KDK'den 28 Şubat için tavsiye kararı: Bir defaya mahsus katılım hakkı

Kamu Denetçiliği Kurumu, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle disiplin cezası alıp 1999 yılındaki sınavsız öğretmen atamasına katılmayan kadınla ilgili tavsiye kararında bulundu. Kurum benzer durumdaki kişilere, KPSS'den öngörülen taban puanının alınması kaydıyla herhangi bir yaş veya kontenjan sınırlaması yapılmaksızın sözlü sınavlara katılma hakkının verilmesini tavsiye etti. Kurum ayrıca 28 Şubat sürecinde kamu kurumundan atılanların geçmişe dönük haklarıyla ilgili de karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 28 Şubat sürecinde kamuya giremeyen başörtülüler ve kamuda görevine son verilenlerin özlük haklarıyla ilgili tavsiye kararı aldı.

28 Şubat sürecinde Fen Edebiyat Fakültesi son sınıf öğrencisiyken başörtüsü yasağı nedeniyle disiplin cezası alan ve okulu geç bitiren kadın, cezalardan dolaya mezuniyet belgesini geç aldı. 1999 yılında öğretmen atamalarına başvuramadı. O yıl öğretmen açığı vardı ve sınavsız öğretmen alınmıştı. Kadın, başörtüsü yasağı kalkana kadar sınava giremedi. Yasak kalkınca girdiği sınavlarda ise yeni mezun öğrencilerle yarışmak zorundaydı.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI’NA TAVSİYEDE BULUNDU

1999 yılındaki atamalarda kamuya giremediği için mağdur olduğunu söyleyen kadın, durumu Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) taşıdı. Kurum, kararını 2018 Yılı Raporu'nda açıkladı, "Somut olayda başvuranın, yükseköğrenimin son sınıfında iken yasakların başladığı uyarma, kınama ve okuldan uzaklaştırma cezaları alarak okulunu bitirdiği ancak son dönem aldığı ceza nedeniyle mezuniyetini geç aldığı, 28 Şubat sürecinin etkisiyle başörtülü olduğu için kamu hizmetine dâhil olamadığı görülmektedir" dedi. Kurum başvurucuyla benzer durumda olan kişilere, KPSS'den öngörülen taban puanının alınması kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir yaş veya kontenjan sınırlaması yapılmaksızın sözlü sınavlara katılma hakkının verilmesini Devlet Personel Başkanlığı'na tavsiye etti.

TSK'DA VERİLDİ, DİĞER KURUMLARDA DA VERİLSİN

Bir diğer başvurucu 28 Şubat sürecinde 1997 yılındaki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı sınavını kazanmış ve 12 ay görevini yerine getirmişti. Ancak 28 Şubat sürecinde söz konusu sınav iptal edildi ve başvurucunun görevine son verildi. 2013 yılında ise 28 Şubat sürecinde yaşanan mağduriyetleri gidermek için kanun çıkarıldı. Atılanlar görevlerine geri döndü.

TSK'dan atılan kişilere geriye dönük özlük hakları verildi. Ancak diğer kurumlardan atılanlar için aynısı olmadı. Başvurucu da TSK'da olduğu gibi kendi özlük haklarını geri verilmesini istedi fakat eski adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bunu reddetti. Başvurucu bu sefer konuyu KDK'ye taşıdı ve KDK kararını verdi. KDK kararında, TSK'dan atılanların geçmişe yönelik haklarının verildiğini örnek göstererek başvurucuya da 1997-2013 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının verilmesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na tavsiye etti. (DUVAR)