Dersim'de cinayetlere karşı pirlerle çözüm çağrısı

Türkiye Silahlı Şiddet Haritası'nda her zaman en alt sıralarda yer alan Dersim, son dönemde peş peşe cinayetlerle sarsıldı. Hozat Cemevi Başkanı Veysel Kızıl, "Bu elim hadiselerin bir daha yaşanmaması için ilimizde bulunan ocak pirlerimizle birlikte çözüm önerileri üretmeyi talep ediyoruz" diyerek çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin adli şiddet olayları istatistiklerinde en alt sıralarda yer alan illerinden Dersim'de, son dönemde peş peşe yaşanan cinayetler şehirde şaşkınlık yarattı. Umut Vakfı'nan her yıl çıkardığı Türkiye Silahlı Şiddet Haritası'ndaki bilgilerde Tunceli 2016'da 1, 2017'de 3, 2018'de ise 2 silahlı şiddet olayıyla kayda geçmiş. Dersim'de bu yıl ise şu ana kadar üç ayrı olayda, ikisi kadın altı kişi öldürüldü.

ANNE OĞUL ÖLDÜRÜLDÜ

21 Nisan'da Pertek ilçesinin Kaledibi Mahallesi'nde 62 yaşındaki Gülsüm Taş ve 30 yaşındaki Cafer Taş evlerinde bıçaklı saldırıya uğrayarak ağır yaralandı. Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alınan Gülsüm Taş aynı gün, oğlu Cafer Taş ise olaydan 2 gün sonra yaşamını yitirdi. Cinayetlerin şüphelisi olarak 38 yaşındaki Erkan Kos, kaçtığı Adıyaman'ın Besni ilçesinde yakalandı ve tutuklandı.

ÜÇ ÖLÜ, BİR YARALI

15 Ağustos'ta ise Hozat ilçesinin Kovuktepe köyünün Karaçavuş mezrasındaki Güneş ailesinin evinin önünde yaşanan olayda üç kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Ailenin evinin önüne gece saatlerinde gelen Çetin Yıldız, eniştesi Müslüm Güneş ve oğlu Engin Güneş ile tartıştı. Tartışma sırasında Yıldız, elindeki av tüfeğiyle baba ve oğul ile bu sırada silah seslerini duyup olay yerine gelen akrabası Şirin Güneş'e ateş açtı. Ağır yaralanan bu kişilerden Müslüm ve Engin Güneş olay yerinde öldü. Yıldız ise aynı tüfekle intihar etti. Yaralanan Şirin Güneş Hozat İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

ÜÇ ÇOCUK ANNESİ MERADA VURULDU

Hozat ilçesine bağlı Geçimli köyünde, 16 Mayıs Perşembe günü hayvanlarını otlatmaya götüren, üç çocuk annesi 57 yaşındaki Sakine Oğuz'un, merada tabancayla vurulmuş cansız bedeni bulundu.  Otopside, Oğuz’un çenesinde ve göğsünde kırıklar, alnında kurşun izi, ensesinde ise kesik tespit edildi.

Çanakkale'de askerlik yaparken memleketine izne gelen Medet Can A.'nın, olay günü motosikletle bölgede dolaştığını tespit edildi. Medet Can A.'nın, cinayetten üç gün önce ise bir grup arkadaşıyla Geçimli köyü yakınlarında eğlendikleri sırada havaya ateş açtıkları öğrenildi. Buradaki boş kovanlar ile Sakine Oğuz'un öldürüldüğü yerde bulunan kovanların aynı silahtan çıktığı belirlendi. Çanakkale'ye gitmek üzere olan Medet Can A. Elazığ Havalimanı'nda yakalandı. Medet Can A., Sakine Oğuz'u öldürdüğünü itiraf etti ancak neden cinayeti işlediğini söylemedi. Medet Can A.'nın, dikkat çekmemek için Sakine Oğuz'un 18 Mayıs'ta Hozat Cemevi'ndeki cenaze törenine de katıldığı öğrenildi.

HOZAT CEMEVİ BAŞKANI VEYSEL KIZIL'DAN ÇAĞRI

Yaşananlar üzerine Hozat Cemevi Başkanı Veysel Kızıl bir çağrı yaptı. Kızıl çağrısında şöyle dedi:

"Değerli Canlar! Son yıllarda ilimizde meydana gelen cinayet hadiseleri bizleri ziyadesiyle yaralamaktadır. Bu durum yolumuzun erkanlarından olan 'incinsen de incitme' ilkesine ters düştüğü gibi toplumsal bütünlüğümüzü de zedelemektedir. Dolayısıyla, yaşananların tekrar etmemesi adına hepimize ciddi sorumluluklar düşüyor. Bu vesileyle, Hozat Cemevi olarak bu elim hadiselerin bir daha yaşanmaması için ilimizde bulunan ocak pirlerimizle birlikte çözüm önerileri üretmeyi talep ediyoruz. Bunun için yolumuzun ve erkanımızın bizlere verdiği görev ve sorumluluklara dayanarak birlikte hareket etmek adına kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz."

'BU TOPRAKLARIN MAYASINDA BÖYLE BİR ŞEY YOK'

Kentteki itilaflı durumların silahlı şiddet olaylarına dönüşmesindeki artışta 'politik atmosfer'deki değişimin de etkili olduğu yorumları yapılıyor. Tarihçi Dr. Yalçın Çakmak, "İnsanlara bu durumlarda müdahale ediliyordu. Şimdiyse öldüreceğim diye tehdit savuran her kişi en nihayetinde öldürüyor ki buna kimse öncesinde müdahale etmiyor. Daha önce bu gibi durumlarda müdahale edenler olurdu, şimdiyse durum pek zayıf" dedi. Kadınların da vurulduğuna dikkat çeken Çakmak, "Bu toprakların mayasında böyle bir şey olmazdı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)