Serdar İzol: Katliam öncesi Jandarma adeta köyde keşif yaptı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik köyündeki katliam, 17 yıl öncesine dayanan bir husumetten kaynaklandı. 17 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan gerilim, aynı aileden dört kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Hayatını kaybedenlerin yakınları adalet istiyor. Olaydan önce jandarmanın köye geldiğini anlatan Serdar İzol, “Bunun planlı bir şey olduğunu düşünüyoruz, jandarma adeta köyde keşif yaptı” diyor. HDP de olayı araştırmak için heyet kurdu.

Google Haberlere Abone ol

ŞANLIURFA - 15 Haziran’da Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik köyünde arazi anlaşmazlığı nedeniyle akrabalar arasında silahlı kavga çıktığı, kavgada 4 kişinin öldürüldüğü haberi duyuldu. Yaralıları kendi araçlarıyla hastaneye götürmeye çalışanlar, Karakoyun köyünden geçerken 2 kişiye çarpmış ve ölümlerine neden olmuştu. Olay gazetelere kısa haber oldu ve kısa süre sonra gündemden düştü. Büyük gazeteler olayın peşine düşmedi nedense.

Ancak Yekbun İzol, kendi hesabından olayın nedenini anlatan bir paylaşımda bulundu. Annesini, babasını, amcasının eşini, kuzenini kaybeden ve “#SiverektekiKatliamaSesVer” başlığıyla paylaşımda bulunan Yekbun İzol, anlaşmazlığın 17 yıl öncesine dayandığını belirterek, 15 Haziran’da meydana gelen olayın arkasında AK Parti eski milletvekili Zülfikar İzol’un olduğunu iddia etti.

Yekbun İzol, sosyal medya hesabında şunları yazdı:

“Zülfikar İzol babama ‘sen tüm tapularını benim üstüme ver, suçsuz olduğunuz ortaya çıkınca ben tüm tapularını sana geri vereceğim’ deyip babamı kendine inandırdı. Aslında her şeyi planlamıştı ve tüm planı tıkır tıkır işliyordu. 17 sene boyunca çok zorluk çektik ama hiç yıkılmadık. Doğuda üç kadınının tek başına ayakta kalması ne demek. Ne kadar zor olabilir tahmin edebiliyorsunuzdur. Biz hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Zülfikar izol ve kardeşleri Cihan İzol, Medeni İzol, Servet İzol, Bülent İzol, Cemal İzol bizi beraber yaşadığımız kendi köyümüzde sürekli tehdit, taciz ve zorbalıkla korkutmaya çalıştılar. Bizi kendi topraklarımızdan evimizden sürmek istediler boyun eğmedik. Yetmedi, doymadılar paraya toprağa ağalık sistemine doymadılar çünkü devlet ve kolluk güçleri sürekli onların arkalarındaydı.”

Urfa’nın Siverek ilçesinde yaşamını yitiren Zozan İzol (42), Mustafa Serdar (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49).

‘ÖLÜMLERİ KAYDETMEK ZORUNDA KALDIK’

Olay gününü de anlatan Yekbun İzol şu ifadeleri kullandı: “Sabah erkenden biz daha uyurken kalleş bir planla 4 araba ve bir traktör ile 10 kişiden fazlaydı gelip ailemi taradı ve bunu yapanlar eski Şanlıurfa AKP milletvekili ZÜLFİKAR İZOL’un kardeşleri CİHAN İZOL, MEDENİ İZOL, CEMAL İZOL , BÜLENT İZOL ve Cihan İzol’un oğlu FERMAN İZOL’du. ANNEM, BABAM, AMCAMIN EŞİ VE AMCAMIN OĞLU bunca insanı savunmasızken katletmek hiçbir yerde yazmaz. İki anne, iki kadın evlatlarının her şeyi olan iki kadın öldürüldü, bir baba ve bir oğul daha 22 yaşında bir oğul üniversitesini bitirmemiş bir oğul... 4 can yitip gitti. Kendi ellerimizde telefonla kameraya aldık, gözlerimizin önünde ölümlerini izleyip kaydetmek zorunda kaldık.”

Bununla yetinmeyen Yekbun İzol, cep telefonuyla çekilen görüntüleri de yayınladı. Görüntüler olayın korkunçluğunu gösterir nitelikteydi. Sosyal medya, deyim yerindeyse, bu görüntülerle çalkalandı.

