Tahir Elçi anıldı: 176 haftadır faili bulunmadı

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi ve Diyarbakır Barosu yöneticileri ile avukatlar tarafından anıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin katledilişinin 176. haftası anma etkinliği gerçekleşti. Diyarbakır Adliyesi’nin önünde gerçekleşen etkinliğe Diyarbakır Barosu yöneticileri ile avukatlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Baro Başkan Yardımcısı Avukat Gazal Bayram Koluman, “Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 176 hafta geçmesine rağmen, Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Archtiecture tarafından hazırlanan raporda belirtilen kuvvetle muhtemel şüpheliler hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Dosya Adli Tıp’a gönderilmiş olup, bu kadar önemli ve sonuçlanmamasının bir ülkenin demokrasi ve hukuk düzenini ne derecede sorgulattığı düşünülmeden somut adım atılmaması düşündürücüdür. Yapılmaya çalışılan  düşünceyi tanıdığımızı ve mesleki ömrünü faili meçhullere adayan Sayın Elçi’nin dosyasının faili meçhule dönüştürülmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Her hafta Cuma günü Adliye önündeki ‘’Tahir Elçi’’ için adalet arayışında bir kez daha ifade ederiz ki; Tahir Elçi’nin failleri bulunmadan ve gereği yapılmadan bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

'ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRMIŞ'

Cezaevlerinde 8 Kasım 2018 tarihinde başlayan açlık grevlerine katılımın 3 bin kişiye ulaştığını açlık grevindeki 7 tutuklunun aynı taleplerle yaşamına son verdiğini hatırlatan Koluman, “30 Nisan itibariyle açlık grevindeki 15 kişi 18 gündür ölüm orucuna, 15 kişilik 2. grup ise 8 gündür açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdüğünü açıklamıştır. Açlık grevleri tek başına kritik aşamayı geçmiş iken, ölüm oruçları her an yaşanacak ölüm riskini artırmıştır. Açlık grevlerindeki mahpusların talepleri olan Abdullah Öcalan’ın da diğer mahpuslar gibi yasal haklarından faydalanması olup, meşru ve yasal zeminde olan bu talebin çözümü noktasında etkin bir adım atılmadığından, toplumun tüm bileşenleri seslerini duyurmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Çocukları açlık grevinde ve ölüm orucunda olan annelerin polis şiddetine karşılaştığını belirten Koluman, Diyarbakır Barosu olarak suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Gazal Bayram Koluman, açlık grevleri ve ölüm orucunun bitirilmesi için yapılan girişimler hakkında da bilgi vererek, şöyle konuştu: “Dün Baro Başkanımız Cihan Aydın, bölge baro başkanları, TBB Başkanı Metin Fevzioğlu ve TBB Yönetim Kurulu Üyelerince ‘açlık grevleri-ölüm oruçlarının’ çözümü konusunda TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç ziyaret edilerek sorunun çözüme kavuşturulmasını talep etmişlerdir.

OTURMA EYLEMİ YAPILDI 

2 Mayıs’ta Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin 7 Mayıs’ta Abdullah Öcalan’ı ziyareti etmesi, dün basına da yansıyan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün açıklamalarında, hükümlülerin avukatları ile görüşmesinin yasal bir hak olduğuna dair açıklamaları, ilk kez resmi bir makam tarafından dile getirilmesi açlık grevlerini çözme konusunda adım atıldığını hissettirmiş ve bizleri ümitlendirmiştir. Her ne kadar gelinen aşamadaki yaşanan tüm hukuksuzlukları unutturmayacak ise de, açlık grevleri-ölüm oruçlarında yaşanması muhtemel risk olan ölümlerin önüne geçmek için her an her dakikanın önemini vurgulayarak, tekrar buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Yaşam hakkı kutsal olan en temel haktır. Muhtemel ölümlerin önüne geçmek için derhal etkin ve eylemleri sonlandırıcı girişimlerde bulunulması çağrısında bulunduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Diyarbakır Barosu’nun etkinliği oturma eyleminin ardından son buldu. (DUVAR)