Pakdemirli: THK'deki 6 uçaktan 3'ünde motor yok

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İzmir'in Karabağlar ilçesinde 2 gündür süren orman yangının kontrol altına alındığını açıkladı. "THK hangarlarında 20 uçak var" iddiasını yalanlayan Pakdemirli, "THK'de 6 tane uçak var. 3'ünde motor yok, 3'ünün faal olduğu söyleniyor" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'in Karabağlar ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi. Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Türk Hava Kurumu (THK) hangarlarındaki 20 uçağın kullanılmadığı iddiası sorulan Pakdemirli, "THK'de olan uçaklar 6 tane. 3'ünde motor yok, 3'ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Bugün itibarıyla Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" yanıtını verdi.

Kiralanan uçakları orman personelinin güvenli bulmadığını söyleyen Pakdemirli, "Orman personeli binmek istemiyor emniyetli bulmadığı için. Emniyetli bulan varsa, bu kadar çok savunan varsa apronda duruyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'deki orman yangınlarına ilişkin Tekketepe yangın gözetleme istasyonunda gazetecilere açıklama yaptı.

Karabağlar'daki yangının kontrol altına alındığını aktaran Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık" diye konuştu.

Soğutma çalışmalarının başladığını söyleyen Pakdemirli, "Zaman zaman parlamalar olabilecektir ama bu saat itibarıyla artık söndürme faaliyetleri neredeyse sonlanmış vaziyettedir. Bundan sonra saha soğutulacak ve akabinde de diğer faaliyetlere geçilecek" dedi.

'İzmir'in akciğeri yanıyor, koordinasyonsuzluk var''İzmir'in akciğeri yanıyor, koordinasyonsuzluk var'

'YANGININ SİYASİ RANTA ÇEVİRMEYE ÇALIŞANLAR VAR'

Yangını siyasi ranta çevirmeye çalışanlar olduğunu savunan Bekir Pakdemirli, "Üzülerek görüyorum ki yangın fırsatçıları var, bunların bir kısmına ben klavye silahşorları diyorum. Yangının ne olduğunu bilmeden hayatlarında bir defa buraya gelmeyen, bu işi siyasal, kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var" ifadelerini kullandı.

Anayasa'ya göre ormanların imara açılamayacağını belirten Pakdemirli, "Anayasa'nın 169'uncu maddesi şunu der: Orman alanları imara konu edilemez. Nokta. Anayasa ile korunan alanlardır. Yine 169'uncu madde şunu der: Burası yanıyorsa tekrar ağaçlandıracaksın. Bunun başka açıklaması başka bir şeyi yok ama bunların üzerinden siyasi rant üretmeye çalışmayı kesinlikle doğru bulmuyorum. Yani devlet ormanları imara konu edilemez" dedi.

'UÇAĞIN YANGINI HEDEFLEMESİ ÇOK DAHA ZOR'

Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı sorulan Pakdemirli, şunları söyledi:

"Geçen yıldan bu yana filomuzu 6 helikopter artırdık. Ancak geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Kabaca karşılaştıracak olursak uçak 4 ton su alıyor, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ama uçağın yangına gittiğinde yangını hedeflemesi çok daha zor. Çünkü bu uçakların yangına atış yapması için 120 deniz miliyle yangına yaklaşıyor olması lazım. Helikopter istediği süratle 50-60 mille oralardan geçiyor. Yani yangında doğru hedefe doğru miktarda atmakla ilgili önemli bir artısı var. Ayrıca helikopterler havuzlardan, göletten yaklaşıp su çekebiliyor uçağın tam 2,2 kilometre bir piste ihtiyacı var. Belki bunu Ege'de kullanabilirsiniz, belki zorlasanız burada da kullanılabilir ama Denizli'de yangın olduğunu düşünün, imkanı yok."

'6 UÇAKTAN 3'ÜNDE MOTOR YOK'

Yangında uçak kullanılmasıyla ilgili araştırmaları sürdürdüklerini dile getiren Pakdemirli, "Japon ve Rus menşeili uçak var gelecekle ilgili bunları orman envanterine katmayla ilgili çalışmaya da başladık. Ancak bugünkü şartlar itibarıyla THK'de olan uçaklar 6 tane var. 3'ünde motor yok, 3'ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok. Bugün itibarıyla Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" dedi.

'HANGARLARDA 20 UÇAK VAR İDDİASI DOĞRU DEĞİL'

"THK hangarlarında 20 uçak var" iddialarına ilişkin haberleri üzülerek okuduğunu belirten Pakdemirli, "Öyle bir durum kesinlikle yok. Böyle bir durum söz konusu olsa kesinlikle değerlendirilir. İşin maliyet boyutu da var. Maliyet boyutundan öteye uçakların en fazla 1 saatte denize gidip gelmesi gerektiğinden en fazla 3-4 sorti yapabileceği için 10-12 ton su bırakabilecek. Ama helikopterde 12-13 hatta 15 sorti bile yapabilir, 30 ton üzerinde su bırakabilirsiniz. Ben bu tartışmaları özellikle yersiz buluyorum" diye konuştu.

Pakdemirli, yangının 500 hektarlık alanda etkili olduğunu, bu alanda yanmayan alanlar da bulunduğunu ifade etti.

'KİRALANAN UÇAKLARI PERSONEL GÜVENLİ BULMUYOR'

Basın mensuplarının "Uçaklar kullanılsa yangın daha kısa sürede söndürülür müydü?" sorusu üzerine Pakdemirli, "Biz bir ağaç daha az yansın diye mücadele ediyoruz ama insan hayatı da bizim için önemli. Dışarıdan kiralama yaptığımızda orman personelini bu araçlar içinde görevlendiriyoruz. Orman personeli binmek istemiyor emniyetli bulmadığı için. Emniyetli bulan varsa, bu kadar çok savunan varsa apronda duruyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" diye konuştu.

Uçakların eski model olduğunu ve istenen teknik seviyeye sahip olmadığını söyleyen Pakdemirli, "THK pilot sertifikamı aldığım, benim çok sevdiğim bir kurum. Mali problemlerini çözeceğiz ille bir kurumu öne çıkaracaksak en azından orada uçan pilotları ve içinde uçan orman personelini de düşünmemiz gerekiyor diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. (İZMİR/AA)