Doç. Dr. Ortaç Onmuş: 100 leylekten 6'sı ayaklarına ip ya da poşet dolanması sonucu ölüyor

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, halkalanan 100 leylekten 6'sının ip ve poşetler yüzünden öldüğünü söyledi. Onmuş, çiftçileri ve köylüleri doğaya saman ipleri atmaması konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Leyleklerin göç yollarını, ölüm nedenlerini ve dağılım alanlarını inceleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, takip edilen 100 leylekten 6'sının ayaklarına ip ya da poşet takıldığı için öldüğünü ifade etti. Özellikle Ege Bölgesi'nde ve Bursa, Eskişehir gibi şehirlerde leylek halkalama işleminin devam ettiğini belirten Onmuş, şimdiye kadar bin 250 leyleğin halkalandığını ve takip edildiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır leylek halkalama yaptıklarını aktaran Onmuş, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda halkaladığımız 100 leylekten 6'sının ayaklarına ip ya da poşet dolanması sonucu öldüğünü tespit ettik. Leylekler balya iplerini, doğaya atılan çöp ve poşetleri, yumuşak olması için yuvalarına getiriyor. Bu ipler leyleklerin ayağına dolaşınca onların ayaklarını kopartıyor. Çiftçilerimize ve köylülerimize balya ve saman iplerini doğaya atmamasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

'YAVRU LEYLEKLER ÜREDİKLERİ YERE DÖNMÜYOR'

Onmuş yaptığı açıklamada, leyleklerde sadece erişkin bireylerin üredikleri yere geri dönme eğilimine sahip olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

"Aydın'ın Söke ilçesinde üreyen bir leylek 1 yıl sonra tekrar aynı yere dönme eğilimine sahip. Fakat bu leyleğinin yavrusunun ise literatür bilgimiz, aynı yuvanın 30 kilometrelik halkasal bir yarıçap içerisine gelebileceğini söylüyordu. Biz bunun çok daha üstünde veriler gördük. 50, 100 kilometre ileri gidebiliyorlar. Yavru leyleklerin yarısından fazlası doğduğu, yumurtadan çıktığı bölgenin dışına gidiyor. Ciddi bir oran bu."

"Leyleklerin hepsi birbirine çok benzediği için nereden geldiğini, nereye gittiğini, hangi yuvadan geldiğini ve ne kadar yaşadığını takip etmek olası değil. Biz de bunun için leyleklerin bacaklarına plastik halkalar takıyoruz. Bu halkaların üzerinde harflerden oluşan özel kodlar var. Bir nevi kimlik numarası gibi." (İZMİR/AA)