Ormanda tırtıl istilasına bakterili çözüm

Ormanlık alanda yaprakları yiyen kızıl kuyruklu kayın tırtılı için biyolojik çözüm: Orman dostu 'bacillus' bakterisi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kütahya'nın Domaniç ile Bursa'nın İnegöl ilçeleri arasında 250 hektara yakın bir ormanlık alana yayılarak, ağaçlardaki yaprakları yiyen kızıl kuyruklu kayın tırtılına karşı biyolojik mücadelede "Bacillus" adlı bir bakteri kullanılıyor.

Çalışmalar, Bursa ve Kütahya Orman Bölge Müdürlükleri ve Düzce Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) orman fakültelerinin iş birliği ile yürütülüyor.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, BTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Sarıkaya ve Düzce Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Beşir Yüksel, bölgede yürütülen çalışmaları inceledi. Keskin, yaptığı açıklamada, tırtılların daha fazla alana yayılma riski olduğunu belirtip, "Kayın tırtıllarını bu bölgeden toplayarak bunların laboratuvar ortamında parazitlerini üretmeye çalışacağız" dedi.

'KİMYASAL BİR İLAÇLAMA YAPMIYORUZ'

Doç. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, insansız hava araçlarıyla, sahanın genişlemesi ve tırtılların ilerleme hızının sürekli ölçüldüğünü aktardı. Yaprakları tırtıllar tarafından yenilen ağaçların kurumadığını ya da başka herhangi bir zarar oluşmadığını belirten Sarıkaya, "Sadece larvaların yapraklardan beslenmesi nedeniyle yapraksız hale geliyor. O da maalesef kötü bir görünüm ve artım kaybı oluşturuyor. Önümüzdeki yıl bu yapraklar tekrar yeşerecek. Orman Genel Müdürlüğü ve üniversitemiz iş birliğiyle entegre bir proje planladık. Burada biyolojik bir mücadele yapıyoruz, Türkiye ormanlarına kesinlikle kimyasal bir ilaçlama yapmıyoruz" dedi.

'İLK KEZ BURADA UYGULAYACAĞIZ'

Dr. Beşir Yüksel de bölgede gözlem yaptıklarını ve Orman Genel Müdürlüğü ile bir strateji belirlediklerini anlattı. Bacillus bakteri uygulamasını bu ormanlarda üçüncü kez yaptıklarını dile getiren Yüksel, şunları söyledi, "Uygulama sonucunda, neredeyse yüzde 90'a yakın başarı elde ettik ancak bunların nihai çözümü doğal düşmanını artırmaktır. Bu yönde de planladığımız hedefler var. Bu türe uygun üretim tekniklerini hocalarımızla görüştük ve ilk kez burada uygulayacağız. Yaptığımız uygulama başarılı olursa tüm Türkiye'de bu ve benzeri tırtıllara kolay bir şekilde müdahale etme yolunda başarı kazanmış olacağız."(KÜTAHYA/AA)

Tırtıl istilası: Kara yolunu geçiyorlarTırtıl istilası: Kara yolunu geçiyorlar