Ankara'daki yangında ölen Afgan işçiler 50 liraya 17 saat çalışıyordu

İskitler Ata Sanayi Sitesi’nde 3 katlı metruk binada çıkan yangında, 5 Afgan atık kâğıt toplayıcısı hayatını kaybetti. İşçilerin barınma yeri olmadığı için boş binada kaldıklarını aktaran Ankara İSİG üyesi Pınar Abdal, "Afganlar iş bulamadıkları için geçici işlerle karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Haftanın her günü, günlük 50 liraya 16-17 saat çalışıyorlar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İskitler Ata Sanayi Sitesi’nde üç katlı metruk binada çıkan yangında, beş Afgan atık kâğıt toplayıcısı hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı. Facia, mülteci işçilerin dramını da gözler önüne serdi.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) üyesi Pınar Abdal, olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Abdal, işçilerin kaldığı yer hakkında şunları söyledi: “Afgan atık toplayıcısı işçilerin hem atıkları istifledikleri hem de barınma amaçlı kullandıkları binada çıkan yangının nedeni halen belirsiz. Yaralı kurtulan işçilerde yanıklar var. Çevredekilerin anlatımına göre ölen işçiler yanarak öldü. Onların bağrışlarını duymuşlar. 10-15 kişi aynı yerde elektrik, su olmadan yaşamak zorunda kalan, ailelerine para göndermeye çalışan işçilerdi. Kentin merkezinde yer alan bu alanda işçilerin çalışma ve barınma koşullarının yetkililerce bilinmemesi imkansız. Burası açıkça görülen ve göz yumulan bir yer. Belediye ve devlet yetkilileri burayı bilmelerine rağmen bir şey yapmamış.”

2 BİN 500 AFGAN İŞÇİ AYNI KOŞULLARDA

Ölen beş Afgan işçinin Türkiye’de ailelerinin bulunmadığını söyleyen Abdal, “Mülteci işçiler zaten güvencesiz koşullarda çalışıyorlardı ancak burada ayırıcı olan taraf, iş bulamadıkları için geçici işlerle karınlarını doyurmaya çalışmaları. Haftanın her günü, günlük 50 liraya 16-17 saat çalışıyorlar” dedi. Ankara’da benzer durumda olan tahmini 2 bin 500 Afgan kağıt toplayıcısı olduğunu belirten Abdal, bu işçilerin de aynı koşullarda yaşadığını sözlerine ekledi.

İLK FACİA DEĞİL

Bu facia, Ankara’daki ilk göçmen işçi ölümü değil. Siteler Mobilyacılar Sitesi’nde 16 Ocak günü döşeme atölyesinde çıkan yangında beş Suriyeli işçi hayatını kaybetmiş, sekiz kişi yaralanmıştı. Siteler’deki yangın sonrası Ankara İSİG, “Mülteci/Göçmen İşçilerin Sağlığı Ve Güvenliği Çalışması Ön Gözlem Raporu” açıklanmıştı. Raporda göçmen işçilerin kaçak olarak güvencesiz koşullarda ve tehlikeli işlerde çalıştığına dikkat çekildi.

Etiketler Afgan İSİG işçiler