‘SALDIRIYI BEKLİYORDUK’

Serdar İzol, köyde gerçekleşen katliamda eşi Meral ile oğlu Serhat’ın yanı sıra ağabeyi Hakkı ve ağabeyinin eşi Zozan’ı kaybetti. Serdar İzol, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, Yekbun İzol’un sosyal medyada paylaştıklarını doğruladı. Serdar İzol, sabah saatlerinde ağabeyine ve eşine saldırıldığını, daha sonra kendi eşi ve oğlunun da olaya dahil olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bize yönelik bir saldırı olabileceğini bekliyorduk. Çünkü ağabeyim tapularını geri almak istiyordu. Ancak Zülfikar İzol ve kardeşleri tapuları geri vermek istemiyordu ve tehdit ediyordu. Bu tehditlerden valinin, kaymakamın, jandarmanın, herkesin haberi vardı. Anlaşmazlık mahkemeye gitmeden çözmek istedik, bu nedenle AK Parti teşkilatına, belediye başkanına, AK Partili Kasım Gürpınar’ın da gittik sorunu çözsünler diye. Ama kimse bir şey yapamadı.”

‘HERKESİ ÖLDÜRECEKLERDİ’

Olaydan önce jandarmanın köye geldiğini anlatan Serdar İzol, “Bunun planlı bir şey olduğunu düşünüyoruz, jandarma adeta köyde keşif yaptı” şeklinde konuştu. Serdar İzol, “Olay günü ağabeyime ve eşine saldırdılar, onları dövdüler. Eşim ve oğlum kavgaya müdahale etti. Sonra onları taradılar. Yaklaşık 15 kişiydiler. Oğlum pompalı tüfekle karşılık verdi. Saçma kurşunlarla yaralananları hastaneye götürmek için ayrıldılar köyden, böyle olmasa belki herkesi öldüreceklerdi” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’

Olaydan sonra köyden ayrılmadıklarını belirten Serdar İzol, “Olaydan sonra sadece benim 2 oğlum tutuklandı. Öbür tarafta kimsenin tutuklandığını duymadık. Hayatını kaybeden biz, tutuklanan biz. Çünkü onların arkasında siyasi bir güç var, bizim ise kimsemiz yok. Zülfikar İzol 4 dönem milletvekilliği yaptı, devlet kademesinde çok sayıda tanıdığı var, sırtını onlara dayamış ve istediğini yapıyor Siverek’te. Bu yüzden can güvenliğimiz yok” diyerek adaletin sağlanmasını istediklerini dile getirdi.

MEHMET İZOL’UN DAVASI

Dört can kaybettiğini ve iki oğlunun tutuklu olduğunu söyleyen Serdar İzol, bir başka olaya daha dikkat çekti. Dediğine göre Zülfikar İzol, üvey ağabeyi Mehmet İzol’un köyü terk etmesine neden olmuş. Baskılar üzerine köyden Siverek’e taşınan Mehmet İzol’un köydeki evi yakılmış, greyderle yıkılmış.

Ancak Zülfikar İzol ile üvey ağabeyi Mehmet İzol arasındaki arazi anlaşmazlığı hâlâ devam ediyor. Çünkü Mehmet İzol, kendisine ait araziyi alabilmek için tapu iptal davası açmış ve Zülfikar İzol, davadan vazgeçmesini istiyor. Serdar İzol, “Biz dört canımızı kaybettik ama aynı şey Mehmet İzol’un da başına gelebilir. Belki daha büyük katliam olur. Bu nedenle onun da sesini duyurmak istiyoruz. Devlet bunlara ‘dur’ desin.”

ŞANLIURFA BAROSU: BİZE BAŞVURU YAPILMADI

Olayda annesini ve babasını kaybeden ve 5 kardeşiyle köyde yaşamaya devam eden Yekbun İzol, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ne devlet yetkililerinin ne de sivil toplum kurumlarının kendileriyle ilgilenmediğini de dile getirmişti. Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Gazete Duvar’a, gizlilik karar olduğu için dosya ile ilgili hiçbir bilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Gizlilik kararı nedeniyle dosyaya müdahale etme şanslarının olmadığını vurgulayan Öncel, Siverek’te çalışan avukatlarla görüştüklerini, soruşturmanın titizlikle devam ettiği bilgisini aldıklarını ifade etti. Öncel, “Aile sosyal medya aracılığı ile kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Ancak bize şimdiye kadar bir başvuruları olmadı. Soruşturmada aksayan bir bilgi paylaşmadılar bizimle ve kendilerine yönelik bir baskı nedeniyle de başvurmadılar. Ancak olayla ilgili hukuksuz bir durumla karşılaşırsak, baro olarak zaten müdahil olacağız” dedi.

HDP: OLAYI İNCELEMEK ÜZERE PARTİMİZ HEYET KURDU

HDP, olayın incelenmesi için heyet kurduklarını açıkladı. "Aşiret çatışması olarak gösterilen ancak yayınlanan görüntülerde katliam izlenimini veren olayı incelemek üzere partimiz bir heyet oluşturmuştur" denilen açıklamada, milletvekilleri ve hukukçulardan oluşan heyetin yarın, Siverek’te sivil toplum örgütleri, olayın tanıkları ve mağdur olan ailelerle görüşeceği aktarıldı.

Açıklamada, heyetin incelemelerden sonra bilgilendirme ve gözlem raporu hazırlayacağı ve raporun kamuoyu ile paylaşacağı ifade edildi.