinin önünde polisin arama yaptığını ifade eden baba Şaban Vatan, “Polis Komisyon’dan önce neden binada inceleme yaptı? Benim haberim olmadan gelip incelememeleri gerekiyor. Benim kızımın saç tokası, çorabı yokken polis orada ne yapıyor?” diye sordu. Emniyet yetkileri ise baba Şaban Vatan’a başka bir konuyla ilgili soruşturma yapıldığı için polislerin bina çevresine geldiğini söyledi.

Rabia Naz’ın ailesinin evinde yapılan görüşmeye basın mensupları alınmadı. Edinilen bilgiye göre Vatan ailesi komisyon üyelerine çocuklarını kaybettikleri günden bu yana geçen sürede yaşadıklarını anlattı. Anne Atika Vatan olayın üzerine gittikleri için bazı çevreler tarafından dışlandıklarını anlattı. Olayın soruşturma aşamasında yaşanan ihmallere dair bilgiler veren Şaban Vatan, kızının ölümünün ardından hazırlanan otopsi raporundaki bulguların üzerine gidilip incelenmediğini söyledi. Vatan ailesi Meclis Araştırma Komisyonu’ndan yaşanan olayın tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılmasını isteyerek şu üç talepte bulundu:

  • Olayda şüpheli olan kişilerin bölgeye yakın yerlerdeki baz istasyonları aracılığıyla HTS kayıtları ortaya çıkarılsın.
  • Olayda sorumlu olduğundan şüphelenilen kişilere ait siyah Doblo aracın olaydan bir gün önce ve sonra nerede olduğu tespit edilsin.
  • Giresun Emniyet Müdürlüğü’nün olayın olduğu ve sonrasındaki güne ait kamera kayıtları incelensin.

CANİKLİ’YE YÖNELİK İDDİALAR: ONU KARIŞTIRMAYIN

Meclis Araştırma Komisyonu’nun Vatan ailesine yaptığı ziyaret sırasında konuşulan konulardan biri de Vatan ailesinin olayın ilk gününden bu yana ısrarla işaret ettiği AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli oldu. Kendisi hakkında daha önce suç duyurusunda bulunan Canikli aracılığıyla “cinayetin” üzerinin örtülmeye çalışıldığını ifade eden Şaban Vatan’a bazı milletvekilleri “Onu karıştırmayın” dedi.

‘BİR ŞEY ANLATMAYA ÇALIŞIYORDU AMA GÜCÜ YETMİYORDU’

Kızının ölüm sebebinin intihar olmadığını söyleyen anne Atika Vatan, komisyon üyelerine, “Olayı kapatmak için intihar denildi. Rabia Naz’ı bulduğumuzda elinde diken izleri vardı. Hemşireler sanki boğuşmuş gibi izler olduğunu söyledi. Kolunda da el izi vardı. Cebelleştiği belliydi. Bir şey anlatmaya çalışıyordu ama gücü yetmiyordu” dedi.

ENGİNYURT: MUHTEMELEN BU OLAY BİR KAZA

Meclis Araştırma Komisyonu, Rabia Naz'ın yaşamını yitirdiği yerde inceleme yaptı. Fotoğraf: AA

Meclis Araştırma Komisyonu’nun Vatan ailesini ziyaretinin ardından konuştuğumuz komisyonun MHP’li üyesi Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “Evi görünce tekrar bir canlandırma yapmaya gerek olmadığı ortaya çıkıyor. O verandayı 65 kilo ağırlığında, 11 yaşındaki bir çocuk istese de atlayıp aşamaz. Rabia Naz buradan düşmüş olsa her halükarda o verandaya çarpması gerekiyor” dedi. Aile ile yapılan görüşmenin çok verimli geçtiğini ifade eden Enginyurt, “Birçok konu daha iyi aydınlanacak. Ben olayın daha aydınlık bir hale geleceğine bu görüşme sonunda kanaat getirdim. Zaten Trabzon otopsi raporunda da olayın bir intihar olmadığı apaçık ortaya çıkıyor. Muhtemelen bu olay bir kaza” diye konuştu.

