İskitler’de yeni yangınlar yaşanabilir

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin oluşturduğu bilirkişi heyeti, 5 Afgan mültecinin yanarak can verdiği metruk binada kaçak elektrik tesisatı bulunduğunu ve yangının bu tesisat nedeniyle çıkmış olabileceğini açıkladı. Heyet çevrede benzer durumdaki binalara karşı yetkilileri uyardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, İskitler Ata Sanayi Sitesi’nde kullanılmayan metruk bir binada çıkan yangında 5 Afgan mültecinin ölümüyle ilgili olay yerine gönderdiği bilirkişi heyetinin gözlemlerini yazılı olarak paylaştı. Heyetin incelemesine göre metruk binaya kaçak elektrik tesisatı çekilmişti ve yangının bu tesisat nedeniyle çıkmış olma ihtimali var.

‘BENZER BİÇİMDE BAŞKA YANGINLAR MEYDANA GELEBİLİR’

Yangın çıkan binanın karşısındaki binada da mültecilerin yaşadığına dikkat çeken bilirkişi heyeti, “Tıpkı yanan binadaki gibi kötü şartlarda halen yaşamakta oldukları görülmüştür. Kesinlikle olmamasını ümit etmekle birlikte bu binada da benzer bir yangın olayının yaşanmaması için önlem almak üzere yetkilileri uyarıyoruz” dedi.

‘KABLOLARIN KORUMA KILIFLARI ERİMİŞ’

“Elektriğin bina içindeki buzdolabı, aydınlatma armatürleri, ısınma amaçlı elektrikli ısıtıcı vb. cihazlara uzatma kabloları ile iletildiği tespit edildi” diyen bilirkişi heyeti, kaçak elektrik kablolarının durumunu “Dış koruma kılıfları çoğu yerde erimiş ve bakır iletkenler görülmektedir” diye açıkladı.

‘BENZER İHMALLER VAR’

Siteler Mobilyacılar Sitesi’ndeki 16 Ocak 2019 tarihinde 5 Suriyeli mültecinin öldüğü yangına benzer ihmallerin İskitler’de de görüldüğüne dikkat çeken bilirkişi heyeti, “Olay yeri ve çevresindeki binalarda yaptığımız incelemelerde, binaların havalandırma bacalarının olmadığı, yangın merdivenin bulunmadığı, elektrik tesisatlarının çok eski ve kötü durumda olduğu, panolarda kaçak akım rölesinin bulunmadığı, kablo bağlantılarının çıplak olduğu, halen eski tip tel sargılı porselen sigortaların kullanıldığı, bu sigortalarda olması gerekenden fazla tel sarılarak akım değerlerinin yükseltildiği gözlemlenmiştir” dedi.

2 KİŞİ GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden birinin ateşi yakan, diğerinin ise Afganistanlılara kâğıt toplama işi yaptıran kişi olduğu belirtildi.

İLK FACİA DEĞİL

Bu facia, Ankara’daki ilk mülteci işçi ölümü değil. Siteler Mobilyacılar Sitesi’nde 16 Ocak günü döşeme atölyesinde çıkan yangında 5 Suriyeli işçi hayatını kaybetmiş, sekiz kişi yaralanmıştı. Siteler’deki yangın sonrası Ankara İSİG (İşci Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi), “Mülteci/Göçmen İşçilerin Sağlığı Ve Güvenliği Çalışması Ön Gözlem Raporu”nu açıkladı. Raporda mülteci işçilerin kaçak olarak güvencesiz koşullarda ve tehlikeli işlerde çalıştığına dikkat çekildi.

BÖLGE, KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞTİ

Yangının çıktığı binanın bulunduğu bölge kentsel dönüşüm kapsamında. Daha önce oto sanayicilerin ve küçük atölyelerin bulunduğu bölgede çok sayıda bina yıkıldı. Ancak davalık olan ve yıkılmayan birçok bina metruk durumda. Esnafın terk ettiği bölgedeki metruk binalar çoğunluğu kâğıt toplayıcılığı yapan mülteciler tarafından hem barınma amaçlı hem de atık ve kâğıt toplama alanı olarak kullanılıyor.

Ankara'daki yangında ölen Afgan işçiler 50 liraya 17 saat çalışıyorduAnkara'daki yangında ölen Afgan işçiler 50 liraya 17 saat çalışıyordu