Erdoğan üç hükümlüyü affetti

Adli Tıp Kurumu'nun 'sürekli hastlalık ve kocama hali' raporu verdiği üç hükümlü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedildi. Hükümlülerden ikisi kasten öldürme, kamu görevlisini yaralama, kamu görevlisini kasten yaralama gibi suçlardan hüküm giymişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'nın 104'üncü maddesinin 16'ncı fıkrasına dayanarak, sürekli hastalığı bulunan üç hükümlünün kalan cezalarının kaldırılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre söz konusu üç hükümlü hakkındaki bilgiler şöyle:

İKİSİ CİNAYETTEN HÜKÜM GİYMİŞTİ

MUSTAFA KARAMAN: 2002 yılında Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kasten öldürme suçundan 15 yıl ağır hapis, ruhsatsız silah kullanmaktan ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.  2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun hükümleri uyarınca aynı mahkemece yapılan uyarlama yargılaması sonucu toplam 15 yıl hapis cezası aldı. Ayrıca Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesince 2012 yılında kamu görevlisini kasten yaralama suçundan 9 ay hapis cezası verildi. 45 yaşındaki Mustafa Karaman'ın kalan cezası Adli Tıp Kurumu'nun 'sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali' raporu sebebiyle kaldırıldı.

UĞUR FİDANCI: Kasten öldürme suçundan Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2002'deki kararıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının infazı sırasında şartla tahliye edildi ancak kamu görevlisine hakaret ve kasten yaralama suçlarından Kayseri 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2010 yılındaki kararıyla 11 ay 20 gün ve 5 ay hapis cezaları ile cezalandırıldı ve bu cezaları kesinleşerek aynı mahkemenin 2014'teki kararıyla 16 ay 20 gün hapis cezası olarak içtima ettirildi ve denetim süresinde kasıtlı bir suç işlemesi nedeniyle ikinci suçu işlediği tarih ile şartlı tahliye tarihi arasında geçen 9 bin 421 gün cezasının aynen infazına karar verildi. 43 yaşındaki Uğur Fidancı'nın kalan cezası 'sürekli hastalık hali kapsamında bulunduğu' belirtilen Adli Tıp Kurumu raporu doğrultusunda kaldırıldı.

İSMAİL İPEK: Nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kamu görevlisine direnme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve ruhsatsız silah taşıma suçlarından mahkum edildi, 2018 yılında bu cezaları kesinleşerek Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesince 42 yıl 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. 47 yaşındaki İsmail İpek'in kalan cezası Adli Tıp Kurumu'nun 'sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali' kapsamında bulunduğunu belirten raporuyla kaldırıldı.

EN AZ BİN 333 HASTA TUTUKLU VAR

Anayasanın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı 'sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ve kaldırmak' yetkisine sahip. Adli tıpın sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hallerinden birinin bulunduğuna karar vermesi halinde, durum, Adalet Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı'nın takdirine sunuluyor. Erdoğan af yetkisini ilk olarak 2015 yılında yine aynı yönde Adli tıp raporu bulunan Mustafa Akcanlı adlı hükümlü için kullanmıştı. İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde 457'si ağır bin 333 hasta tutuklu bulunduğunu açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

'457'si ağır 1333 hasta tutuklu var''457'si ağır 1333 hasta tutuklu var'