Çocuğu otizmli olan veli: 'Mucize Doktor'u izliyorsunuz ama sizin çocuktan bir şey olmaz dediler!

Otizmli çocukların yuhalandığı Aksaray’da velilerle konuştuk. Çocuklarının otizmli çocuklardan şiddet gördüğünü iddia eden bir veli, "Otizmli çocuklar bizim çocuklarımızın sırtından sosyalleşmesinler” ifadesini kullanırken otizmli çocuğu olan bir veli “Bizim kapılarımız bile ayrı. Çoğu zaman arka kapıdan çıkıyoruz” dedi. Otizmli çocuğu olan bir başka anne ise okul yönetimini eleştirdi, “Siz Mucize Doktor’u izliyorsunuz ama sizin çocuktan bir şey olmaz' dediler. Benim çocuğum hiçbir şey olmazsa ne olacak? Umut da mı etmeyelim” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

AKSARAY - Aksaray’da 42'si özel eğitim öğrencisi olmak üzere 334 öğrencinin eğitim gördüğü Mehmetçik İlkokulu'nda bazı öğrenci velileri, otizmli öğrencilerin eğitim gördüğü sınıfın kapatılmasını istiyor. Uzun zamandır okul idaresine bu yöndeki taleplerini ileten veliler, yaklaşık bir haftadır okul önünde eylem yapıyor. Otizmli çocukların yuhalandığı görüntülerin sosyal medyada paylaşılması ve büyüyen tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı, olayın araştırılması için müfettiş görevlendirildi.

Mehmetçik İlkokulu’nda bugün de tartışmalar devam etti. Okul çevresinde polis tarafından güvenlik önlemi alınırken, öğrenci velileri haricinde okula kimse alınmadı. Eğitimin devam ettiği okula çocuklarını getiren bazı veliler, otizmli öğrencilerin çocuklarına ve kendilerine zarar verdiklerini iddia etti. Otizmli öğrenci velileri de yaşananları anlatırken, “Bizi istemiyorlar, nereye gidelim” diye gözyaşı döktü. Valiliğin açıkladığı gibi okulda 42 değil, devamlı eğitime gelen 20 civarında özel çocuk olduğu öğrenildi.

ÖZEL EĞİTİM SINIFI 5 YILDIR VAR, SORUN BU YIL PATLAK VERDİ

Mehmetçik İlkokulu’nda özel bireylerin eğitim gördüğü sınıfta 5 yıldır devam ediyor. Velilerin birçoğu sorunun bu yıl patlak vermesine neden olarak okul müdürünün değişmesini gösteriyor. Okuldaki disiplinin müdür tarafından sağlanamadığı da bir diğer sorun olarak belirtiliyor. Otizmli çocukların okuldan ayrılmasını isteyen çok sayıda veli bulunuyor. Konuşmaktan kaçınan bazı veliler sadece ‘istemiyoruz’ derken bazı veliler ise otizmli çocukların okuldan ayrılması talebi için “bu herkes için böyle daha iyi olur” diyor.

Öğrenci velilerinden Ayşe Demir Güven, otizmli öğrencilerin özel kurumlarda eğitim görmesi gerektiğini ifade etti. Kendisinin ve bu yıl birinci sınıfa başlayan çocuğunun otizmli bir öğrenci tarafından şiddet gördüğünü savunan Güven şunları anlattı:

“Benim karın boşluğuma vurdu, oğlumun da boynunu sıkmış. Bir arkadaşın çocuğunun gözüne vurmuşlar. Ailesi rapor aldı okula gelemedi çocuk. Önce gitsinler istemiyorduk, ama artık gitsinler istiyoruz. O çocuklar burada verimli bir eğitim alamıyor. Kendi kurumlarında eğitim görmeleri gerekiyor. Bu çocuklar bizim çocuklarımızın içinde olmamalı. Ben sınıflarını hiç görmedim, nasıl bir eğitim alıyorlar bilmiyorum. Ama burası onlara uygun bir yer değil. Anneler çocukları ile ilgilenmiyor. Bu okulun fiziksel kapasitesi de yetersiz. 16 sınıf bizim 14 sınıf onlara ayrılmış durumda. Onlara ayrılan derslik sayısı her geçen gün artıyor. Bizim çemberimizi daraltmaya çalışıyorlar. İlla kaynaştırma eğitimi yapılacaksa haftada bir defa yapılsın. Öğretmen zaten ücretli olduğu için çocukların başında durmuyor.”

'MÜDÜR DE YILDIM DİYOR'

Mehmetçik İlkokulu’nda torunu eğitim gören Kibar Emekli de otizmli öğrencilerin okuldan ayrılması gerektiğini düşünen velilerden biri. Emekli, “Bu yıl müdür değişti; sorunlar öyle gündeme geldi. Benim çocuklarımı çok dövmüşler, biz daha yeni öğrendik. Öğrencilerin çocuklarımızı dövdüğünü halk söyledi. Müdür bizimle yaptığı toplantıda 8 ay sonra otizmli öğrencilerin okuldan alınacağını söyledi. Müdür de ‘yıldım’ diyor. Bizim çocuklarımızın sırtından sosyalleşmesinler. 5 yıldır bu çocuklar bu okuldalar bu yıl müdür değişti; sorunlar gündeme geldi. Burada mevcut çok olduğu için kontrol altında tutulması zor. Biz o yüzden ayrılmasını istiyoruz. Aksaray’daki okullara dağıtılsınlar” diye konuştu.