GİZLİLİK KALKTI

Vatan ailesinin ardından Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Giresun’a gelerek olayın görgü tanıklarını ve yetkilileri dinledi. Giresun Başsavcısı Abdurrahim Alan, yaklaşık iki saate yakın süre bilgi verdi. Olay yerine ait krokileri içeren pankartlar eşliğinde sunum yapan Alan, soruşturma dosyasındaki gizlilik kararının kaldırıldığını belirterek, “Aksi durumda gelip size bilgi veremezdik” dedi. Başsavcı Alan, Rabia Naz’ın bulunduğu yerin yanı sıra binanın yan tarafına düşme ihtimali üzerine yoğunlaştıklarını kaydetti, bir görgü tanığının ifade değiştirdiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre Rabia Naz’ı bulan ve ambulansı arayan tanık Mürsel Küçükal soruşturma aşamasında savcılığa detaylı ifade vererek Rabia Naz’ın yan taraftan sürünerek geldiğini söyledi. Komisyon üyeleri gecenin ilerleyen saatlerine kadar diğer tanık ve yetkilileri dinledi.

‘18 AY GEÇMİŞ HÂLÂ ADALET PEŞİNDEYİZ’

Meclis Araştırma Komisyonu’nun Eynesil’e gelişinden hemen önce konuştuğumuz Şaban Vatan, “Ülkenin çocuklarda nasıl bir güven, adalet duygusu sağladığının görüntüsü bugünkü gündedir. TBMM böyle bir hal içinde kalmak, buraya gelmek zorunda kaldı. Neden? Hukuk bittiği çocukların güveni olmadığı için” dedi. Yaklaşık iki yıldır tüm dünyaya yaşananları haykırdığını söyleyen Vatan, “Öfkem oluyor ama içimde yaşıyorum. Ben öfkeye yer vermeden kızımın adaletini sağlamaya çalıştım. Ama öfkeliyim. 18 ay geçmiş hâlâ adalet peşindeyiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bir vatandaş olarak sesimi basında, her yerde duyurmak zorunda mıydım? Hukuk çalışmadığından dedektif gibi koşturmak zorunda mıydım? Vatandaş adli tıpçı mı olmalıydı, ortopedi uzmanı mı olmalıydı? Bir baba çocuğunun otopsi raporunu tüm detaylarıyla incelemek zorunda mıydı? Eğer ki hukuk tam anlamıyla çalışmış olsaydı bir anne bir baba çocuğunun otopsi raporunu neden okusun? Organlarının tek tek söküldüğünü, yerine takıldığını neden okusun? İşte bize bunu yaşatan maalesef yöneticilerimizdi."

‘BENİ GÖRÜP YOLUNU DEĞİŞTİREN ÇOK OLDU’

“Ölümü bile göze aldım. Ben yola çıkarken eşime her şeyi göze aldığımı söyledim ve bir adım geri atmadım. Ben yıllarca AK Parti içinde gönülden destek veren birisi oldum. Bugün gördük ki siyaset bu değilmiş, bir çocuk cinayetine dahi etki eden rezillik hali içerisindeymiş. Karşıma çok cephe aldım. Eynesil’de görmüşsünüzdür, eczanenin yanında bir çay ocağı var. O çay ocağında tek başıma oturduğum da, beni görüp yolunu değiştiren de çok oldu.”

‘ŞÜPHEYLE YAŞAMAK KOLAY BİR ŞEY DEĞİL’

Rabia Naz’ı son görenlerden birisi de kırtasiye işletmecisi Fahrettin Öztök.

