'Deprem nedeniyle hasar gören İlkokul binasının çatlaklarını sıva ile kapatıyorlar'

Depremde hasar gören Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'na Bakanlık tarafından yapılan incelemede 'hafif hasarlı' raporu verildi. Veliler ise daha önce iki defa güçlendirme çalışması yapılan okula çocuklarını göndermek istemiyor. Deprem nedeniyle hasar gören okul için 144 veliden oluşan bir komite kuruldu. Komite'de yer alan Sadegül Çavuş Çiftçi, İmza kampanyası başlatacaklarını ifade etti. Çiftçi, "Yarın saat 15.00'da bütün veliler toplanıp okulun önünde açıklama yapacağız. Onlar yıkmazsa kazmayla kürekle gelip biz yıkacağız.”dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Depremde hasar gören İstanbul Sancaktepe Osmangazi İlkokulu’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince yapılan incelemelerde ‘hafif hasarlı’ raporu verildi. Duvarlarda derin çatlakların görüldüğü okulda okuyan öğrencilerin velilerinden Sadegül Çavuş Çiftçi, “Bize 'İTÜ'den bir profesör gelip inceleyecek' dediler ancak deprem nedeniyle hasar gören İlkokul binasının çatlaklarını sıva ile kapatıyorlar. Eğer onlar yıkmazsa biz yarın kazmayla kürekle gelip yıkacağız.” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.

'ONLAR YIKMAZSA, KAZMAYLA KÜREKLE GELİP BİZ YIKACAĞIZ'

Kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını söyleyen veliler yarın saat 15.00'da tadilatına başlanan İlkokul önünde toplanarak açıklama yapacaklarını söylüyor. Çiftçi tepkisini şöyle dile getirdi: “Güçlendirme yapmıyorlar. İskeleleri kurmuşlar çatlakları sıvayla kapatıyorlar. Bundan önceki tadilatlarda da çatlakların olduğu yerlere slikon sıkıştırarak kapatmışlardı. Kolonları da onarmıyorlar. Bize söyledikleri hiçbir yetkili de gelmemiş buraya. İTÜ'den de kimse gelmedi. Hiçbir yetkili bize bir açıklama yapmadı. Ne müdür, ne Kaymakam ne de ilçe Eğitim Müdürü. Şuan sıva yapılıyor. Bu bizi daha da korkuttu. Yarın saat 15.00'da bütün veliler toplanıp okulun önünde açıklama yapacağız. Onlar yıkmazsa kazmayla kürekle gelip biz yıkacağız.”

.

İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında geçtiğimiz hafta gerçekleşen 5,8’lik depremde, kent genelindeki 29 okul hasar gördü. Bu okullardan biri olan Sancaktepe’deki 1128 öğrencili Osmangazi İlkokulu da İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne (AFAD) gelen hasarlı yapı ihbarları değerlendirilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen teknik ekiplerce incelendi. İnceleme sonucunda okula ‘hafif’ hasarlı’ raporu verildi. Okulun öğrencileri ise geçici olarak Sarıgazi 60. Yıl İlkokulu’na sevk edildi.

.

'30 YILLIK BİR OKUL,YENİ OKULLARI İMAM HATİPLERE VERDİLER'

Öğrenci velileri, 1999 depremi sonrasında ve 2007’de iki defa güçlendirilen okula çocuklarını göndermek istemiyor. Okulun tamir edilmesini istemediklerini ifade eden velilerden Sadegül Çavuş Çiftçi, “ 2 defa tadilat gördü bu okul ve 3. tadilatı olacak” diyor. Çiftçi, “30 yıllık bir bina. Yeni okulları İmam Hatiplere verdiler. Okulun durumundan dolayı korkuyoruz. Eğer okulu yine  tamir edip çocukları bu okula gönderin derlerse, biz çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Okulun yıkılıp tekrar yapılmasını istiyoruz. Bize bir ay içerisinde tadilat bitecek ve okulda eğitim devam edecek deniyor. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

.

'VELİLER OLARAK BİR KOMİTE OLUŞTURDUK'

Çiftçi, İlçe Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini ve bize 'Haklısınız okulun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor' denildiğini aktarıyor. CİMER'e de şikayet ettiklerini söyleyen Çiftçi, şunları söylüyor: “Okulun önünde basın açıklaması yaptık. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ve HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ile görüştük. Bize yardımcı olacaklarını söylediler. Biz veliler olarak bir komite oluşturduk. Şuan 144 veli bir aradayız. Diğer velilere de ulaşmaya çalışıyoruz. Bugün okulda tekrar bir araya gelip konuşacağız ve imza kampanyası başlatacağız. Okul müdürü ile görüştüğümüzde bize, İTÜ'den bir profesör gelip okulu inceleyecek ve ona göre karar verecek.”

.

EĞİTİM SENDEN BASIN AÇIKLAMASI... 

Yetkililere çağrıda bulunan ve gerekli adımların atılmasını isteyen Eğitim-Sen, açıklamada, "Hasarlı okulların öğretmen ve öğrencileri başka okullara yönlendirilmiş durumdadır. Okulları başka okullara taşımak geçici çözümdür. Defalarca uygulanan güçlendirmelerin sağlıklı olmadığı açıktır. Hasarlı okullar yıkılarak bilimin ve teknolojinin sunduğu imkanlar kullanılarak insanlarımızın hak ettiği depreme dayanıklı, güvenli binalar inşa edilmelidir. Öğretmenlerimizin, velilerimizin ve öğrencilerimizin talepleri bu yöndedir. Yetkililere çağrımızdır; depreme ve sonuçlarına karşı tedbirlerle ilgili mevzuat tamamlanmalı gerekli adımlar zaman geçirmeden atılmalıdır."denildi.

.

‘HAFİF HASARLI’ NE DEMEK?

AFAD’ın internet sitesindeki Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü’nün 'Yapı Hasarı' kısmında ‘az hasarlı’ yapı için şu ifadelere yer veriliyor:“- hafif hasar/ az hasar (İng. light damage) Binanın taşıyıcı sistem elemanlarında herhangi bir hasar oluşmadığı, taşıyıcı olmayan yapı elemanlarında sıva çatlakları düzeyinde kalmış hasarın meydana geldiği, kullanılmasında sakınca görülmeyen durumlar...”