İztuzu kumsalında yapılaşma tehlikesi

Muğla Çevre Platformu, Özel Koruma Bölgesi olarak kabul edilen İztuzu kumsalında yapılaşma tehlikesi olduğu yönünde açıklama yaptı. Platform, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın kumsalla ilgili hazırladığı projeye tepki göstererek, "Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan ve mutlaka korunması gereken İztuzu kumsalını tüm koruma hükümlerini hiçe sayarak yapılaşmaya açmayı öngörüyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla Çevre Platformu, Dalyan'daki İztuzu kumsalında yapılaşma tehlikesi yaşandığına dikkat çekti. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), tarafından Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden yapılması planlanan proje alanına inceleme gezisi düzenledi. Gezi sonucunda platform tarafından açıklamalar yapıldı.

ÖZEL KORUMA BÖLGESİ

Köyceğiz-Dalyan, Türkiye’nin 1988 yılında ilan edilen ilk üç Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak biliniyor. Bu bölgenin sınırları içinde bulunan İztuzu kumsalı da, Akdeniz’in önemli deniz

kaplumbağası ve Nil Kaplumbağası yaşama alanlarının başta gelenlerinden biri ve nesli tehlike altındaki Likya Semenderi’nin yaşam alanı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılında gündeme getirdiği, ancak bölgedeki çevre örgütlerinin, yöre insanlarının ve duyarlı kamuoyunun tepkileri üzerine rafa kaldırılan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi  kaplumbağa hastanesi projesi, açılan proje fikir yarışmasıyla yeniden gündeme geldi.

'KORUMA HÜKÜMLERİ HİÇE SAYILIYOR'

Muğla Çevre Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan 'Deniz Kaplumbağası Bakım Merkezi ve Günübirlik Rekreasyon Alanı Tasarımı Fikir Projesi Yarışması' için "Dünyanın gözbebebeği gibi korunması için üzerinde titrediği İztuzu Kumsalının yapılaşmaya açılması için büyük bir tehdit içermektedir" dedi. Platform açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sözkonusu projenin şartnamesi incelendiğinde, her ne kadar “ekolojik kaplumbağa hastanesi” şeklinde ifade edilse de, aslında altı yıl önce yerel inisiyatiflerin ve kamuoyunun büyük tepkisi ile iptal edilen projeden çok da farklı olmadığını görüyoruz. Proje, yine Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan ve mutlaka korunması gereken İztuzu kumsalını tüm koruma hükümlerini hiçe sayarak yapılaşmaya açmayı öngörüyor." (HABER MERKEZİ)