Düzce'de beş kişi öldü, iki çocuk kayıp

Düzce'de kuvvetli yağış sonrası sel baskını ve toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı beşe yükseldi. Kayıp iki çocuğun ise bulunması için çalışmalar devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Düzce'de etkili sağanak nedeniyle meydana gelen su baskını ve heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı beşe yükseldi. Kayıp dört kişiyi arama çalışması sırasında 39 yaşındaki Nilgün Kaplan ile kızı 9 yaşındaki F.K.'nin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp iki çocuk aranıyor.

AFAD ekipleri Uğurlu köyünde bir kadın ile bir kız çocuğunun cansız bedenine ulaştı. Esmahanım köyündeki evlerinden yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan kadın ve çocuğun cenazelerinin birbirlerine 15-20 metre mesafede olduğu öğrenildi. Ekipler, kısmen balçık ve ağaç kütükleri arasında olan cenazeleri bulunduğu yerden çıkardı. Daha sonra yakınları tarafından teşhis edilen cenazelerin, anne Nilgün Kaplan ile 9 yaşındaki kızı F.K.'ye ait olduğu belirtildi.

VALİLİKTEN İÇME SUYU VE DENİZ UYARISI

Düzce Valiliği sel afetinin yaşandığı bölgedeki yurttaşları içme suyu konusunda uyardı. Valilik, suyun kaynatılarak içilmesi uyarısında bulunarak şu açıklamada bulundu:

"Vatandaşlarımızın, şebeke suyunda kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kaynağı belli olmayan suları tüketmemeleri önem arz etmektedir. Su kesinti sonrasında şebeke suyunu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Mümkünse Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ambalajlı sular tüketilmelidir. Depolanan veya saklanan sular, ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, bidonların temizliği sürekli kontrol edilmelidir."

Valilik, denizle ilgili şu uyarıyı yaptı:

"Sel sularının neden olduğu atıkların karışmış olmasından dolayı denizin mikrobiyolojik olarak kirlenebileceği, denize girilmesi halinde deniz suyunda bulunan mikroorganizmaların bulaşıcı hastalıklara ve salgına neden olabileceği kaydedilen açıklamada "İl sağlık müdürlüğümüze bağlı Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince, ilçemizde bulunan deniz suyundan analiz için alınan numunelerinin uygun olması durumunda ve plajların temizlik işlemleri tamamlanana kadar vatandaşların Akçakoca ilçemizde denize girmemesi, cankurtaran ekiplerinin ve görevlilerin uyarılarının dikkate alınması gerektiği kamuoyunun bilgisine sunulur."

100 BİNA YIKILDI

Valiliğin verdiği bilgiye göre, kapalı olan beş mahallede yol açma çalışmaları sürüyor. Selde, Akçakoca ve Cumayeri ilçesinde toplam 300 bina az hasar görürken, 75 bina ağır hasar gördü. 100 binanın ise yıkıldığı belirtildi. Ayrıca ahır, samanlık ve tarlalarla ilgili de 402 hasar kaydı yapıldı.

Sel felaketinde zarar gören çiftçi sayısının bin 687 olduğu aktarıldı. Zarar gören fındıklık alanı 5 bin 562 dekar olarak hesaplanırken, 14 ahırın zarar gördüğü ve 72 adet büyükbaş, 177 adet de küçükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Bölgede de ayrıca 621 dekar mısır tarlası, 443 adet arılı kovan, 200 adet arısız kovan, 2 adet kümes, 2 adet traktör, 25 adet balıkçı teknesi, 2 alabalık tesisi zarar gördü. 160 bin 500 adet tavuk da telef oldu. (DÜZCE/AA)