Avukatın eteğine karışan hakim görevden uzaklaştırıldı

İstanbul'daki bir adliyede görülen duruşmada Hakim, avukatın 'etek boyu kısa' diye avukatlık mevzuatına aykırı olduğunu söyledi. Yaşanan bu durum mahkeme tutanaklarına da yansıdı. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, hakim hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Bunu şiddetle kınıyoruz" dedi. İlerleyen saatlerde HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz ise hakimin tedbiren görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İstanbul'daki bir adliyede duruşma sırasında hakim, avukatın 'etek boyu' kısa diye avukatlık mevzuatına aykırı olduğunu söyledi. Hakim, davacı avukata, “Etek boyunuz çok kısa, fotoğrafını çekelim, baroya gönderelim” dedi. HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz da HSK'nin olağanüstü toplandığını söyleyerek hakimin tedbiren görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

'ETİK KURALLARINA AYKIRI...'

İstanbul'da görülen bir duruşma esnasında avukatın 'etek boyu' kısa diye mahkeme başkanı itiraz etti. Hakimin bu tavrı duruşma tutanağına geçti: "Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü..."

Bunun üzerine mahkeme başkanı mahkeme yazı işleri müdürünü duruşmaya çağırdı: "Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin kısa değerlendirmesi ile huzurda bulunan avukatların kısa değerlendirmesinin aynı olmayacağının nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu çekilmesi istendi." Duruşma salonunda bulunan davalı ve davacı avukatlar bunun özgürlük alanı ile ilgili olduğu müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu kadın avukatsa fotoğraflarının çekilmesini istemedi. Yaşanan bu durum sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından tepkiyle karşılandı.

'ŞİDDETLE KINIYORUZ'

Olayın duyulmasının ardından avukatlar meslektaşlarına destek için adliyeye geldi

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Hakları Merkezi'nden avukatların hakimin odasında tutanak tuttuklarını söyleyerek, söz konusu hakim hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi: “Hakim hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Biz de kadın hakları merkezi olarak hem HSK'ye başvuracağız. Hem de hakim hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü bir hakim hiçbir avukata değil böyle bir beyanda bulunması bu konuda hiçbir şekilde yorum yapamaz. Yapılacak tek uyarı kastı aşan beyanlardır. Bizim meslek kurallarımızı ve kıyafet genelgemiz var. Orada da hiçbir şekilde bu konuda bir hüküm yok. Dolayısıyla hakimin yaptığı son derece yanlış bir davranış ve aynı zamanda bir suç. Bunu şiddetle kınıyoruz.”

KADIN HAKLARI MERKEZİ'NDEN TACİZ AÇIKLAMASI

Olayın ardından TBB Avukat Hakları Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise "Bugün (29/05/2019) İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde gerçekleşen ve meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e karşı hakim kürsüsünden yönelen taciz öğrenildiği ilk anda TBB Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Ramazan Çakmakcı olaya derhal müdahil olmuş zabtın içeriği ve olayın gerçekliği zabıtta ismi geçen avukat meslektaşlardan doğrulanmış ve konu etkin mücadele başlatılması için TBB Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu ile TBB AHM Yürütme Kurulu üyelerine aktarılmıştır.

TBB AHM olarak meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’in yanında olduğumuz ve kendisine yönelen tacizin hukuk karşısında gerekli yaptırımı alması için gerekli her türlü mücadeleyi yürüteceğimiz iletilmiştir.

Konu acil başlığı ile gündemimizde olup meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e hakim kürsüsünden yönelen tacize karşı TBB Avukat Hakları Merkezi’nin etkin mücadele yürüterek konunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve meslektaşımız şahsında tüm kadın avukatlara yönelen bu hukuk dışı yaklaşımı kabul etmediğimizi mesleki kamuoyumuzun bilgisine sunarız." denildi.

TELEFON İLE OYNAMA TARTIŞMASI

Aynı mahkeme salonunda bir diğer duruşmada ise avukatlar ile hakim arasında telefon ile oynama tartışması yaşandı. Hakim Mehmet Yoylu duruşma için sıra bekleyen avukatların telefonunun çaldığını iddia ederek durumu tutanağa geçirtti. Tutanakta çalan telefon nedeniyle duruşmadaki taraf avukatların dikkatinin dağıldığı ve telefon ile oynanmasının 'örfe, adete ve standart türk estetiğe' uygun olmadığı ifade edildi.

Adliyede görev yapan baro temsilcisi ile birlikte, duruşma salonunda bekleyen avukatlar ise tutanağa itiraz şerhlerini yazdılar. Baro temsilcisi Avukat İbrahim Burak Eskici, hakim Yoylu'nun davranışının 'hakim meslek etik kurallarına ve ahlak kurallarına aykırı' olduğunu belirtti.

HAKİME HSK'DEN SORUŞTURMA

Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılan açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşandığı, mahkeme hakiminin, bir kadın avukatın kıyafetine karıştığı, yetkisini kötüye kullandığı ve mahkemesini küçük düşürdüğü dile getirildi.

Açıklamada, "Hakim, aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Bu hakimin daha önce Balıkesir'de bir avukata kürsüden hakarette bulunup onu darbettiği anımsatılan açıklamada, "Sorunludur. Bugün yaşanan olay, bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından derhal Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile konunun görüşüldüğü, HSK tarafından hakim hakkında soruşturma açıldığı, bu olayın sonuna kadar takip edileceği kaydedildi.

ADALET BAKANI GÜL: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de konuyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Gül, konunun takipçisi olacağını söyleyerek, "Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim. Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez. Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz" dedi.

İZMİR BAROSU: PATRİARKANIN ERİL YARGISINI REDDEDİYORUZ

Hakime tepkiler sürerken bir açıklama da İzmir Barosu'ndan geldi. İzmir Barosu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bir kadının giyimine, konuşmasına, yeme içmesine, ne zaman, nerede, kiminle gezeceğine karışmayı kendine rol edinmiş patriarkanın eril yargısını ve bu yargının temsilcilerini reddediyoruz. Bir kadının giyimine, konuşmasına, yeme içmesine, ne zaman, nerede, kiminle gezeceğine karışmayı kendine rol edinmiş patriarkanın eril yargısını ve bu yargının temsilcilerini reddediyoruz."

HSK BAŞKANVEKİLİ: TEDBİREN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, hakimin tedbiren görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İstanbul (Anadolu) Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen Müfettiş ön raporu HSK ya ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplanan HSK 2. Dairesince değerlendirilmiş, ilgili hakimin tüm davranışları, önceki disiplin işlemine konu eylemleri .nazara alınıp bulunduğu hal üzerine göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77 maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir. Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyulur." (HABER MERKEZİ)