Vicdani retçi Burak Özgüner hakim karşısında: Kimse hakkını kullandığı için cezalandırılamaz

Hayvan hakları savunucusu Burak Özgüner vicdani ret hakkını kullandığı için bugün hakim karşısına çıktı. Özgüner verdiği karardan sonra birçok baskıyla karşılaştığını söyleyerek, " Kimse hakkını kullandığı için cezalandırılamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vicdani retçi Burak Özgüner hakkında dava açıldı. Bugün Konya Asliye Ceza Mahkemesi'nde Özgüner ilk kez hakim karşısına çıktı. Hesaplarının bloke edildiğini, vicdani reddini açıkladıktan sonra birçok baskıyla karşılaştığını söyleyen Özgüner, "Bu davadan beraat kararı alsam bile tekrar ve tekrar yargılanma ve cezalandırılma tehdidi altındayım" ifadelerini kullandı.

VİCDANİ REDDE GİDEN YOL...

Özgüner aynı zamanda bir hayvan hakları savunucusu. Hayvana şiddete karşı yasa çıkartılması için mücadele eden Özgüner, 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK tarafından katledilen katırlar için de mücadele etti. Özgüner, katırlar için verdiği mücadele sonuçsuz kalınca ve Roboski'de katırlara yönelik silahla yaralama, öldürme fiilleri devam edince 2015'te vicdani reddini açıkladı. Bunun üzerine askerlik şubesi, Özgüner hakkındaki soruşturma başlatarak dosyayı savcılığa gönderdi. Savcılık, Özgüner hakkında iddianame hazırladı ve Konya Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Bugün davanın ikinci duruşması görüldü. İlk kez hakim karşısına çıkan Özgüner, açılan davaya tepki göstererek vicdani reddin bir hak olduğunu savundu. Özgüner, savunmasında şunları söyledi: “Ben vicdani retçiyim. Savaş ve şiddet karşıtıyım. Aynı zamanda hayvan hakları aktivistiyim. Şırnak'ta TSK tarafından katırların öldürülmesi üzerine hukuk mücadelesi başlatmıştım. Katırların askerler tarafından vurulduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı da doğruladı. Verdiğimiz hukuk mücadelesi sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine 2015 yılında vicdani reddimi açıkladım. Vicdani ret Türkiye'de hak olarak kabul edilmese de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde anayasamıza göre bu sözleşmeler dikkate alındığında vicdani ret bir haktır. Kamu Denetçiliği Kurumu'na yapmış olduğum başvuruda da bunun bir hak olduğu bildirilmiştir. Ancak incelenemezlik kararı verilmiştir. Bu davaya konu olan idari para cezalarının kesinleşmesi ile Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğum bireysel başvuru bulunmakta. Kimse hakkını kullandığı için cezalandırılamaz.”

'HESAPLARIM BLOKE EDİLDİ'

Özgüner, vicdani reddini açıkladıktan sonra birçok baskıyla karşılaştığını söyledi. Özgüner yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “Davada iddia edildiği gibi 'bakaya' değil, vicdanî retçiyim. Hukukî olarak yorumladığımızda, hem ulusal hem de uluslararası mevzuata göre bir hak olan vicdanî ret açıkladığım için cezalandırılmak isteniyorum. Eğitim, çalışma, seyahat, konaklama gibi birçok hakkım ihlâl ediliyor. Son olarak da hesaplarım bloke edildi. Bu davadan beraat kararı alsam bile tekrar ve tekrar yargılanma ve cezalandırılma tehdidi altındayım. Vicdanî ret açıklamak bir suç olarak tanımlanmamış durumda. Ortada bir suç yokken, Anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde yargılanıyorum. Türkiye'de vicdanî ret hakkı tanınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

AYM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme, Anayasa'ya aykırılık gerekçesi ile dava dosyasının somut norm denetimi için Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne gönderilmesi talebini reddederek davayı 14 Ocak 2020'ye erteledi.