Kırıkkale Cezaevi'nden 4 mahpus: İdare gözetiminde hakaret ediyorlar

Kırıkkale F Tipi Cezaevi'ndeki dört siyasi mahpus, cezaevi gözetimi altında adli mahpusların hakaretlerine maruz kaldıklarını anlattı. Mahpuslar yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını söyleyerek, "Onurumuza saldırıyorlar. Cezaevi idaresi de buna çanak tutuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırıkkale F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda siyasi hükümlü olarak bulunan Ayetullah A., Kadri S., Fesih T. ve Mehdi B., cezaevindeki hücrelerde yan yana tutuluyor. Dört mahpus aylardır cezaevi yönetiminin gözetiminde iki adli mahpusun hakaretlerine maruz kaldıklarını buna karşı çıktıkları için de cezaevi idaresi tarafından haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını söylüyor. Mahpuslar konuyla ilgili başvurdukları yetkili birimlerden ise henüz bir sonuç alamadıklarını belirterek, “Onurumuza saldırıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

'YİĞİT'ÇİM ŞİMDİLİK BU KADAR YETER'

Tek kişilik hücrelerde tutulan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü 4 mahpus yan yana hücrelerde bulunuyor. Mahpuslar aylardır odalarının önünden geçirilen iki adli mahpusun, ceza infaz kurumu memurlarının gözetiminde sinkaflı, ayrımcı, ırkçı, küfür ve tehditlerine maruz kaldıklarını anlattı. Aynı zamanda şu an açlık grevinde bulunan siyasi mahpus Ayettullah A. yine bir gün yaşadıkları durumu şu sözlerle anlatıyor: Bazı memurlar bize hakaret eden kişi olan Yiğit'i teşvik ederek 'Yiğit'çim tamam bu seferlik bu kadar yeter' sözlerine çanak tuttu.

'KÜRTLER... GEBERTECEĞİM HEPİNİZİ...'

4 siyasi mahpus Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne başvurarak bu hakaretlerin son bulması için kamuoyuna çağrı yaptı. Mahpuslar yaşadıkları durumu şu sözlerle aktardı: Bulunduğumuz cezaevinde aylardır idarenin yönlendirmesi ve bilgisi dahilinde birkaç kişinin sinkaflı hakaretlerine ve tehditlerine maruz kalıyoruz. Suç duyurusunda bulunduk. Cezaevi müdürü ile görüşmemize rağmen suç duyurumuz işleme konulmadı. Taleplerimiz de yanıtsız kaldı. Bahsettiğimiz saldırıların başını iki kişi çekiyor. Bunlardan bir kişi buradan gönderildi fakat diğeri iğrenç faaliyetlerine devam ediyor. Bu kişinin odası koridorumuzda bulunmakta. Haftada birkaç defa odasına götürülüp getirilirken kapımızın önünden geçiyor ve her defasında kapılarımıza vurarak 'Kürtler... Geberteceğim hepinizi. Hepinizi öldüreceğim...' hakaret ve küfürlerini savuruyor. Bunu yaparken de yanında memurlar bulunmakta. Fakat tüm girişimlerimize rağmen müdahale edilmiyor.

SİYASİ MAHPUSLARA DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Mahpuslar bu duruma tepki göstererek kapılara vurup slogan attıklarını bundan dolayı cezaevi idaresi tarafından haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını söyledi: Cezaevi idaresi hakkımızda sahte tutanaklar hazırlayıp disiplin soruşturması başlattı. Her gün bize ağza alınmayacak sinkaflı sözlerle saldırdıkları gibi kalkıp kendilerini mağdur bizi de suçlu olarak lanse ediyorlar. Hem onurumuza saldırıyorlar hem de bu durumu sineye çekmemizi, onursuzluk dayatmasını kabullenmemizi istiyorlar. 'Eğer karşı çıkarsanız yaptırımı size uygularız' demek istiyorlar.

ADALET BAKANLIĞI'NA BAŞVURU: İDDİALAR ARAŞTIRILSIN

Son olarak mahpuslar 8 Kasım 2018 tarihinde Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na başvuru yaptıklarını fakat bütün başvurularının sonuçsuz kaldığını söylüyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de Kırıkkale Cezaevi'nde yaşananları Adalet Bakanlığı'na sordu: "Kırıkkale F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Ayetullah A., Kadri S., Fesih T., Mehdi B.’'nin iddialarının araştırılmasını, bu kişilerin insan haklarının ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesini, eğer ihlal ediliyorsa bu ihlalin giderilmesi için ivedilikle girişimlerde bulunularak gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz."