Düzkan, belgeleri yanlış yere gittiği için hapiste

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, gazeteci Ayşe Düzkan'ı ve 'Barış Bildirisi' imzacısı Prof. Dr. Füsun Üstel'i cezaevinde ziyaret etti. Çakırözer, Düzkan'ın denetimli serbestlik için gereken belgelerinin Eskişehir yerine Hendek'e gönderildiği için bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kaldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında 18 ay hapis cezası verilen Gazeteci Yazar Ayşe Düzkan'ı ve “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı gerekçesiyle 15 ay hapis cezası verilen Prof. Dr. Füsun Üstel'i Eskişehir Cezaevi'nde ziyaret etti. Çakırözer, ziyaretiyle ilgili yazılı açıklamasında, Düzkan'ın bayramdan önce serbest kalabileceğine dikkat çekerek, “Denetimli serbestlik için gereken belgeler Eskişehir yerine Hendek cezaevine gönderiliyor. Düzkan adaletin bu şekilde yolunu şaşırması yüzünden bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kaldı” dedi.

'CEZAEVİNDE DE KADINLARIN SORUNLARIYLA İLGİLENİYOR'

Ayşe Düzkan'ın belgelerinde yapılan hatanın düzeltilmesini ve özgürlüğüne kavuşmasını talep eden Çakırözer açıklamasında şöyle dedi: “Kadın çalışmaları ile bilinen gazeteci Düzkan, cezaevinde de kadınların sorunlarıyla ilgileniyor. Cezaevinden çıkan kadınların aileleri tarafından reddedildiğini, pek çok kadının kalacak ev bulmakta bile zorlandığını tespit etmiş. Kadınların cezaevinden sonra topluma adapte olmaları için bu sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Düzkan çözüm için de sivil toplum kuruluşlarının devreye girebileceğine işaret ediyor.”

'ÜSTEL ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI'

Prof. Dr. Füsun Üstel’in de özgürlüğüne kavuşması için başvurularının olduğunu belirten Çakırözer, “Adalet Bakanlığı’ndan açık cezaevine sevk edilmeyi talep ediyor. Anayasa Mahkemesi’ne ise hak ihlali başvurusu yaptı. Özgürlüklerinin ihlal edildiğini, hakkında verilen cezanın infazının durdurulmasını ve tahliyesini talep ediyor. Başvurular bir an önce işleme alınmalı, hakkındaki infaz durdurulmalı ve Üstel özgürlüğüne kavuşmalı” dedi.

'EN TEMEL İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR'

CHP'li Çakırözer, Türkiye’nin artık düşüncelerini ifade eden aydınların cezalandırılması ayıbına son vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Düzkan’ın da Üstel’in de uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alınan basın ve ifade özgürlükleri, en temel insan hakları ihlal ediliyor. Bir an önce özgürlüklerine, ailelerine, okurlarına, öğrencilerine kavuşmaları gerekiyor. Sadece onlar değil, bu bayram gününde cezaevindeki tüm gazetecilerin, yazarların, çizerlerin, aydınların özgürlüklerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (DUVAR)