'Dünyanın yok almasına son 10 yıl, harekete geçin'

İklim Aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla birleşen gençler oluşturdukları Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi ile Ankara'da eylem düzenledi ve üç talepte bulundu. Gençlerin talepleri arasında Paris Anlaşmasının imzalanması, 'İklim Acil Durumu' ilan edilmesi, kömür, doğalgaz ve petrol kullanımının sonlandırılması var.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi dünyanın pek çok yerinde yapılan iklim grevleri Türkiye'de de gerçekleştiriliyor. 16 Yaşındaki İklim Aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla birleşen gençler oluşturdukları Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi ile Ankara Kuğulu Park'ta basın açıklaması yaptı. Gençlere özel okullardan öğretmenleri ile birlikte gelen ortaöğretim öğrencileri de katıldı.

Açıklama öncesi 'İklim İçin Birleşelim' yazılı yaklaşık bir metre büyüklüğündeki bezi boyayan gençlere çevrede bulunan vatandaşlar da katılarak destek verdi. 'İklim Grevi' eyleminin izinsiz olduğunu gerekçe gösteren emniyet güçleri, herhangi bir slogan atılmasına izin vermedi.

.

'THUNBERG'İN ÇAĞRISINA CEVAP VERDİK'

Fridays for Future hareketi adına basın açıklamasını yapan Bilge Yerli, 20 Eylül İklim Grevi kapsamında bugün okula ara verdiklerini söyledi. Küresel yok oluşa ve iklim krizine dikkat çekmek, acil ve gerekli önlemlerin alınması için talepte bulunmak istediklerini ifade eden Yerli, "16 yaşındaki Greta Thunberg'in elinde 'İklim için okul Grevi' yazılı pankartıyla İsveç Parlamentosunun önünde oturmasının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti. Bugün iklim grevi çağrısına cevap vermiş milyonlarca genç gibi elimizden alınmış bir geleceği var etmek için buradayız" dedi.

'EVİMİZ ATEŞLER İÇİNDEYMİŞ GİBİ HAREKET EDİN'

Milyonlarca genç olarak talepleri olduğunun altını çizen Yerli, yetkililerden şu talepleri yerine getirmelerini istedi: Paris İklim Anlaşması'nın imzalanması ve yürürlüğe girmesi, şirketlerin, belediyenin, ilimiz ve ülkemizi 'iklim acil durumu' ilan etmesi ve buna göre hareket etmesi, iklim krizinin nedeni olan petrol, doğalgaz, kömür kullanımından vazgeçilmesi. Dünyanın geri dönülemez yok oluşuna 10 yıl kaldı. Evimiz ateşler içindeymiş gibi hareket edin."

Etiketler BM iklim Thinberg