UNESCO adayı Karamıklı’daki mermer ocağı yargıda

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda açılmak istenen mermer ocağına karşı hukuki mücadele başlatıldı. İbradı Belediyesi avukatı Münip Ermiş, ÇED raporu almadan işletme ruhsatı alan mermer ocağının izin ve ruhsatının iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Antalya’nın İbradı ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda açılmak istenen mermer ocağına karşı hukuki mücadele başlatıldı.

İbradı Belediyesi, avukat Münip Ermiş aracılığıyla Karamıklı mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağına verilen 10 yıllık işletme izni ve ruhsatının iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İbradı’da su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile dağ keçilerinin doğal yaşam alanı olan Karamıklı yaylasında daha önce de farklı bir maden şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan mermer ocağı açılmak istenmiş, bölge sakinlerinin hukuki mücadelesi sonrası bu teşebbüs yargıdan dönmüştü. Yeni bir tehdit ile daha karşı kaşıya olduklarını ifade eden avukat Münip Ermiş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Ruhsat İşleri Genel Müdürlüğü tarafından NAYA Mermer Sanayi Madencilik’e 10 yıl süre ile 6 Ağustos 2019 tarihinden geçerli olmak kaydıyla işletme izni ve ruhsat verildiğini söyledi.

ÇED RAPORU ALMADAN İŞLETME RUHSATI ALDI

Bakanlık yazısında söz konusu mermer şirketine verilen işletme izninin 29 hektarlık alanı kapsadığı ifade eden Münip Ermiş, “Oysa firma tarafından ilk hazırlanan proje tanıtım dosyasına göre 99,9 hektarlık sahanın, (18,45 ha) kısmında, NAYA Mermer Sanayi Madencilik Tur. Tic. A.Ş. tarafından mermer aranması ve mermer ocağı işletme faaliyeti için Antalya Valiliği tarafından 6 Haziran 2017 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği öğrenilmiştir. Arama ruhsatı ve ÇED sürecinde alan18,45 Hektar iken işletme ruhsatında işletme alanının 29 hektarlık alana çıkartıldığı görülmektedir. Bu durumda yeniden ÇED süreci başlatılmadan işletme ruhsatı verilemez. Verilen işletme ruhsatı da hem Danıştay'ın kararlarına, hem de ÇED Yönetmeliğine açıkça aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

Yöre halkı ormanların yok edilmesine karşı eylemlerle sesinin duyurmaya çalışıyor

'SEDİR AĞAÇLARI USULSÜZ RUHSATA DAYALI YOK EDİLMİŞTİR'

Bölgenin su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanları ile dağ keçilerinin doğal yaşam alanı olduğuna dikkat çeken Münip Ermiş, lehine ruhsat verilen şirketin aldığı işletme izniyle bölgede ağaç kesimine başladığını söyledi. Yapılan faaliyetin hukuksuz olduğunu savunan Ermiş, şöyle konuştu:

“Onlarca sedir ağacı usulsüz ruhsata dayalı yok edilmiştir. Halen bu ağaç kesimi devam etmektedir. İşlemin açıkça hukuka aykırı olması, diğer yandan tarım ve ekoloji açısından değeri yüksek bir bölge olması, biyolojik çeşitliliğin, ekosistemin, tarımın ve köy halkının telafi edilemez zararlarla karşı karşıya kalacak olması sebebi ile davalı idarenin savunması alınmadan, davanın ihbarı gibi usul işlemleri beklenmeden bölgede ağaç kesiminin ve yol açma çalışmalarının başlaması ve doğanın ağır tehdit altında olması nedeniyle bilirkişi incelemesi yapılması ve buna dair itirazların incelenmesi gibi usul işlemlerin tamamlanmasına kadar geçecek süre için yürütmenin durdurulmasını talep ettik.”

Ermiş, mermer ocağının işletme izni ve ruhsatının iptaline ilişkin de talepte bulunduklarını kaydetti.