Van TV binası nasıl planetaryum oldu?

Van TV, 2016’da çıkarılan KHK ile kapatılan çok sayıda televizyon kanalından biri. Van’ın Edremit ilçesinde bulunan binası önce kayyım tarafından kültür merkezine dönüştürüldü. Şimdi de bilim merkezi ve planetaryum olarak hizmete açıldı. Van TV’nin kurumsal kimlik edinmesinde katkısı bulunan gazeteci Serdar Altan, binalarının gasp edildiğini söyledi. Kaymakamın “terör örgütü PKK’nın yayın organı haline gelen Van TV” şeklinde konuştuğuna dikkat çeken Altan, “Kriminalize ederek gaspı gizlemeye çalışıyorlar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunuldu. Darbe gerçekleşmedi ama memleket uzun süre Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile idare edilir oldu. Olağanüstü Hal kalktı ancak bu dönemde yayımlanan kararnamelerin etkileri hâlâ sürüyor.

KHK ile çok sayıda kamu personeli işsiz kaldı. Bu süreç gazeteciler için de kolay olmadı. Çünkü çalıştıkları kurumların kapısı mühürlendi ve işsiz kaldılar. Mesela 28 Eylül 2016’da çıkarılan bir KHK ile pek çok gazete, dergi ve televizyon kanalı kapatıldı. Hayatın Sesi, Azadi TV, Jiyan TV, Van TV, TV 10, Zarok TV, Denge TV’nin de aralarında olduğu yayın kuruluşları, KHK kapsamında, yayın yaptıkları TÜRKSAT uydusundan çıkarılarak yayınları durduruldu. Çocuklara yönelik Kürtçe yayın yapan Zarok TV, kamuoyu baskısı artınca daha sonra yeniden yayınına başladı. Ancak maliye ve polis ekipleri tarafından basılan, kapıları mühürlenen diğer televizyon kanalları bir daha açılamadı.

Van'da, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan televizyon kanalının kamuya devredilen binası, bilim merkezi ve planetaryuma (gökevi) dönüştürüldü. ( Necat Hazar - Anadolu Ajansı )

Anadolu Ajansı’nda konuyla ilgili yayınlanan habere göre kararın dayanağı OHAL ilanından sonra çıkarılan 668 sayılı kararnameydi. Kararnamede, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır” ifadesi yer alıyor.

TV BİNASIYDI, PLANETARYUM OLDU

Bu hatırlatmanın nedeni Van TV ile ilgili son gelişmeler oldu. Son gelişmeler derken Van TV yayınına başlıyor gibi bir algı oluşmasın. Hayır, Van TV açılmıyor, Van TV’nin yayın yaptığı binan, geçtiğimiz günlerde planetaryuma dönüştürüldü. Van TV’nin binası, kayyım döneminde kamuya devredilmişti. Bina, bir müddet belediye kültür merkezi olarak hizmet verdi. Son olarak Edremit ilçesinde kaymakamlık, belediye ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) “Mikrodan Makroya Dünyamız ve Evren” projesi kapsamında yenilenen bina, bilim merkezi ve planetaryum olarak hizmete açıldı.

Binada düzenlenen törende konuşan Kaymakam Atıf Çiçekli, merkezin çocuklara, gençlere yeni ufuklar açarak, bilime ve araştırmaya yönlendireceğini söyledi. Çiçekli, ayrıca, terör örgütü PKK’nın yayın organı haline gelen Van TV’nin kapatılmasıyla kamuya devredilen binanın, bundan sonra gençlere ve çocuklara hayırlı hizmetler üreten bir merkez olarak kullanılacağını belirtti.

‘TV’NİN KAPATILMASI HUKUKSUZDU’

Van TV’ye en çok emek veren insanlardan biri Serdar Altan’ı. Altan, kanalda bulunduğu pozisyon, hazırladığı programlar ve haberlerle, televizyonun kurumsal kimlik edinmesinde önemli katkılarda bulundu.

Van TV’nin yayınları nedeniyle 11 kez RTÜK tarafından farklı gerekçeler gösterilerek cezalandırıldıklarını belirten Altan, gayri hukuki olduğunu belirttiği bu cezaların ardından, KHK ile alınan kapatma kararıyla RTÜK’ün bile devreden çıkarıldığına işaret etti.

