Taciz sanığı polisin ifadesi avukatlardan habersiz alınmış

TAYAD üyelerinin tutuklu ÇHD’li avukatların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemde Merve Demirel'i taciz ederek gözaltına alan polis hakkında açılan davada, sanığın ifadesinin Demirel'in avukatlarına haber verilmeden ara duruşma yapılarak alındığı ortaya çıktı. Merve Demirel, sanık duruşmada olmadığı için ifade vermeyi reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'nın Sakarya Caddesi'nde gözaltına aldığı Merve Demirel'i taciz ettiği için hakkında dava açılan polis memuru Sezgin S.'nin ifadesinin, mağdur avukatlara haber verilmeden yapılan ara duruşmada alındığı ortaya çıktı.

16 Şubat 2019 tarihinde TAYAD üyelerinin tutuklu ÇHD’li avukatların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemde gözaltına alınan Merve Demirel, polis aracına bindirilirken polisin elle tacizine uğramıştı. Merve Demirel ve Ankara Barosu’nun yaptığı suç duyuruları üzerine polis memuru Sezgin S. hakkında "Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle basit cinsel saldırı" suçundan dava açıldı. Davanın duruşması Ankara 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü

DURUŞMAYA ÇOK SAYIDA POLİS GELDİ

Duruşma salonunun önünde Çevik Kuvvet Şubesi polisleri beklerken, salonda da çok sayıda sivil polis yer aldı. Adliye karakolunda görevli polislerin dışında bazı polislerin de silahla salona girmesi tepkiye yol açtı. İzleyicilerin itirazları üzerine silahlı polisler dışarı çıktı. Ancak hâkim, sadece adliye görevlisi iki polisin güvenlik amaçlı duruşmada hazır bulunduğunu tutanak altına aldı.

Duruşmaya Demirel ve avukatları katılırken, sanık polis Sezgin S. Ve avukatı mazeret bildirerek, duruşmaya katılmadı.

HAKİM DURUŞMAYI TERK ETTİ

Duruşmanın başında hâkim, vekâleti olmayan avukatların salonu terk etmesini istedi. Avukatların itirazı üzerine mahkeme başkanı duruşma salonunu terk etti. Hâkim Ali Yüksel’in birkaç dakika sonra tekrar gelmesiyle başlayan duruşma, sonuna kadar gergin bir şekilde sürdü. Vekâleti olmayan avukatlara cübbelerini çıkarttıran hâkim, avukatlara ancak izleyici olabileceklerini söyledi.

Sanık polisin ifadesinin ara duruşmada mağdur avukatlarına bildirilmeden alındığı da duruşma sırasında yapılan belge okumalarıyla ortaya çıktı. 4 Kasım’da ifade veren sanık polisin suçlamaları ret ederek, kendisinin gözaltı aracının şoförü olduğunu belirttiği ve müdahale talimatı üzerine arkadaşlarına yardımcı olmak için gruba müdahale ettiğine dair beyanlar verdiği görüldü.

POLİS SAVUNMASI

Sezgin S, kanunun kendisine verdiği ölçüler içinde müdahale ettiğini belirterek, suçlamaları kabul etmedi.  Sanık polis Demirel’i gözaltına almasını şöyle anlattı: "Yerdeki müştekinin kolundan tutup ayırmaya çalıştım. Direnmemeleri hususunda ikazda bulundum. Müştekiyi kolundan tutup araca yaklaştırdık, müşteki sol dizini aracın tampon bölgesine koyup araca binmemek için direndi, kendini aşağı doğru bırakıyordu. Önce kolundan aracın içine doğru bindirmek için zorladık, dizini dayadığı için iterek bindiremedik. Sırtından iteklemeye çalıştım, bacağından güç aldığı için yine başaramadım. Daha sonra bacağını tampondan kurtarmak amaçlı pantolon sol cep kapağı alt kısmından, pantolonunun kumaşından yakalayıp diğer yandan da sağ omzundan tutup içeriye iterek araca bindirdim."

MERVE DEMİREL İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Merve Demirel’in avukatı Mehmet Refik Atalay, kendilerine haber verilmeden ara duruşma yapılmasına tepki gösterdi. Sanığı sorgulamalarının engellendiğini belirten Atalay, salondaki silahlı polislerin müvekkili üzerinde baskı yarattığını da söyledi. Aynı zamanda yetki belgesi vereceklerini söylemelerine rağmen avukatların çıkarılmak istendiğini hatırlatarak, “Tüm bu nedenlerle reddi hâkim talebinde bulunuyoruz” dedi. Hâkim Ali Yüksel, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Ankara Barosu’nun müdahillik talepleri de kabul edilmedi.

Mağdur Merve Demirel, sanık duruşmada olmadığı için ifade vermeyi reddederken, mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.

Sanığın sorgusu yapıldığı için yeniden sorgulanması talebini reddeden hâkim, soruşturma aşamasında dinlenen polis memuru Uğur K.’nin tanık olarak dinlenmesine ve reddi hâkim talebinin reddedilmesi kararının incelenmek üzere Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 19 Mart tarihine erteledi. (Kaynak: MA)