ÇYDD'yi Ergenekon'a bağlayan savcıya 12 yıl hapis

Firari eski savcı Zekeriya Öz ile özel yetkili savcı olarak Ergenekon soruşturmasını yürüten Mehmet Murat Yönder, FETÖ üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yönder, ÇYDD soruşturması kapsamında Türkan Saylan'ın evinde sabaha karşı arama yaptırmasıyla tepki çekmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ergenekon, Balyoz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi soruşturmalarda özel yetkili savcı olarak görev yapan eski Yargıtay Üyesi Mehmet Murat Yönder, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Yönder'in duruşması, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince görüldü. Örgüt tarafından özel yetkili savcı yapıldığı, kamuoyunda "kumpas davaları" olarak bilinen Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, ÇYDD gibi davaların soruşturma süreçlerini yürüttüğü belirtilen Yönder, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Uydurma delillerle basit olayları abartarak gece gözaltıları dahil tutuklama yapılması gibi haksız ve adil olmayan işlemleri yapan ekip içinde yer aldığı, örgüt talimatıyla Yargıtay'a üye seçildiği, üye seçildikten sonra da FETÖ mensuplarıyla bir araya gelerek toplantılara katıldığı öne sürülen Yönder, aleyhindeki tanık ifadelerini de kabul etmedi. Yönder, 'örgütün ceza daireleri sorumlusu eski Yargıtay Üyesi Muharrem Karayol'un altında grup sorumlusu olarak görev yaptığı' ve ByLock kullandığı iddialarını da reddetti.

ÖNCE 8 YIL VERİLDİ SONRA ARTIRILDI

Mahkeme, Yönder'in, 'silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçunun sabit olduğuna hükmetti. Mahkeme, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince 'kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süreyi' dikkate alarak ve alt sınırdan uzaklaşılarak 8 yıl hapis cezası verildi. Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza artırılarak 12 yıla çıkarıldı.

Önder'in cezasında, yargılama sırasında pişmanlık gözlenmediği gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun 62. maddesindeki indirim uygulanmadı. Sanığın aldığı ceza göz önünde bulundurularak, tahliye talebi de reddedildi.

Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.

TÜRKAN SAYLAN'IN EVİNDE ARAMA YAPTIRMIŞTI

Firari eski savcı Zekeriya Öz ile Ergenekon soruşturmasını yürüten Yönder, soruşturma kapsamına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni (ÇYDD) sokarak, derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde sabaha karşı arama yaptırmıştı. Saylan'ın kanser hastası olması nedeniyle arama ve gözaltı işlemleri kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. (ANKARA/AA)