İflas eden esnaf derneği: Amacımız üye sayımızı düşürmek

2016 yılında kuruluş çalışmalarına başlayan ve 14 Ekim 2019’da dernek statüsüne kavuşan 2 bin üyeli Tüm İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği (TİEMEDER) ‘mağduriyet’ yaşayan esnafa destek oluyor. Üye sayılarını düşürmeyi hedeflediklerini söyleyen TİEMEDER Başkanı Tuncer Yıldız, “Üye sayımızın artmasını istemiyoruz. Üye sayımızın övülecek tarafı yok. Amacımız üye sayımızı düşürmek” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Tüm İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği (TİEMEDER) 14 Ekim 2019 tarihi itibariyle İçişleri Bakanlığı’ndan onay alarak “Mesleki ve Dayanışma Dernekleri” faaliyet göstermek üzere resmiyet kazandı.

Geçmişte kendisi de iflas eden Tuncer Yıldız, 2016 yılından itibaren ‘mağdur esnaf’ için platform olarak çalışmaya başladıklarını ve bu zamana dek 2 bin üyeye ulaştıklarını söyledi. İş yerini kapatmak zorunda kalan ve ‘mağdur’ olduğunu belirten esnafın sunduğu belgeleri inceleyip kayıt altına alan dernek, başvuran kişilere psikolojik ve hukuki destek sağlıyor.

Tüm İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği (TİEMEDER) Tuncer Yıldız

‘BİZ ÇEKTİK BAŞKASI ÇEKMESİN DEDİK’

İstanbul’da oto kuaförü açan ve sonrasında yaşadıkları sorunların ardından iş yerini yüklü borç ile kapatmak zorunda kalan Tuncer Yıldız, bu tarihten itibaren ‘mağdur esnaf’ için çalışmalara başladı. Sosyal medya üzerinden kendileriyle iletişime geçenleri kayıt altına alan ve bu tarihe kadar 2 bin üyeye ulaşan Yıldız derneğin kurulma sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Muhasebe mezunuyum. İstanbul’da oto kuaför işi açtık. Belediye başkanının akrabası bizi şikâyet etti. Ruhsatlı yerimizi belediye kapattı. ‘Biz buraya yatırım yaptık etmeyin eylemeyin’ dedik ama kapattılar. 30-35 hacizli dosyamızla bizi başbaşa bıraktılar. Evimize icralar mı gelmedi, avukatlar tarafından tehdit mi edilmedik. Biz de ‘bu bizim başımıza geldi ama başkalarının da başına geliyor. Biz çektik başkası çekmesin’ dedik. Platform olarak çalışmaya başladık. Bir dokunduk insanlardan bin geri bildirim aldık. 14 Ekim 2019 itibariyle de resmi olarak dernek statümüze kavuştuk.”

‘BİR SÜRÜ İNSANI ÖLÜMDEN KURTARDIK’

Kepenk indiren ve kendilerine ulaşan esnafın bilgilerini ve resmi borç durumlarını belgeli bir şekilde kayıt altına alan dernek alacaklı şirketler ile borçlu esnaf arasında diyalog kuruyor. Borçları varlık şirketlerine devredilenler için indirim talep eden, barolarla iletişime geçip avukatların borçluya dönük tutumları için hassasiyet talep eden dernek ayrıca borçları nedeniyle psikolojisi bozulanları uzmanlara da yönlendiriyor. “Benim başıma gelenlerin hepsine bir çare bulup üyelerimizin bunlarla karşılaşmamaları için mücadele ediyorum” diyen Yıldız şunları kaydetti:

“Kredi kartı mağduru olan parasını kaybetmiş insanlar bize ulaşıyorlar. Hukuki ve psikolojik anlamda destek veriyoruz. Maddi olarak çok kötü durumda olan ve intiharı düşünen bir sürü insanı biz ölümden kurtardık. Ama ikna edemediklerimiz de oldu, kaybettiklerimiz de oldu. Bizim dernek olarak paramız yok. Ama parası olan insanlarla mağdurları buluşturup durumunu anlatıyoruz.  Onlar da evet derse bağlantı sağlıyoruz. Bunu yaparken de derneğimiz üzerinden hiçbir maddi karşılık kabul etmiyoruz.  İnsanlar arasında aracı oluyoruz.”

