Muhteşem Yüzyıl bitti matrak ilgisi sona erdi

Muhteşem Yüzyıl dizisi ile birlikte adını duyuran Matrak, tarihi çok eskilere dayanan bir spor. Matrak eğitimi verenler dizinin sona ermesiyle ilginin de kaybolduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Muhteşem Yüzyıl dizisi ile herkesin gündemine giren 'Matrak' artık bir çok ilde kursların düzenlendiği spor dalı oldu. Kursların duyurusu Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından okullara asıldı.

Dünya Matrak Derneği Kurucusu Erkan Çalış, kendilerine henüz talep gelmediğini ama talep olması halinde eğitim vermeye hazır olduklarını ifade ediyor. Çalış, "Eğitim halen veriyoruz. Zaten eğitim verdiğimiz gençler gençlik merkezlerinde bu sporu halen yapıyor” diyerek desteğe hazır olduklarını vurguluyor.

‘ERGENÇ ÖĞRENDİĞİNİ UNUTMUYORDU’

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Halit Ergenç'e de ders verdiklerini söyleyen Çalış, Halit Ergenç’in Matrak’taki başarısını “Profesyonel bir oyuncu. Matrak’a bakışı iyiydi. Sahnelerin çekimi esnasında bayağı düştük kalktık. İyi bir öğrenciydi ve çabuk öğrendi. Öğrendiğini unutmuyordu, hemen uygulamaya geçebiliyordu. Birçok kişiye öğrettik ama yapamamışlardı. Diziyle Matrak’ın duyulması kolay olmuştu. Dizinin bitmesiyle beraber Matrak’a ilgi de azaldı.” diyerek açıkladı.

‘BİLAL ERDOĞAN İLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ’

Matrak’ın yeniden canlandırılması için girişimleri olduğunu aktaran Çalış, “Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu ile iletişim halindeyiz. Ata Sporları Konfederasyonu ile de görüşüyoruz.  Onlar şu anda teşkilatlanıyor. Tamamlanırsa biz de içinde olacağız” dedi

Matrak’ın Memlük Türk Devleti’nde ortaya çıktığına dair bilgiler var. Yavuz Sultan Selim'in Mısır’ı fethiyle birlikte, Matrakçı Nasuh burada sopa ile yapılan dövüşü gördü. Matrakçı Nasuh gördüklerini ilerletti ve Osmanlı Devleti’nde spor haline getirdi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Matrak sporu zirve yaptı. Matrakçı Nasuh tarafından Enderun-u Hümayunda Osmanlı Devleti askerlerine Matrak sporu ile kılıç talimleri yaptırıldı.  Ancak yeniçeriliği kaldırılması ile birlikte matrak da sona erdi.