Otizmli kızının 3 yıldır bu okulda eğitim gördüğünü ifade eden Nurcan Kaya ise şunları söyledi: “Bir haftaya kadar böyle bir sorun yoktu. Okulda birkaç velinin galeyanı ile olan bir durum. Benim kızım konuşamıyor. İlk başlarda agresifti ama eğitim aldıkça sakinleşti. Kimseye zarar verecek bir çocuk değil. Bizim kapılarımız bile ayrı. Çoğu zaman arka kapıdan çıkıyoruz, çocuklarımızın yanından ayrılmıyoruz. Çok üzücü bir durum. Benim kızım olan biteni anlıyor ve iki gündür kucağımdan inmiyor çünkü korkuyor. Çocukları korkutuyorlar. Buradan gidin diyorlar; nereye gidelim. Veliler yuhaladı bizi."

'MUCİZE DOKTOR İZLİYORSUNUZ AMA SİZİN ÇOCUKTAN BİR ŞEY OLMAZ'

Çocuğuna eğitim aldırmak için canla başla çalıştığını ifade eden annelerden biri de Eşşe Bayındır. Kızı Sümeyye’nin 3 yıldır devam ettiği okulda bugüne kadar ciddi bir problem yaşamadıklarını anlatan Bayındır, yaşadıkları dışlanmanın çocuklarına da sirayet ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Burada eğitim veren öğretmenler ücretli öğretmen. Benim çocuğumun öğretmeni değişti. Bu konuda zaten eksiklik var. Bizim çocuklarımızın öğretmenini değiştirmeyin, diye söyledik. Ama bana dedikleri şu: 'Siz Mucize Doktor’u izliyorsunuz ama sizin çocuktan bir şey olmaz' dediler. Müdür yardımcısı 'Sizinle, sorununuzla ilgilenmeyeceğim. Beni ilgilendirmez sizin çocuklarınız' dedi. Benim çocuğum hiçbir şey olmazsa ne olacak. Ne yapayım ben. Umut da mı etmeyelim. Eğitim almasınlar mı? Bu konuda destek bekliyoruz."

'BURASI DEVLET OKULU, HER ÇOCUĞUN OKUMA HAKKI VAR'

Elif Coşar ve Havana Aktaş ise otizmli velilerin yanında. "Biz otizmli çocukların gitmemesini isteyen velileriz" diyen iki anne, diğer velilerin okulun otizmli öğrencilere tahsis edileceği yönünde iddia üzerine eylem başlattıklarını söyledi. Havana Aktaş, "Benim de bazen acaba bir şey olur mu diye korkularım oluyor. Ama korkularımı yanlış bir davranış haline getirmiyorum. Burası devlet okulu. Her çocuğun burada okuma hakkı var. Otizmli öğrencilerin şiddet uyguladığı için gitmelerini istiyorlar, otizmli olmayan çocuklarda birbirine şiddet uyguluyor. Bu onlara özel bir durum değil. Biz otizmli öğrencilerin yanındayız" dedi.

Elif Coşar ise, "Biz burada her aile ile ekmeğimizi paylaştığımız zamanlar oldu. Yeri geldi onlar bizim çocuklarıma göz kulak oldu. Şimdi senin çocuğun gitsin deniyor. Çok acımasızca. Biz ailelerin yanındayız" ifadelerini kullandı.

VALİLİK: GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Aksaray Valiliği, otizmli çocukların yuhalandığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını savundu. Konuya ilişkin incelemenin başlatıldığı bilgisi verilen valilik açıklamasında şöyle denildi: "Aksaray merkez Mehmetçik İlkokul'unda 32 derslik mevcut olup, 42'si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 334 öğrenci öğrenim görmektedir. Özel eğitim öğrencileri burada 5 yıldır eğitimlerine devam etmektedirler. Bazı medya organlarında yayınlanan 'Aksaray'da otizmli çocuklar yuhalandı' haberi gerçeği yansıtmamakta olup, çocuklar okullarında normal eğitim öğretimlerine devam etmektedirler. 2020 yılı yatırım programında 12 derslikli bir özel eğitim okulu planlanmış olup konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır."

OKULDA DEVAM ETME GARANTİSİ VERİLDİ

Aksaray Otizm Dayanışma Derneği Başkan Yardımcı Cennet Kuru, konunun Aksaray Valiliği güvencesi altına alındığını söyledi. 'Özel Eğitim Bölümü Otistik Öğrenci Sınıfları' tabelalarının kaldırıldığını belirten Kuru, "Arka kapı da kapatıldı. Artık otizmli bireyler de ön kapıdan girip çıkacaklar. Vali bize güvence verdi. Şu ana kadar konudan haberdar olmadığını, artık okulda güvenli bir şekilde eğitim alınabileceğinin garantisini verdi. Kaynaştırma eğitimi devam edecek. Ama okulda eğitim almak istemeyen özel bireyler için 8 ay içinde bir merkez açılacak, isteyen oraya gidebilecek. Çünkü baskı yüzünden 50 kişilik sınıfta 19 kişi kaldı" ifadelerini kullandı.

'VELİLERİ BEN ÖRGÜTLEMEDİM'

Velilerin, otizmli öğrenciler aleyhine eylem başlatmasında payı olduğu ve hatta aileleri kışkırtığı iddia edilen Laleli Mahallesi Muhtarı Şükrü Genç, konunun kendisi ile ilgisi olmadığını savundu. Velilerin okulda öğrenim gören özel öğrenciler hakkında kendisine şikayette bulunduklarını anlatan Genç, "Ben müdür değilim, bir şey yapadım. Konu benim dışımda. Neden benim kışkırttığımı söylüyorlar bilmiyorum. Neden eylem yaptıklarını velilere sorun" dedi.