ÇİFTLİK BANK, UBER VE KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYENLER…

Başvuru yapanları “vaka” olarak adlandıran ve en ince ayrıntısına kadar yaşadıkları ekonomik sorunu belgelemelerini talep ettiklerini ifade eden Yıldız, derneğe başvuran ve ‘mağduriyet’ yaşadıklarını söyleyenleri şu başlık altında aktardı:

“Bu süreçte mağduriyetler Çiftlik Bank, UBER ve kredi kartı ve kredi mağdurları olarak sıralanıyor. Malum Çiftlik Bank’tan çok sayıda insan mağdur oldu ve bu konuda muhatap arıyorlar. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Öte yandan kredi çekip araba satın alan fakat UBER’in Türkiye’de faaliyetleri sonlandırılınca ne yapacağını bilemeyen çok sayıda insan da var. Kredi kartı ve kredi borcu olanlar büyük çoğunluğu oluşturuyor. Esnaf doların artışından dolayı borcu ikiye üçe katlandığı için işlerini döndüremiyor, kirasını ödeyemiyor. Bunların tamamına yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

‘ÜYE SAYIMIZIN ARTMASINI İSTEMİYORUZ’

Ticaret odalarının temsilcileri ve siyasetçilerle görüştüklerini, kendilerine yöneltilen ilk sorunun “üye sayınız kaç” olduğunu aktaran Yıldız, “Üye sayımızın artmasını istemiyoruz. Üye sayımızın övülecek bir tarafı yok. Amacımız üye sayımızı düşürmek. Ben isterim ki 20 üyemiz olsun. Dokunduğumuz insan sayısı 2 bin ise düşünün ki ulaşamadığımız binlerce insan vardır” dedi.

Meclis’te siyasi partilerin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde derneğin faaliyetlerini anlattığını belirten Yıldız görüşmelerinin içeriğine dair ise şunları söyledi:

“Herkes gücü oranında bize katkı vereceğini söyledi. ‘Bu odaklanılması gereken bir konu’ dediler. ‘Maddi olarak biz 600 bin TL borcu olan birisinin borcunu silecek bir düzenleme yapamayız ama destek konusunda yardımcı oluruz dediler. Biz de onlardan olur da telefon açarsak şu ilçenizde şu mağdur var, ilgili parti kurum bize yardımcı olsun diyerek talepte bulunduk. Siyasetçilere hem derneği tanıtıyorum hem de şeffaf bir şekilde belgelerimizin olduğunu ve buna göre üye kabul ettiğimizi söylüyorum.”

‘ÜYE SAYIMIZ 9 BİN 999 OLDUYSA 9’A İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Derneğin gelecekte daha işlevsel olması adına yer arayışında olduklarını ve profesyonel bir ekiple çalışarak daha fazla ‘mağdur’ esnafın sorununa odaklanmak istediklerini belirten Yıldız derneğin bundan sonraki çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Profesyonel bir ekip oluşturmayı düşünüyoruz. Örneğin çağrı merkezi gibi bir sistem kurup mağdur insanların doğrudan aradığında sorununa dair bir kayıt mekanizması oluşturabiliriz. İntihar edeceğini söyleyene psikolojik destek vermek, muhasebe ve hukuki süreç anlamında eksik olduğunu hissedenlere ve yardım talep edenlere daha fazla yardımcı olmak istiyoruz. Mağdur olan ve çalışma yaşamından kopan insanların sosyal ve çalışma hayatına geri dönmeleri için destek olmak istiyoruz. Daha fazla insana liyakati doğrultusunda iş bulmak hedeflerimiz arasında. Üye sayımızı da örneğin 9 bin 999 olduysa 9’a indirmeyi hedefliyoruz.”

Etiketler iflas esnaf dernek