Batman Valisi Kürt yazar Mahmut Baksi isminin kütüphaneye verilmesine izin vermedi

Batman Belediyesi, valiliğin yazar Mahmut Baksi'nin ismine izin vermemesi üzerine kütüphaneyi isimsiz olarak halkın hizmetine açtı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman Belediyesi, Pınarbaşı Taziye Evi’nin üst katını kütüphaneye çevirerek halkın hizmetine açtı. Batman Valiliği'nin, Kürt yazar Mahmut Baksi'nin ismine izin vermemesi üzerine kütüphanenin isimsiz yapılan açılış törenine, eşbaşkanlar Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, HDP Batman İl Eşbaşkanı Nizametin Toğuç ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Eşbaşkan Songül Korkmaz, kütüphanenin yaptıkları projelerinden sadece biri olduğunu belirterek, Batmanlılara her koşulda hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

BAKSİ İSMİNE İZİN VERİLMEDİ

Eşbaşkan Mehmet Demir ise kütüphaneye Mahmut Baksi'nin ismini vermek istediklerini, fakat valililiğin buna izin vermediği için kütüphaneye isim vermeden açtıklarını söyledi. Demir, tüm öğrencileri ve yetişkinleri kütüphaneye davet etti.

Kütüphanenin dış cephesine Musa Anter, Selim Temo, Yaşar Kemal, Gûlîzer gibi yazarların isim ve kitaplarıyla çizimler yapıldı. İçinde okuma alanının da bulunduğu kütüphaneye ziyarete gelen Batmanlı Yasin Balıkçı, "Burası kitap okumak için çok uygun bir ortam. Belediyelerimize her gün kayyım atandığı günlerde böylesi çalışmalar bizi mutlu ediyor. Bundan kaynaklı kayyımları istemiyoruz" dedi.

MAHMUT BAKSİ KİMDİR?

Gazeteci-yazar Mahmut Baksi, 1944 yılında Batman’ın Hezo (Kozluk) ilçesine bağlı Suphi köyünde doğdu. Gazeteciliğe 1967 yılında Batman gazetesinde başladı. 1968 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Batman ilçe başkanı oldu. Aynı sene DİSK’te aktif olarak sendikacılık yapmaya başladı. 1969 yılında Mezra Botan adlı ilk romanı çıktı. Baksi, 56 yıllık yaşamında 22 kitap kaleme aldı. Bu kitapları başta Avrupa dilleri olmak üzere 10 dile çevrildi. 1978 yılında “Zarokên Îhsan” adlı kitabı İsveç’te Kürtçe olarak Kültür Bakanlığı desteğiyle yayınlandı. Bu kitap daha sonra İsveç okullarında Kürtçe eğitim gören Kürt çocukları için tercih edilerek okutulmaya başlandı.

Baksi 19 Aralık 2000 akşamı 25 yıl boyunca yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm’de böbrek yetmezliğinden dolayı yaşamını yitirdi. 4 Ocak 2001 günü vasiyeti üzerine Diyarbakır’da toprağa verildi. Vasiyetinde bütün arşivini Stockholm Kürt Enstitüsü’ne bağışladı. (HABER MERKEZİ/MA)