TRT'nin tasfiye listesine tepki

169 TRT çalışan 'İstihdam Fazlası' olarak DPT'ye bildirildi. TRT Radyosu önünde eylem yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 'İstihdam Fazlası Personel' olarak Devlet Personel Başkanlığı'na 169 TRT çalışanının bildirilmesine tepki gösteren Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber- Sen) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Sıhhiye'deki TRT Radyosu önünde basın açıklaması düzenledi.

“Emekçi kıyımı durdurulsun”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “AKP elini TRT’den çek”, “Yandaş TRT istemiyoruz” sloganlarının atıldığı açıklamaya katılanlar, “TRT ‘halk’tır ‘şirket’ değil”, “İktidara değil halka hizmet eden TRT”, “İstihdam fazlası değil yönetim fazlası” dövizleri taşıdı.

Açıklamaya CHP Kahramanmaraş Milletvekilli Ali Öztunç, CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da katılarak destek verdi. "TRT'de İstihdam Fazlası Personel Yoktur" başlığıyla iki kurum adına Haber - Sen Genel Başkanı Musa Özdemir'in okuduğu açıklamada, "Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı personel alımı yapılmaktadır. TRT birilerinin 'arka bahçesi' değildir. 'Arpalığı' hiç değildir. Kendi 'yandaşlarını' yine 'yandaş kurumlardan ' TRT'te aktaranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerinin cebini doldurmaktadır" denildi.

'MONTAJCI, YÖNETMEN BU ÜLKEDE KOLAY YETİŞMİYOR'

"Geçen yıl emekliliğe teşvik adı altında, perde gerisindeyse sürgün tehdidiyle bin 774 personelini emekli eden TRT, bu kez 169 emekçiyi 'istihdam Fazlası Personel' olarak listelemiştir" denilen açıklamanın satır başları şu şekilde:

TASFİYEDEN VAZGEÇİLMELİ: "Resmi Gazete'de 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK ile sözde emekliliğe teşvik ile birlikte getirilen "istihdam fazlası personel" uygulaması kapsamında TRT'de aralarında mühendis, sanatçı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı, müfettiş muhabir, kameraman, memur, şef, teknisyen ve teknikerlerin de bulunduğu 169 kişi istihdam fazlası personel olarak belirlenmiştir. Bizler EMO ve HABER-SEN olarak TRT yönetimine açık çağrı yapıyoruz: Kamu hizmeti yayıncılığından yana, yetişmiş, deneyimli, üretmekten yana olan emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçmelidir."

ALBAYRAK'IN YANINA MI GÖNDERMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?: "Bilinmelidir ki bir mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı diğerleri bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin, birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı'na mi, Çevre Bakanlığı'na mi, Sağlık Bakanlığı'na mi yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın yanına Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı?"

SADECE TRT İLE SINIRLI KALMAYACAK İDDİASI: Personel kıyımının sadece TRT ile sınırlı kalmayacağı önümüzdeki günlerde başka kurumlarda da benzer uygulamaların başlayacağı iddia edilmektedir. TBMM'yi devre dışı bırakan, ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yöneten AKP, yılların birikimi ve alın terini bir çırpıda yok etmek istemektedir. TRT fiilen şirkete dönüştürülürken kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar iş güvencesinden yoksun, özlük hakları bulunmayan, yönetenlerin iki dudağı arasından çıkacak kararlarla çalışır hale getirilmek istenmektedir. TRT'yi siyasi kadrolaşma için mekan olarak görenler bilmeliler ki TRT emekçileri sahipsiz değildir. Sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT'nin özerk, demokratik kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için tüm kamuoyunu duyarlı olma mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz.

Etiketler trt EMO haber sen