İmamoğlu'nun söz ettiği lojmanlar kaçak yapılmıştı

Ekrem İmamoğlu katıldığı tv programında belediye başkanları için yapılan lojmanlara harcanan para ile 2 tane yurt yapılabileceğini dile getirdi. İşte belediye başkanları için 'kaçak' olarak yapılan o lojmanların öyküsü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Haber Global'de Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, çalışmaları yürütmek için önce israfı önleyeceklerini elde ettikleri tasarruf ile projeleri gerçekleştireceklerini ifade etti.

İmamoğlu'nun programda dikkat çektiği konulardan biri de 14 belediye başkanı için Florya'da Atatürk Ormanı'nda yapılan konutlardı. Florya Atatürk Ormanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeyken 90'lı yılların sonuna doğru İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yardımcıları ve 11 ilçe belediye başkanı için lojman yapımına başlandı.

Atatürk'ün Deniz Köşkü'nün de bulunduğu arazi İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1999' yılında 2. derecede doğal SİT alanı kapsamına aldı. Orman Kadastro Komisyonu ise, park olarak gözüken bu arazinin yaklaşık 53 hektarını orman olarak tanımladı. Lojmanların yapıldığı kısım ise orman alanı dışında bırakıldı.

Belediye bölgenin orman olarak tanımlanmasına itiraz etti. itirazı değerlendiren Bakırköy Kadastro Mahkemesi'nin kararı 'Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olacak' nitelikteydi. Bilirkişi, arazinin park olamayacak kadar büyük olduğunu ve lojmanların bulunduğu 15 hektarlık arazinin de orman kapsamı dışında tutulmasının yanlış olduğunu bildirdi.

Bilirkişiden gelen rapor doğrultusunda mahkeme de belediyenin itirazını reddetti. Belediye itirazını üst makama taşıdı. Ancak Yargıtay 20. Hukuk Dairesi de itirazı uygun bulmadı ve 2004'te yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle onadı. Ormanlık alanda turistik amaç dışında her türlü yapılaşmaya yasak geldi. Alan SİT alanı olarak tescil edildi.

KARARA RAĞMEN İNŞAAT YAPILDI

2006 yılında lojmanların bir kısmına ikinci katlar bile çıkılmıştı

Belediye yargı yoluyla itirazını sürdürürken inşaat hız kesmedi. Ruhsatı olmayan kaçak lojmanlara kat çıkıldı. Bakırköy Belediyesi kayıtlarında tek bir bina görünmezken, Florya ormanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başkanvekili İdris Güllüce, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay için lojman, hizmetli evi ve idari bina kaçak olarak yapıldı.

Tek katlı olarak yapılan lojmanların bir kısmı yıllar içinde yavaş yavaş yükseldi, önce iki katlı ardından üç katlı oldu.

2018 yılında arazi uydu aracılığı ile böyle görüntülendi

Eminönü Belediye Başkanlığı kendisine ait başkanlık lojmanı için 2005 yılında yaklaşık 23 bin liralık kereste alımı yapmıştı. 2004 yılında yürürlüğe giren ve kaçak yapı yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa dahi başkanların hızını kesmedi.

Üstelik dönemin belediye yetkilileri binaların kaçak olduğunu da saklamıyordu. Dönemin koruma kurulu başkanı 2. derece doğal SİT alanlarında mesken olamayacağını ifade ederken, belediye yapılan inşaatların 'yarı yasal' olduğunu savunuyordu.

SADECE BİR LOJMAN CHP'Lİ BELEDİYE AİT

Florya'da yapılan belediye başkanları lojmanlarının sakinleri yıllar içinde değişti. 11 belediyeden sadece Sarıyer bir süre sonra CHP'li bir belediye başkanı tarafından yönetilmeye başladı. Lojmanlardan sadece Sarıyer'e ait olan bir süredir kullanılmıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sadece 14 ailenin oturduğu lojmanların 40 kadar güvenlik görevlisi tarafından korunduğunu, bu lojmanlar için yapılan masraf yerine iki tane yurt yapılabileceğini ifade etti.