Rabia Naz’ı son gören isimlerden kırtasiyeci Fahrettin Öztök olayın ardından Eynesil’de büyük bir bilgi kirliliği ortaya çıktığını, olayı bir kesimin intihar bir kesimin ise trafik kazası olarak değerlendirdiğini söyledi. “Rabia benim sürekli müşterimdi. Sevdiğim neşeli de bir kızdı” diyen Öztök şöyle konuştu:

“Çocuk olunca daha fazla üzülüyorsun. İlk aşamada trafik kazası, sonrasında intihar denildi. Olayın ardından o kadar çok bilgi kirliliği oldu ki, insanların aklı karma karışık. Meselenin bir an önce ortaya çıkarılması gerek. Babası tek başına mücadele etti ve ediyor. Umarım bir an önce sonuca kavuşur ve biz de vatandaş olarak rahat ederiz. Ortada küçücük bir kız var. Şüpheyle yaşamak kolay bir şey değil.”

‘EN ÇOK KADINLARI ETKİLEDİ’

Rabia Naz’ın okulunun karşısında bulunan markette çalışan Fazıl Eren yaşananların en çok kadınları etkilediğini söyledi. “Olayın içerisinde belediye başkanının adı geçtiğinde ister istemez gerginlik oluşuyor” diyen Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

Rabia Naz’ın okulunun karşısında bulunan markette çalışan Fazıl Eren.

“Bu konuya kadınların bu kadar çok destek vermesinin nedeni bir Şaban ağabeyin konunun üstüne gitmesi, iki Atika ablaya intihara sürükleme konusunda iftira atılması. O bağırdığı için intihar ettiği söylendi. Kadınlar bir dayanışma ortaya koydu. Şaban ağabey ilk mitingini burada gerçekleştirdi. O dönemde yoğunluk kadınlarındı. Daha sonra Şaban ağabeyin İstanbul’daki mitingine de katıldım ve orada da en büyük desteği kadın sivil toplum örgütleri gösterdi.”

‘HUKUKÇU KADAR HUKUK ÇALIŞIYOR’

“Şaban ağabey bu olaydan önce de sevecen bir insandı. Olaydan sonra deli yaftası vurmaya çalıştılar. Herkes bir şüphe etti. Birisi acaba dediğinde böyle küçük yerlerde acaba büyür. Şaban ağabeyin tutunduğu şeyler çok farklı. İnancına çok düşkündür ve akıl sağlığını korudu. Ben olsam akıl sağlığımı kaybederdim. Bir şekilde çocuğuna ne olduğunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Sürekli okuyup araştırıyor. Onu dinç tutan bir olay var ortada ve çocuğuna olanları ortaya çıkarmak için hukukçu kadar hukuk çalışıyor. Bu mevzunun içerisinde tanıdık isimler olmasaydı, birisi vurmuş kaçmış dense isim geçmeseydi daha çok insan destek olurdu.”

‘RABİA NAZ’IN BABASI DEDEKTİF GİBİ ÇALIŞTI’

Eynesil’de esnaf olan bir diğer isim Mehmet Güzel ise geride kalan yaklaşık iki yıla ve baba Şaban Vatan’ın adalet arayışına ilişkin, “Şaban Vatan öyle ya da böyle bu olayın sonuçlanmasını istiyor. Rabia Naz’ın babası dedektif gibi çalıştı. İşini gücünü bıraktı bu olayın peşine düştü. Kendisi bilfiil bu süreci yürüttü. Ateş düştüğü yeri yakar ve ben sürecin peşine düşmesini takdir ediyorum. Bu başa geldiğinde acını mı yaşarsın üstüne mi gidersin çok önemli. Şaban bir müddet acısını yaşadı. Sonrasında olayın böyle olmadığını anladığını ve peşine düşmesi gerektiğinin farkına vardığını söylüyor” dedi.

Eynesil’de yaşayanların olayın aydınlatılmasını istediği belirten bir diğer esnaf Esma Çoban ise, “Herkesin çocuğu var. İnsanlar bu olayın aydınlatılmasını istiyor. Çocuğunun ölümünün aydınlığa çıkmasını herkes ister. Babanın mücadelesi çok çok haklı. Birisi kaza yapmışsa da çıkıp kaza yaptım demeliydi” diye konuştu.