KHK ile kapatılması protestolara neden olmuştu

Van TV olarak ilkeli ve dürüst bir yayıncılık politikası izlediklerini ifade eden Altan, “Karar TÜRKSAT tarafından alındı, ancak TÜRKSAT da kapatma kararının kendi yetkileri dahilinde değil, KHK’lere bağlı olduğuna vurgu yapıyor. Bu kararın bize hiçbir şekilde bildirilmemesi, herhangi bir açıklama yapılmaması tam bir hukuksuzluk göstergesidir” şeklinde konuştu.

BU YAPIDAN ‘BİLİM MERKEZİ’ ÇIKMAZ

Kamuya devredilen Van TV binasının planetaryuma dönüştürülmesiyle ilgili konuşan Altan, “Duyduk ki zorla gasp edilen televizyon binamız bilim merkezine dönüştürülmeye çalışılmış. Ne acı ki hiçbir kanuni dayanağı olmayan, tamamen uydurma gerekçelerle gasp edilen bir yapıyı ‘bilim merkezi yapıyoruz’ denilerek hukuksuzluk meşrulaştırılmak isteniyor” şeklinde tepki gösterdi.

“Uydu vasıtasıyla yayın yapan televizyonumuzun bu durumundan feyz almış olacaklar ki, stüdyolarımızı planetaryum olarak kullanacaklarmış” diyen Serdar Altan, “Biz zaten yayıncılığımızla uzaya yakınlığı sağlamıştık, şimdi yapmak istedikleriyle bunun ötesine pek geçebileceklerini sanmıyorum. Binamız daha önce de kayyım tarafından yönetilen Edremit Belediyesi’ne tahsis edilmiş, kültür merkezi diye halka yutturulmaya çalışılmıştı. Anlaşılan o ki bu yutturma çabaları boşa çıktı ve gasp edilen yapıdan ‘kültür merkezi’ çıkmadı. Nasıl ki önceki projede bu yapıyı kültür merkezi yapmayı becerememişlerse, bu yapıdan ‘bilim merkezi’ de çıkaramayacaklardır” ifadelerini kullandı.

Van TV olarak eğitimi önceleyen bir çalışma yürüttüklerine değinen Altan, şöyle devam etti: “Öncelikle şunu belirtmekte yarar var; bizim televizyonumuz zaten bir bilim merkeziydi. Yaptığımız yayınlarla, haberlerimizle, programlarımızla, belgesellerle zaten halk yararına bir yayıncılığı esas alıyor, eğitimi önceleyen bir çalışma yürütüyorduk. Bu yaklaşımımızla kısa sürede Van ve Serhad bölgesi başta olmak üzere tüm yurtta en çok beğenilen yayın organları arasına girmeyi başarmıştık. Şimdi böylesi bir çalışma yürüten bir yayın organını hukuksuz bir şekilde kapatarak, binasını gasp etme suretiyle bilim merkezine dönüştürme girişimi ancak bu proje sahiplerini gülünç duruma düşürür. Çünkü hırsızlığın, gaspçılığın bilim dünyasında yeri olmadığını herkes bilir.”

‘KAYMAKAM GASPI GİZLİYOR’

Açılışı kaymakam yaptı

Kaymakam Atıf Çiçekli’nin açılışta yaptığı konuşmaya da değinen Altan, şunları söyledi:

“Merkezin açılışında Edremit Kaymakamı çıkıp çok rahat bir şekilde kapatılan televizyonumuz hakkında ileri geri konuşabiliyor. Özellikle ‘terör örgütünün yayın organı’ diyerek kriminalize etme uğraşında. O kaymakama sormak gerekiyor; siz hangi hukuki gerekçeye dayanarak bu suçlamaları yapıyorsunuz? Televizyonumuz hakkında ilgili kuruluş olan RTÜK’ün dahi bu denli bir suçlaması yokken, yargı organlarının bu duruma ilişkin herhangi bir kararı yokken, nasıl bu kadar pervasız bir söylemde bulunuyorsunuz? Belli ki kaymakam bu söylemiyle yapılan gaspı gizlemeye, meşrulaştırmaya çalışıyor. Kaymakama hatırlatmak gerekir ki Van halkı bu söylemlere itibar etmez. Çünkü televizyonlarının nasıl bir yayın organı olduğunu bilir. Ayrıca tekrar etmekte yarar var; gasp edilen bir yapıdan bilim yuvası oluşturamazsınız.

Bu arada projenin ortaklarından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na da (DAKA) bir çift sözümüz var; gaspçı sisteme payanda olacağınıza, halk yararına çalışmalara imza atın. Bu binadan size ekmek çıkmaz!”